Kreativ

ŠTÍTEK: Germanwings

Letoun LAM Mosambique Airlines Embraer 190, který se stal aktérem smrtící nehody způsobené vědomým rozhodnutím pilota

Pád letu 470: Černé skříňky vydaly děsivé zjištění, z pilota se vyklubal vrah

V živé paměti ještě zůstává tragický let 9525 společnosti Germanwings z roku 2015, při němž se první důstojník zamkl v kokpitu a pak úmyslně navedl letadlo do francouzských Alp. Málokdo ale tuší, že ke stejnému zločinu došlo nejspíše už o dva roky dříve nad Namibií. Africký incident byl bohužel brzy zapomenut a letecký průmysl se z něj nepoučil. Možná na rozdíl od vraha z kokpitu Germanwings.

Asi padesátka policistů prohlédává okolí vesnice La Vernet. Ztratil se v ní dvouletý chlapec. Pátrání bylo zatím marné, úřady se domnívají, že jde o únos

Prokletou vísku v Alpách stíhají tragédie. Po pádu letadla a vraždě zmizelo dítě

Už podruhé za osm let se lidé ve francouzské alpské vísce La Vernet vyrovnávají s neštěstím, desítkami policistů v uličkách a zájmem médií z celého světa. Čekají, zda policie najde dvouletého místního chlapce Émila, který se ztratil ze zahrádky svých prarodičů. Zároveň ale vzpomínají i na tragický den, kdy se přímo u vsi zřítil Airbus společnosti Germanwings. V místních horách tehdy vyhasly životy 150 lidí. A tím výčet tragédií, které vesnici v posledních letech sužují, nekončí.

Stroj Airbus A350 je určen pro dálkové lety. Výrobce letadla testuje verzi, že by při nich v kokpitu seděli ne tři lidé, jak je to nyní, ale pouze dva. A v některých chvílích by byl za řízení letounu odpovědný jediný člověk. Studie jsou ale na začátku.

Budoucnost létání? Stroj se stovkami pasažérů bude pilotovat pouze jeden člověk

Létání na ekologická paliva, nová třída na pomezí té nejluxusnější a businessové - a také pouze jeden člověk v kokpitu. Další léta mají přinést množství inovací v letecké dopravě. Jednou z dlouze diskutovaných změn je také možnost, že by i velká dopravní letadla se stovkami pasažérů řídil pouze jediný pilot, ne dva, jak bylo dosud zvykem. Zabývalo se jí už několik studií.

Letadla společnosti Eurowings

Eurowings ruší kvůli stávce personálu desítky letů. Spoje do Prahy poletí

Nízkorozpočtová letecká společnost Eurowings, která spadá pod Lufthansu, ruší přes 170 letů kvůli stávce palubního personálu sesterské společnosti Germanwings. Třídenní protest, k němuž vyzval odborový svaz palubního personálu (UFO) německých aerolinek Lufthansa, začne v pondělí. Letů do Prahy by se stávka podle webu Eurowings dotknout neměla.

Místo tragické havárie letadla německých aerolinek Germanwings ve francouzských Alpách na náklady letecké společnosti dvakrát navštívila žena, která se podle všeho vydávala za příbuznou jedné z obětí.

Německý prokurátor: Za leteckou nehodu ve Francii byl odpovědný jen pilot

Düsseldorf - Německé úřady zastavily vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings, při níž v březnu 2015 ve Francii zemřelo všech 150 lidí na palubě. Agentuře DPA to dnes řekl státní zástupce Christoph Kumpa. Podle něj vyšetřování prokázalo, že za nehodu je zodpovědný pouze kopilot Andreas Lubitz.

Kvůli hrozbě bombou na palubě letadla na Ruzyni byl aktivován traumaplán, na letiště vyrazil GOLEM.

Uplynulý rok byl jedním z nejbezpečnějších v civilní letecké dopravě

Berlín - Uplynulý rok byl jedním z nejbezpečnějších v historii civilní letecké dopravy. Při leteckých neštěstích podle hamburského centra JACDEC, které vyhodnocuje data z leteckých nehod, loni ve světě zahynulo 321 lidí, podle nizozemského střediska pro leteckou bezpečnost (ASN) jich bylo 325. Nejtragičtější nehodou civilního stroje byl loni pád letadla bolivijských aerolinek v Kolumbii, při němž zahynulo 71 lidí včetně členů brazilského fotbalového týmu Chapecoense.

Záchranáři v místě tragédie. Ilustrační foto

Falešná pozůstalá obětí pádu letadla Germanwings dostala podmínku

Berlín - Roční trest vězení s podmínečným odkladem na jeden rok dnes uložil soud v Kolíně nad Rýnem ženě, která se loni vydávala za pozůstalou po obětech havárie letadla společnosti Germanwings ve francouzských Alpách. Pětatřicetiletá žena se nechala dopravit na místo neštěstí a zpět a zdarma bydlela i v hotelu, informovala agentura DPA.

Záchranáři v místě tragédie. Ilustrační foto

Příbuzný obětí loňské nehody Germanwings žaluje pilotovu lékařku

Berlín - Jeden z příbuzných obětí loňské havárie letadla německých aerolinek Germanwings podal žalobu na praktickou lékařku Andrease Lubitze, který tehdy jako druhý pilot se strojem záměrně narazil do horského masivu. Pozůstalý, který při neštěstí ztratil dceru a vnuka, se tak chce dozvědět, jak vůbec mohl Lubitz i přes své psychické onemocnění pracovat jako pilot, napsala dnes agentura DPA. Při havárii zahynulo všech 150 lidí na palubě.

Záchranáři v místě tragédie. Ilustrační foto

Německo zpřísní po havárii Germanwings kontroly pilotů

Berlín - V reakci na loňskou havárii letadla společnosti Germanwings dnes německý Spolkový sněm schválil zpřísnění kontrol pilotů. Podrobit by se napříště měli testům na alkohol, léky a „jiné psychoaktivní látky", informovala agentura DPA. Vznikne také databáze, která by měla zabránit podvádění při lékařských prohlídkách.

Ilustrační foto

Pozůstalí po obětech nehody Germanwings podali žalobu v USA

New York – Pozůstalí po obětech letecké nehody německých aerolinek Germanwings dnes podali ve Spojených státech žalobu na leteckou školu ve Phoenixu, kde získal pilotní výcvik Andreas Lubitz. Právě on letadlo loni v březnu v době pádu řídil a jeho zřícení ve francouzských Alpách způsobil podle vyšetřovatelů úmyslně. O žalobě informoval právní zástupce pozůstalých, newyorská advokátní kancelář Kreindler & Kreindler, uvedla agentura DPA.

Ilustrační foto

Německá vláda chystá zákon o bolestném pro pozůstalé obětí nehod

Berlín – Rok po katastrofě letadla německých aerolinek Germanwings, jehož pilot úmyslně způsobil zřícení stroje a zabil tak všech 150 lidí na palubě, připravuje německá vláda zákon pro komplexnější odškodnění obětí. Na jeho základě by měli mít napříště nárok na výplatu bolestného i pozůstalí. Blízcí rodinní příslušníci obětí jako rodiče, děti, manželé a životní partneři by tak mohli žádat o „náhradu nemateriálních škod", podobně jako je tomu ve Spojených státech, napsal magazín Der Spiegel.

Ilustrační foto.

Lufthansa prudce zvýšila zisk díky levné ropě a silné poptávce

Frankfurt nad Mohanem - Čistý zisk největší německé letecké společnosti Lufthansa loni prudce stoupl na 1,7 miliardy eur (zhruba 46 miliard Kč) z pouhých 55 milionů eur v předchozím roce. Firma těžila z nízkých cen pohonných hmot i ze silné poptávky po osobní letecké přepravě. Nárůstu zisku nezabránily ani četné stávky zaměstnanců či pád letadla nízkonákladové divize Germanwings, při kterém loni v březnu zahynulo všech 150 lidí na palubě.

Téměř rok po havárii letadla společnosti Germanwings, kterou úmyslně způsobil kopilot Andreas Lubitz, se vydali žáci z německého města Haltern am See opět na výměnný pobyt do Španělska.

Žáci z Halternu se vydali do Španělska, opět letadlem Germanwings

Haltern am See – Téměř rok po havárii letadla společnosti Germanwings, kterou úmyslně způsobil kopilot Andreas Lubitz, se vydali žáci z německého města Haltern am See opět na výměnný pobyt do Španělska – a to se stejnou leteckou společností. Informovala o tom dnes agentura DPA. Jejich škola se přitom stala smutným symbolem neštěstí. Mezi 150 oběťmi bylo i jejích 16 žáků a dvě učitelky.

Andreas Lubitz

Lékaři potvrdili, že kopilot Germanwings trpěl duševními problémy

Paříž – Francouzští vyšetřovatelé loňské havárie letadla společnosti Germanwings, při níž zahynulo všech 150 lidí na palubě, doporučují zajistit, aby lékaři informovali letecké společnosti v případě pilotů, jejichž zdravotní stav by mohl komplikovat řízení letadla, a aby doktoři v těchto případech nemuseli dodržovat lékařské tajemství. Ve své závěrečné zprávě, kterou dnes zveřejnili, experti potvrdili, že německý kopilot se léčil s duševními problémy a že zřícení stroje způsobil úmyslně.

Ilustrační foto:

K přezkoušení půjdou sousedé už od 0,3 promile?

Pasov - Rozhodnutí Bavorského nejvyššího správního soudu by mohlo mít pro mnoho řidičů nepříjemné důsledky, píše PNP. Oproti dosavadnímu právnímu náhledu soudci rozhodli, že při zákazu jízdy kvůli alkoholu bude k navrácení řidičáku vždy nutný tzv. „hlupácký test", přezkoušení schopností, a to bez rozdílu míry ovlivnění řidiče . Dosud to v Německu platilo až od 1,6 promile.

Ilustrační foto.

Stávka palubního personálu Lufthansy začne v pátek v poledne

Berlín - Stávka palubního personálu německých aerolinek Lufthansa začne v pátek v poledne a potrvá do 13. listopadu. Zasáhne kmenové lety Lufthansy, nebude se týkat jejích dceřiných společností. Oznámil to dnes předseda odborového svazu UFO Nicoley Baublies poté, co aerolinky neuspěly s posledním pokusem protestní akci odvrátit. Odbory nesdělily, jakých letů přesně se bude stávka týkat, zveřejnit se to chystají teprve v pátek.

Ilustrační foto

Lufthansa čelí další stávce, zrušila více než tisícovku letů

Frankfurt – Piloti největší německé letecké společnosti Lufthansa dnes vstoupili do třináctého kola stávek v rámci rok a půl trvajícího sporu, který s vedením aerolinií vedou o mzdy a důchody. Lufthansa kvůli protestu zrušila 84 letů plánovaných na dnešek a tisícovku letů plánovaných na středu. Stávka má být dvoudenní, odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) ale nevyloučil, že ji prodlouží. Ve středu by stávka mohla zasáhnout i lety mezi Prahou a Německem. Komplikace na pražském letišti zatím hlášeny nejsou, uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková.

Ilustrační foto.

Piloti Lufthansy budou v úterý a ve středu stávkovat

Frankfurt nad Mohanem - Piloti německé letecké společnosti Lufthansa budou v úterý a ve středu opět stávkovat. Oznámil to dnes odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC). Protest bude součástí dlouho trvajícího sporu kvůli mzdám a důchodům. Stávka začne v úterý v 08:00 SELČ a trvat by měla do středeční půlnoci. Zatímco úterní protest se dotkne dálkové a nákladní přepravy, středeční stávka zasáhne podle odborů lety na krátké a střední vzdálenosti, včetně letů provozovaných nízkonákladovou divizí Germanwings.

Ilustrační foto.

Piloti německých aerolinek Lufthansa hrozí novými stávkami

Berlín - U největšího německého leteckého dopravce Lufthansa hrozí další stávky pilotů. Odborový svaz Vereinigung Cockpit (VC) dnes ohlásil krach rozhovorů s vedením aerolinek o nové kolektivní smlouvě. Spor mezi piloty a vedením dopravce trvá už více než rok, dosavadních 12 stávek způsobilo Lufthanse škody za zhruba 300 milionů eur (8,1 miliardy Kč).

Záchranáři v místě tragédie. Ilustrační foto

Příbuzní obětí pádu letadla Germanwings chystají žalobu v USA

Berlín - Pozůstalí po cestujících z letadla německých aerolinek Germanwings, které se před čtyřmi měsíci zřítilo ve Francii, chystají ve Spojených státech žalobu na leteckou společnost Lufthansa. S odvoláním na obhájce pozůstalých to dnes napsal nedělník Bild am Sonntag. Pozůstalí totiž nejsou spokojeni s částkou, kterou Lufthansa coby mateřská společnost Germanwings navrhla zaplatit.

Ilustrační foto.

Čtvrtletní zisk aerolinek Lufthansa se více než ztrojnásobil

Berlín - Zisk německých aerolinek Lufthansa ve druhém čtvrtletí výrazně oživil. Firmě pomáhá levnější benzin a absence mimořádných nákladů, které měly negativní dopad na loňské hospodaření. Zisk za tři měsíce do konce června stoupl na 529 milionů eur (14,3 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 173 milionů eur. Lufthansa je největší leteckou společností v Evropě.

Záchranáři v místě tragédie. Ilustrační foto

Ve francouzských Alpách uctili památku obětí letu Germanwings

Le Vernet (Francie) - Ve francouzských Alpách uctili památku 150 obětí katastrofy letadla německé společnosti Germanwings, které se tu před čtyřmi měsíci zřítilo. Pietního církevního obřadu v horské vesnici Vernet se zúčastnili jen pozvaní místní představitelé a blízcí obětí. K nově vybudovanému pomníčku lidé pokládali květiny a kamínky. Média si všimla také toho, že při obřadu se zatáhlo nebe a strhla se bouřka.

Ilustrační foto

Pozůstalí obětí pádu stroje Germanwings odmítli odškodné

Berlín – Někteří pozůstalí po obětech pádu letadla německé společnosti Germanwings, které havarovalo v březnu ve francouzských Alpách, dnes odmítli odškodné, které jim nabídla Lufthansa. Podle jejich právního zástupce Elmara Giemully je 25.000 eur (asi 675.000 Kč) za smrt blízkého příliš málo. Zřícení stroje se 150 lidmi na palubě podle prozatímních výsledků vyšetřování způsobil úmyslně druhý pilot letadla Andreas Lubitz.

Ilustrační foto

Agentura pro leteckou bezpečnost: v kokpitu mají být vždy dva

Brusel – Evropská agentura pro bezpečnost civilního letectví (EASA) ve své zprávě o březnovém pádu stroje společnosti Germanwings doporučila, aby piloti nesměli zůstávat sami v kokpitu a povinně před přijetím do zaměstnání absolvovali psychotesty. Navrhla rovněž namátkové kontroly profesionálních pilotů, jejichž součástí by byly i testy na alkohol nebo drogy.

Pátrací tým v terénu francouzských Alp.

Do Barcelony dorazilo letadlo s oběťmi březnové letecké havárie

Barcelona - Pozůstatky 32 převážně španělských obětí nehody airbusu německé společnosti Germanwings včera dorazily do Barcelony. Část z nich předali zástupci společnosti pozůstalým včera večer, druhou část si blízcí obětí převezmou v úterý, informovala agentura DPA. Zřícení stroje se 150 lidmi na palubě podle prozatímních výsledků vyšetřování způsobil úmyslně druhý pilot letadla.

Druhý pilot letadla německé společnosti Germanwings, které se v březnu zřítilo ve francouzských Alpách.

Kopilot Lubitz do poslední chvíle zvažoval, že se otráví

Berlín – Německý kopilot Andreas Lubitz, jenž v březnu úmyslně navedl letoun společnosti Germanwings do alpského masivu a zavinil tak smrt všech 150 lidí na palubě, pravděpodobně do poslední chvíle zvažoval i jiné možnosti sebevraždy. Düsseldorfský státní zástupce Christoph Kumpa podle agentury AP potvrdil informaci z dnešního vydání deníku Süddeutsche Zeitung, že pilot v březnu na internetu hledal možnosti, jak si opatřit smrtelně jedovaté látky.

Andreas Lubitz

Pilot, který navedl letadlo do hor, oslovil desítky lékařů

Marseille - Druhý pilot letadla německé společnosti Germanwings, které havarovalo v březnu ve francouzských Alpách, se se svými zdravotními problémy před neštěstím obrátil na desítky lékařů. S odvoláním na francouzského prokurátora Brice Robina o tom dnes informovala agentura AP. Kopilot podle prozatímních výsledků vyšetřování způsobil pád Airbusu A320 se 150 lidmi na palubě úmyslně.

Španělského krále Felipeho VI. s královnou Letizií (uprostřed).

Španělský královský pár obnovil návštěvu Francie, za rok přijede i do Prahy

Paříž - Španělský královský pár dnes obnovil přerušenou třídenní státní návštěvu Francie. Na jeho počest byly pařížské bulváry vyzdobeny španělskými vlajkami. Král Felipe VI. a královna Letizia přijeli do Francie už koncem března, ale po několika hodinách odletěli domů kvůli zřícení německého airbusu při letu z Barcelony do Düsseldorfu. V jeho troskách zahynuly ve francouzských Alpách desítky Španělů.

Angela Merkelová v roce 2014

Nejmocnější ženou světa je opět Merkelová před Clintonovou a Gatesovou

New York – Nejmocnější ženou světa zůstává podle časopisu Forbes již pátý rok v řadě německá kancléřka Angela Merkelová. Na druhou příčku tradičního žebříčku stovky nejvlivnějších žen světa se propracovala americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Třetí místo patří americké filantropce a podnikatelce Melindě Gatesové, manželce zakladatele společnosti Microsoft Billa Gatese.

Druhý pilot letadla německé společnosti Germanwings, které se v březnu zřítilo ve francouzských Alpách.

Pilot Germanwings si předem vyzkoušel navedení letadla na klesání

Berlín – Druhý pilot letadla německé společnosti Germanwings, které se v březnu zřítilo ve francouzských Alpách, vyzkoušel navedení letounu na sestupný kurz už při letu z Düsseldorfu do Barcelony. Uvedl to dnes francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví BEA. Týž den při zpátečním letu druhý pilot nechal stroj zřítit, zahynulo přitom všech 150 lidí na palubě.

Ilustrační foto.

Lufthansa snížila čtvrtletní ztrátu, překonala odhady

Berlín - Německá letecká společnost Lufthansa v prvním čtvrtletí snížila provozní ztrátu na 167 milionů eur (4,6 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 240 milionů eur. Ztráta byla přitom nižší, než čekali analytici. Hospodaření aerolinek podpořily levnější pohonné hmoty, firma ale dodala, že musí pokračovat ve snižování nákladů, zvlášť vzhledem k růstu výdajů na penzijní pojištění a zaměstnance.

Trosky německého airbusu.

Německo chce umožnit řízení letadel ze země

Berlín – Německý úřad řízení letového provozu DFS na základě zkušenosti se zřícením letounu Germanwings vyzval letecké firmy a úřady k vyvinutí technologie, která by v krajním případě umožnila ovládání letadel ze země a navést je na přistání. Podle úřadu by přitom šlo navázat na výsledky výzkumného projektu EU z let 2006–2009, který se takovou možností zabýval.

Ilustrační foto

Kopilot havarovaného airbusu dal kapitánovi do kávy močopudný lék

Londýn/Berlín – Kopilot, který podle vyšetřovatelů nedávno úmyslně navedl německý airbus s dalšími 149 lidmi na palubě do francouzských Alp, kde všichni zahynuli, dal za letu kapitánovi do kávy močopudný lék. Tím ho přiměl odejít na toaletu. Druhý pilot se tak mohl sám zamknout v pilotní kabině a zamířil s letounem přímo do skal. S odvoláním na německé vyšetřovatele to dnes uvedl britský list The Times.

Místo tragické havárie letadla německých aerolinek Germanwings ve francouzských Alpách na náklady letecké společnosti dvakrát navštívila žena, která se podle všeho vydávala za příbuznou jedné z obětí.

Místo tragédie v Alpách navštívila s příbuznými asi i podvodnice

Berlín – Místo tragické havárie letadla německých aerolinek Germanwings ve francouzských Alpách na náklady letecké společnosti dvakrát navštívila žena, která se podle všeho vydávala za příbuznou jedné z obětí. Případ možného podvodu již podle agentury DPA prošetřuje německá policie, na kterou se obrátily aerolinky Lufthansa, pod které Germanwings patří.

Příbuzní obětí pádu německého airbusu ve francouzských Alpách dnes znovu navštívili místo neštěstí, aby si prohlédli novou pamětní desku věnovanou mrtvým, která byla na místě odhalena.

Příbuzní obětí leteckého neštěstí opět navštívili Francii

Paříž – Příbuzní obětí pádu německého airbusu ve francouzských Alpách dnes znovu navštívili místo neštěstí, aby si prohlédli novou pamětní desku věnovanou mrtvým, která byla na místě odhalena. Podle agentury AFP dorazilo rozjímat k místu skonu jejich nejdražších pět desítek osob.

Andreas Lubitz

Kopilot zříceného airbusu hledal na webu metody sebevražd

Paříž, Berlín - Záchranáři na místě neštěstí airbusu německých aerolinek Germanwings, který se zřítil minulý týden ve francouzských Alpách, nalezli zbývající druhou černou skříňku. Tou je zapisovač letových parametrů. Nález by mohl potvrdit dosavadní verzi vyšetřovatelů, že druhý pilot letadlo se 150 lidmi na palubě záměrně navedl do horského masivem. Mezitím německá prokuratura oznámila, že pilot několik dní před osudným letem vyhledával na internetu informace o sebevraždách a o zabezpečení kokpitu letadla.

Záchranáři v místě tragédie. Ilustrační foto

Vyšetřovatelé pádu airbusu ve Francii našli druhou černou skříňku

Paříž – Vyšetřovatelé neštěstí německého airbusu, který se zřítil minulý týden ve francouzských Alpách, našli jeho druhou černou skříňku. Sdělila to dnes podle agentury AFP místní justice. Zařízení má obsahovat technické údaje o letu, který skončil smrtí všech 150 lidí na palubě.

Trosky německého airbusu.

Vyšetřovatelé našli v troskách letounu v Alpách mobilní telefony

Paříž – V troskách německého airbusu, který se minulé úterý zřítil ve francouzských Alpách, vyšetřovatelé nalezli mobilní telefony. Zatím z nich ale nezískali žádné poznatky o tom, co se na palubě letadla dělo. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na mluvčího francouzského četnictva Jeana-Marka Menichiniho.

Ilustrační foto.

Zachovalo se video z paluby zříceného německého letounu

Berlín/Paříž - Listy Bild a Paris Match dnes informovaly o videu, které prý zachycuje chaos na palubě v posledních sekundách před nárazem letounu Germanwings do alpského masivu na jihu Francie. Video se zachovalo na paměťové kartě mobilního telefonu. V zóně nárazu ji prý našel zdroj blízký vyšetřování a video poskytl německému bulvárnímu deníku a francouzskému týdeníku k nahlédnutí.

Francouzský prezident François Hollande.

Prezident Hollande: Oběti pádu airbusu budou identifikovány do konce týdne

Berlín – Identifikace obětí pádu německého airbusu z minulého úterý bude hotová do konce týdne. Prohlásil to dnes podle agentury DPA po společném zasedání německé a francouzské vlády francouzský prezident François Hollande. Dosavadní odhady hovořily o tom, že identifikace si vyžádá týdny nebo i měsíce.

Andreas Lubitz

Kopilot Lubitz prý měl dříve sebevražedné sklony

Düsseldorf –  Německý pilot, který je hlavním podezřelým ze zkázy airbusu společnosti Germanwings z minulého úterý, měl v minulosti sebevražedné sklony. Oznámilo to dnes státní zastupitelství v Düsseldorfu. Úřady ale zároveň nevylučují technickou závadu jako příčinu katastrofy. Vyšetřovatelé v nemocnici v Düsseldorfu dnes převzali zdravotní dokumentaci pilota a na místě zřícení letadla německé společnosti Germanwings ve francouzských Alpách pokračovalo pátrání po pozůstatcích 150 obětí katastrofy a také po druhé černé skřínce s technickými údaji o letu.

Andreas Lubitz

Vyšetřovatelé prověřují zdravotní stav Lubitze, získali jeho dokumentaci

Paříž/Berlín – Na místě zřícení airbusu německé společnosti Germanwings ve francouzských Alpách dnes pokračuje pátrání po 150 obětech katastrofy a druhé černé skřínce s technickými údaji o letu. Vyšetřovatelé mezitím věnují pozornost hlavně psychickému zdraví druhého pilota, který je hlavním podezřelým z úterní zkázy letounu, informovala agentura DPA. V nemocnici v Düsseldorfu dnes převzali jeho zdravotní dokumentaci.

Záchranáři ve francouzských Alpách prohledávají trosky německého airbusu.

Přepis záznamu z kokpitu: Otevři ty zatracené dveře, křičel kapitán

Berlín - Situace na palubě letadla Germanwings, které se v úterý zřítilo ve francouzských Alpách, byla několik minut před havárií velmi dramatická: kapitán se zoufale dobýval do kokpitu a prosil druhého pilota, aby otevřel dveře, zatímco pasažéři propukali v paniku. Vyplývá to z přepisu zvukového záznamu z pilotní kabiny, který dnes zveřejnil německý deník Bild.