Kreativ

ŠTÍTEK: Frank Sinatra

Pohřeb Alexeje Navalného, 1. března 2024

Pohřeb Navalného: Rakev byla otevřená, krátké piety se zúčastnily davy lidí

Významný kritik Kremlu a ruský opozičník Alexej Navalnyj, který v únoru ve věku 47 let podle ruských úřadů náhle zemřel ve vězení za polárním kruhem, byl dnes za přítomnosti své rodiny, tisíců příznivců, ale i početných policejních oddílů pochován na Borisovském hřbitově na jihovýchodním okraji Moskvy. Pohřbu předcházela krátká pieta v nedalekém chrámu Ikony Matky Boží, které se účastnilo několik stovek lidí, další tisíce se shromáždily před kostelem. Průběh byl do pozdního odpoledne poklidný a policisté nezatýkali, uvedli Navalného spolupracovníci, kteří celou událost živě komentovali na internetu.

Skupina Hlasoplet a její host. Vzadu zleva Jan Fraus, Patrik Hradecký, Daniel Kfelíř, Hynek Hradecký, na zemi Kryštof Balvín a na židli host BeatSolčy (vlastním jménem Filip Solčány).

Hlasoplet slaví 20 let. V Rokycanech hlásí na 30. 12. dva koncerty

V sobotu 30. prosince čeká sál Základní umělecké školy v Rokycanech zatěžkávací zkouška. Dva vánoční koncerty tu nabídne mužská vokální skupina HLASOPLET. Se začátky ve 14 a 18 hodin, přičemž seskupení zde pokračuje v oslavě 20 let existence. Zahajovalo minulý měsíc galakoncertem ve vyprodaném Velkém divadle DJKT v Plzni.

Psychohrátky je název show o duševním zdraví. V klubu Kofola se představila Eva Holubová s dcerou Karolínou Holubovou,  fotbalista Matěj Paprčiak a psycholog Jiří Valášek. 26. listopadu 2023

H*vno hoří! Eva Holubová s dcerou bavily Krnov Psychohrátkami

Psychohrátky jsou pořad o duševním zdraví, při kterém se na jevišti setkají herečka Eva Holubová, její dcera Karolína Holubová v roli moderátorky, psycholog Jiří Valášek a fotbalista Matěj Paprčiak. Také na pódiu krnovského klubu Kofola vtipně rozebírali témata jako vztek, úzkost, pasivní agresivita nebo terorizování pozitivismem.

Americký zpěvák Tony Bennett zemřel

Zemřel americký zpěvák Tony Bennett. Bylo mu 96 let

Ve věku 96 let dnes zemřel legendární americký zpěvák Tony Bennett, který oslovil generace posluchačů. Informovala o tom dnes agentura AP. V posledních letech Bennett zaujal duety se slavnými, často mnohem mladšími kolegy. Po celou svoji kariéru interpretoval, převážně v jazzovém stylu, klasické americké songy, jako například na albech Cheek to Cheek a Love for Sale, která natočil v letech 2014 a 2021 se zpěvačkou Lady Gaga.

Se ženou, která stála v čele Základní umělecké školy téměř půl století, se přišli rozloučit blízcí, kolegové i žáci, kterým předala své hudební vzdělání.

Obrazem: S Věrou Janišovou se naposledy rozloučili nejbližší, kolegové i žáci

/FOTO, VIDEO/ Ryze hudební bylo poslední rozloučení s ředitelkou Základní umělecké školy v Nymburce Věrou Janišovou, která zemřela po krátké nemoci v pondělí ve věku 72 let. Se ženou, jež stála v čele školy téměř půl století, se přišli rozloučit blízcí, kolegové i žáci, kterým předala své hudební vzdělání.

Ondřej Ruml si na nedostatek práce nemůže stěžovat. Loni velmi často koncertoval, objevoval se v televizních pořadech a natáčel. V nových epizodách seriálu Iveta si zahrál Karla Gotta.

Ondřej Ruml je stará škola. Ženy se v mé společnosti někdy cítí nesvé, říká

V roce 2008 byl Ondřej Ruml stříbrným finalistou pěvecké soutěže X Factor a příležitost k uměleckému růstu chytil za pačesy. Zpíval, co mu hrdlo stačilo, a vyzpíval se k šansonům, muzikálům i nominaci na Cenu Thálie. Respektovaný hudebník má úspěšný život profesní i soukromý: je starostlivým otcem dcery Rozálie. V časopisu Story se rozpovídal o tom, jak rodičovské povinnosti zvládá a čím uvádí ženy do rozpaků. 

Pchjongjangu vévodí tato stavba. Bohužel bez rozumného využití.

Opuštěné stavby se mění v prach. A s nimi se ztrácí pořádné balíky peněz

Hotel Ryugyong, olympijská vesnice v Aténách, hotel Haludovo Palace v Chorvatsku, Coco Palms Resort na Havaji či bulharský socialistický památník Buzludzha. Všechno to jsou velkolepé projekty, které byly ve své době symbolem bohatství, luxusu, okázalosti postavení i mezinárodního uznání a věrnosti k politické garnituře. Nyní nejspíše míří k definitivnímu zániku.

Pozvánka na program takzvané zlaté neděle na náměstí 17. listopadu v Příbrami.

Mrazy jsou fajn: adventní swing doprovodí i vyřezávání betlému z ledu

/VIDEO/ Osmnáctého prosince se obyvatelé Příbrami i lidé z okolí sejdou na náměstí 17. listopadu. Právě tam se o takzvané zlaté neděli přesunou akce k oslavě adventu, informoval vedoucí Městského kulturního centra Příbram Vlastimil Ševr. Připomíná, že program posledního adventního zastavení začne po 15. hodině pohádkou Velká dobrodružství malého brouka.

Zlata Adamovská

Zlata Adamovská: Kdo si v šedesáti hraje na třicítku, bývá většinou až trapný

Hru na nekonečné mládí třiašedesátiletá Zlata Adamovská nehraje. S tím, že k věku přibývají i vrásky, se smířila a bát se nějakého věkového milníku, je podle ní zcela zbytečné. „Nic s tím stejně nemůžete udělat a je lepší některé věci přijmout než se z nich hroutit,“ svěřila se ve čtrnáctideníku Story oblíbená herečka, která svou první filmovou roli získala před osmačtyřiceti lety.

Koupí kabelky na Kabelkovém veletrhu se zapojíte do tomboly o zajímavé ceny.

Koupí kabelky na Kabelkovém veletrhu se zapojíte do tomboly o zajímavé ceny

V prostorách opavského Obchodního centra Breda&Weinstein se v pátek 19. listopadu od 15 hodin uskuteční šestý ročník Kabelkového veletrhu Deníku. Kromě tradičního prodeje kabelek, jehož výtěžek letos pomůže nemocnému Rosťovi Vegelovi z Opavy, se mohou návštěvníci těšit i na programové novinky.

Muzejní kafírnu zahájil zpívající učitel Petr Puda

FOTO: Muzejní kafírnu zahájil zpívající učitel Petr Puda

Výstavní sál proměnili pracovníci muzea v Kladrubech na nedělní odpoledne v oblíbenou Muzejní kafírnu. V podzimních a zimních měsících tak čas od času nabízejí návštěvníkům možnost posedět si a odpočinout při dobré kávě či vínku v doprovodu hudebního vystoupení.

Olga Špátová

Karel Gott chtěl být vždycky poslem dobrých zpráv, říká režisérka filmu Špátová

Režisérka a kameramanka Olga Malířová Špátová měla vzácnou příležitost strávit rok života s Karlem Gottem. Zpěvák ji sám oslovil, aby o něm natočila film. Když na tuto nabídku kývla, ještě netušila, že bude i u posledních zpěvákových chvil na tomto světě, které také ve snímku, nazvaném jednoduše Karel, zachytila. Jaké bylo natáčení s legendou naší populární hudby a co ve filmu nakonec neskončilo?

Frank Sinatra ve své nejslavnější vedlejší roli vojáka Maggia ve slavném snímku Odtud až na věčnost. O jeho obsazení do této role se dodnes vyprávějí legendy

Koňská hlava v posteli? Slavnou scénu z Kmotra inspirovala realita

Mocný filmový producent odmítne obsadit do zásadní role zpěváka se skomírající kariérou, protože mu nedokáže odpustit svedení mladé herečky. Netuší ale, že zpěvák je chráněncem mocného šéfa podsvětí, jenž umí lidi náležitě "přesvědčovat", aby vyhověli jeho vůli. Tato zápletka, představující jednu z dějových os slavného románu Kmotr i jeho pozdější filmové podoby, měla svůj předobraz ve skutečnosti.

Darek Haumer je nadšenec do amerických klasických aut. Veterány značek Lincoln Continental, cadillaky a další renovuje v Pohořelicích na Brněnsku.

Renovuje "Sinatrův" Continental. Klasické ameriky mají svou duši, říká

/VIDEO/ Na nezaměnitelné bublání amerických veteránů si fanoušci musejí počkat. První jarní srazy pořadatelé odložili kvůli pandemické situaci. Darek Haumer je ale obklopený elegantním detroitským železem dost často. V Pohořelicích na Brněnsku renovuje veterány značek jako Cadillac, Pontiac nebo Chevrolet. V České republice přibývá majitelů a fanoušků chromovaných lodí na čtyřech kolech. „Stará americká auta mají svou duši. Projížďka v nich je úžasná,“ říká Haumer.

Dechová hudba Valaška.

Dechová hudba Valaška zahraje na TV Noe. Budete se dívat?

V loňském roce se televizní štáb rozjel do Valašských Klobouků, aby ve zdejším prostředí natočil s Valaškou pořad Muzikanti, hrajte. Jeho premiéru teď můžete na TV Noe sledovat v neděli 18. dubna v 13.25 hodin. Repríza bude v úterý 20. dubna v 16.15 hodin.

Bob Dylan a George Harrison

Hudební tipy Deníku: Vzpomínka na Mejlu a duety Dylana s Harrisonem

Jednou týdně si kritik Michal Bystrov vybírá z nabídky hudebních vydavatelství pět nových alb. Nahlíží do všech žánrů populární, ale i vážné muziky tak, aby si každý přišel na své. Dnes se věnuje novince australského rockera Nicka Cavea i návratům starých bardů v čele s Williem Nelsonem.

Nancy Sinatra: Start Walkin’ 1965–1976

Hudební tipy Deníku: Nancy ve vysokých botách a dvojitá porce Neila Younga

Jednou týdně si kritik Michal Bystrov vybírá z nabídky hudebních vydavatelství pět nových alb. Nahlíží do všech žánrů populární, ale i vážné muziky tak, aby si každý přišel na své. Tentokrát představuje obsáhlou kompilaci hitů dcery Franka Sinatry, albový návrat zpívající ženy Paula Simona či klenoty z archivu kultovního kanadského folkrockera.

Americký moderátor Larry King (na snímku z 1. dubna 2013).

Zemřel legendární americký moderátor Larry King. Bylo mu 87 let

Ve věku 87 let zemřel legendární americký moderátor Larry King. Dnes o tom informovala televize CNN, na níž moderátor po desetiletí vedl svou talkshow Larry King Live, v níž zpovídal prezidentské kandidáty, celebrity, i hosty z každodenního života. King byl začátkem ledna hospitalizován s covidem-19.

Jan Smigmator

Český Frank Sinatra. Zpěvák Jan Smigmator jde vlastní cestou

Autorské skladby i světové standardy s českými texty zařadil na svou novou pop-swingovou desku Murphyho zákon zpěvák Jan Smigmator. Její produkce se ujal multižánrový klavírista a aranžér Jan Steinsdörfer, zahráli si na ní i klavírní virtuos Ivo Kahánek a ve světě nejúspěšnější český jazzman současnosti Ondřej Pivec.

Beatles mě nasměrovali na jinou kolej, říká hudebník Petr Meluzín.

Beatles mě nasměrovali na jinou kolej, říká hudebník Meluzín z Boskovic

Na pódiu se s kamarády rád vrací do historie. Kapela Třetí zuby hraje staré rockové pecky od Deep Purple, Jimiho Hendrixe nebo Jethro Tull. Západní hvězdy, které v dobách komunistického Československa znali jen z pašovaných desek nebo kazet ze zahraničí. Petr Meluzín z Boskovic v ní hraje na klávesy, kytaru a také zpívá.

Jiří Dědeček

Písničkář Jiří Dědeček: Poezii rozumí každý po svém

Před nedávnem dokončil s literárním redaktorem Janem Šulcem dlouhý životopisný rozhovor Pohyblivý cíl. „V něm jsem obsažen úplně celý od roku 1953 až dodnes,“ říká Jiří Dědeček - básničkář a písník, jak se pěkně označuje, ale také předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu.  

MUŽ MNOHA TVÁŘÍ. Takový je Bob Dylan už přes 50 let.

Bob Dylan v čase odloučení

Nejvýznamnější americký písničkář a držitel Nobelovy ceny za literaturu přichází s prvním autorským albem po dlouhých osmi letech. Deska Rough And Rowdy Ways je impozantní tradiční, a přece aktuální, plná poezie a fikaných narážek na podivný svět kolem nás. 

Zpěvačka Petra Janů.

Petra Janů vyprodala chotěbořskou sokolovnu

Chotěboř /FOTOGALERIE/ – Tam, kde jiné zpěvačky končí, ona začíná. S hlasem jako zvon, který proniká až do morku kostí, se poprocková diva Petra Janů představila chotěbořskému publiku.