Kreativ

ŠTÍTEK: Správa železniční dopravní cesty

Zastávka Uhersko na trati mezi Pardubicemi a Chocní

Kritici textu Deníku: Zrychlení trati z Chocně na 200 km/h není zdaleka všechno!

Renomovaný Spolek pro rozvoj dopravy, v jehož čele stojí například poslanec, dopravní expert hnutí ANO a příznivec vysokorychlostních tratí Martin Kolovratník, se ohradil proti článku Deníku týkajícího se chystané modernizace koridorové trati mezi Pardubicemi a Chocní. Podle jeho názoru Deník zdůraznil jen dvouminutové zrychlení cestovního času mezi oběma městy, ale pominul prý přitom další aspekty. Reakci spolku přinášíme v plném znění. A zajímá nás názor vás, čtenářů a cestujících.

Vizualizace budoucího sídla hasičů Správy železnic v Nymburce.

Podívejte se: Takhle bude vypadat nová stanice drážních hasičů v Nymburce

/VIDEO, VIZUALIZACE/ Slavnostním poklepáním na základní kámen tento týden oficiálně začala stavba nového sídla nymburských drážních hasičů nedaleko hlavního nádraží. Při této příležitosti zveřejnila Správa železnic nové vizualizace a video, které podrobně ukazuje budoucí podobu nové stanice. Ta se stane nejen důstojným sídlem nadregionální jednotky hasičů, ale také další dominantou Nymburka.

Přejezd u rybníku Hamrys, kde se stala tragická srážka cyklisty s vlakem

Tragická smrt cyklisty u Hamrysu: Slavonín tam chce závory

Okolnosti a příčiny tragické nehody na železničním přejezdu v ulici Požárníků v olomoucké městské části Slavonín stále vyšetřuje policie. Pod koly projíždějícího vlaku tam minulé pondělí přišel o život cyklista.

Bude mít Brno jednou svoje metro? Zatím nejblíž je tomu v zastávce tramvaje linky 8 Západní brána, která některým lidem vizuálně připomíná právě zastávku metra.

Nové spojení severu a centra Brna: zatím bez rozhodnutí, stanici metra postaví

/MAPA/ Vlak, tramvaj, takzvaný hybrid vlaku a tramvaje nebo lehké metro. Celkem sedm variant řešení má podzemní kolejová trať, takzvaný severojižní kolejový diametr, jenž má vzniknout v budoucnu v Brně i kvůli novému hlavnímu vlakovému nádraží. Cestující má přepravit ze severu na jih města. Na konečné variantě se zatím ministerstvo dopravy s představiteli města nedohodlo.

Ilustrační foto.

Vlak srazil člověka v kolejišti. Provoz v úseku z Radotína do Smíchova stál

Po srážce vlaku s člověkem byl zastavený provoz na trati v úseku Praha-Radotín - Praha-Smíchov. V úseku zavedla PID náhradní autobusovou dopravu, 300 cestujících z vlaku bylo evakuováno. Provoz vlaků zhruba o hodinu později zastavilo i uvízlé auto v kolejišti v mezi Uhříněvsí a Hostivaří, i zde je provoz již obnoven. 

Přemostění na stadionu bude zbouráno o víkendu 20. a 21. dubna.

Rozlučte se, Karlovaráci. Slavobrána na AC Start půjde k zemi

Slavobrána na karlovarském stadionu AC Start to má sečteno. Už příští víkend, tedy 20. a 21. dubna, půjde k zemi. Nejenže už přemostění, nazývané také jako Brána borců, nemá využití, ale navíc je v havarijním stavu. Ve středu 10. dubna ráno tam už najela technika, která začala s přípravou na demolici, odstraněna byla už například brána.

Kozí dráha. Ilustrační foto

Opravu Koziny na Teplicku má posoudit centrální komise ministra dopravy

Obrovské dotace na jednu jízdenku, loni z třetiny plné vlaky. Kozí dráha vyjela na konci března do další sezóny turistických vlaků. Stejně jako loni, i letos budou vlaky jezdit po neúplné trati z Děčína do Telnice. Kraj se totiž stále marně snaží přesvědčit Správu železnic, aby plnila svou zákonnou povinnost a opravila i úsek z Telnice na Ústecku do Jeníkova na Teplicku.

Obchodní dům Ural v Sokolově.

Obchodní dům Ural v Sokolově má hlídat ochranka. Jde o reakci na stížnosti lidí

Největší obchodní dům v centru Sokolova bude muset zřídit ochranku. Jde o reakci na četné stížnosti lidí na chování zejména mládeže a bezdomovců před obchodním centrem. Lidé se obracejí s žádostí o pomoc na sokolovskou radnici, která zprostředkovala setkání s majiteli obchodně-sportovního komplexu. Ti využijí bezpečnostní agenturu a prostranství bude monitorovat jeden z jejích členů.

Stavební práce a dopravní omezení pod Větruší.

VIDEO: Pod ústeckou Větruší zavřou silnici. V akci bude obří kolový jeřáb

/FOTO/ Zhruba dva měsíce je doprava pod ústeckou Větruší složitější než obvykle. Probíhá tam totiž hned několik staveb najednou. Tou, která je teď asi nejvíce vidět, je oprava železničního mostu směr Západní nádraží přes řeku Bílinu a Střeleckou ulici. Právě tato stavba pokročila do další fáze, kterou je instalace nového mostu.

Kozí dráha. Ilustrační foto

Jedna jízdenka na Kozině vyjde kraj na 320 korun, loni se svezlo 10 tisíc lidí

Obrovské dotace na jednu jízdenku, loni z třetiny plné vlaky. Kozí dráha vyjela na konci března do další sezóny turistických vlaků. Stejně jako loni, i letos budou vlaky jezdit po neúplné trati z Děčína do Telnice. Kraj se totiž stále marně snaží přesvědčit Správu železnic, aby plnila svou zákonnou povinnost a opravila i úsek z Telnice na Ústecku do Jeníkova na Teplicku.

Břeclavské nádraží

Voní to tu líp než v květináči. Vzduch na nádraží v Břeclavi nově osvěžuje vůně

Pokud jste v poslední době navštívili břeclavské nádraží, mohlo vás překvapit, že vzduchu v nádražní budově nezapáchá typickým železničním pachem, ale příjemnou vůní. Správa železnic totiž nedávno přistoupila k experimentu, který by měl zvýšit pohodlí cestujících a udělat z čekání na vlak ještě příjemnější zážitek. Břeclav je vůbec prvním městem, kde se emitory vůně testují.

Požár v Hýskově zaměstnal v neděli několik jednotek hasičů.

Při požáru v Hýskově vybuchla propanbutanová láhev. Hasiči museli zastavit vlaky

/FOTO/ V neděli 7. dubna po poledni mohli lidé z dálky spatřit černý dým, který se valil z Hýskova. Z domácího traktůrku se tam požár rozšířil na okolní stromy a několik provizorních přístřešků s uskladněným různorodým materiálem. Zasažena byla také acetylénová souprava a jedna z pěti propanbutanových lahví, která po chvíli explodovala.

Vizualizace plánovaného tunelu mezi Prahou a Berounem. Zákres plánované podoby u Berouna.

Správa železnic: Tunelem z Berouna do Prahy za třináct minut

Projekt nového berounského tunelu si slibuje revoluci v dopravě mezi Prahou a Berounem. S cílem zkrátit cestovní dobu a zvýšit kapacitu tratě, Správa železnic představuje plány na výstavbu, která by měla zásadně ovlivnit regionální i dálkovou dopravu.

Vizualizace VRT Přerov - Bohumín. Drahotuše

Vysokorychlostní trať s tunelem nepočítá. Radním v Přerově se řešení nelíbí

Projektanti vysokorychlostní trati (VRT), která by se měla začít stavět na Přerovsku a Hranicku ve druhé polovině dvacátých let, představili ve čtvrtek zastupitelům Přerova navrženou trasu moderní železnice. Přestože Přerov bojuje za to, aby se vysokorychlostní trať nedotkla přírodních lokalit v Čekyni a ve Vinarech, Správa železnic s variantou tunelu nepočítá. Důvodem jsou příliš velké finanční náklady. Město ve snahách o zachování cenné přírodní lokality nepoleví. Vysokorychlostní trať by měla vést také přes Jezernici, Drahotuše nebo Lipníku nad Bečvou

Vizualizace VRT Přerov - Bohumín. Drahotuše

Vysokorychlostní trať s variantou tunelu nepočítá. Primátor kontaktoval ministra

Projektanti vysokorychlostní trati (VRT), která by se měla začít stavět u Přerova ve druhé polovině dvacátých let, představili ve čtvrtek zastupitelům navrženou trasu moderní železnice. Přestože Přerov bojuje za to, aby se vysokorychlostní trať nedotkla přírodních lokalit v Čekyni a ve Vinarech, Správa železnic s variantou tunelu nepočítá. Důvodem jsou příliš velké finanční náklady. Město ve snahách o zachování cenné přírodní lokality nepoleví.

Vizualizace plánovaného tunelu mezi Prahou a Berounem. Zákres plánované podoby u Berouna.

Tunel Praha - Beroun: Starostové se obávají hluku i ztráty podzemních vod

Za jedenáct let by měl Beroun s Prahou propojit železniční tunel. Zahájení stavby se blíží a starostky a starostové z měst a obcí na trase hledají odpovědi na své otázky a obavy. Zdaleka nejvíc je trápí samotná stavba a hluk a prach z ní. A z jejich vyjádření plyne, že odpovědi a řešení jim zatím moc nevyhovují. Na některé se na setkání s nimi pokusili odpovědět zástupci Správy železnic.