Kreativ

ŠTÍTEK: Nabarvené ptáče

Nymburský filmový architekt Jan Vlasák při přebírání jednoho z předchozích Českých lvů.

Jan Vlasák získal dalšího Českého lva. Za Zátopka

Filmový a televizní architekt, scénograf a výtvarník dekorací Jan Vlasák získal dalšího Českého lva. Byl součástí štábu letos nejoceňovanějšího filmu Zátopek, který na sobotním vyhlášení nakonec obdržel celkem osm sošek.

Jaroměř láká svým historickým vzhledem české, ale i zahraniční filmaře. Obzvláště pak v městské části pevnosti Josefov, kde vznikají převážně válečné snímky.

FOTO: Josefov před kamerou. Pevnostní město přitahuje filmaře jako magnet

Jaroměř láká svým historickým vzhledem české, ale i zahraniční filmaře. Obzvláště pak v městské části pevnosti Josefov, která je evropským unikátem z 18. století, vznikají převážně válečné snímky. Z těchto důvodů se zde  natočilo již několik desítek filmů a seriálů. Podívejte se na snímky z natáčení a prohlédněte si Josefov běžných dní.

Skupina romské mládeže Držme Za Jeden Provaz ve Větřní.

Mladí Romové spolu s Nabarveným ptáčetem chtějí pomoci nemocnici

Pomoci lidem při těžkém boji s coronavirem by chtěla také parta mladých Romů ve Větřní včetně Petra Kotlára, hlavní hvězdy českého filmu Nabarvené ptáče. Pomoc plánují formou příspěvku českokrumlovské nemocnici například na pořízení ventilačního přístroje.

Natáčení filmu Nabarvené ptáče v roce 2017.

Ve Slaníku točil režisér Václav Marhoul film Nabarvené ptáče

Natočil takové filmy, jako Mazaný Filip (2003) nebo Tobruk (2008). Ve stejném roce se pustil do natáčení filmu Nabarvené ptáče. Všechna zmíněná díla mají společného jmenovatel – režiséra Václava Marhoula. „Román Nabarvené ptáče mě svého času, stejně jako milióny čtenářů po celém světě, zasáhl natolik, že jsem se v polovině roku 2008, po dokončení celovečerního filmu Tobruk, rozhodl vyvinout veškeré své úsilí a um na to, abych získal filmová práva právě k tomuto dílu. To se nakonec podařilo,“ zavzpomínal na začátek náročného projektu Václav Marhoul.

Václav Kopta

Český lev zařve z Rudolfina v březnu. Moderátorem bude znovu Kopta

Už po osmadvacáté předají čeští filmoví akademici výroční ceny domácím filmařům. Slavnostní večer Českých lvů se uskuteční v sobotu 6. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Ceremoniál budou moci tradičně sledovat i diváci České televize v přímém přenosu na programu ČT1 od 20.10 hodin. Moderátorem večera bude již potřetí herec Václav Kopta.

Ilustrační foto

Kino na hranici: Začíná týden filmů on-line

V netradičním termínu i netradiční podobě začíná v pondělí 22. ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici. Po dvou odkladech „živého“ festivalu se organizátoři rozhodli, že na konec listopadu připraví on-line přehlídku. 

Šarlatán

Šarlatán a Nabarvené ptáče mohou vyhrát evropského Oscara

Film Šarlatán slaví další mezinárodní úspěch. Jako první český snímek v historii získal nominaci na Evropskou filmovou cenu za režii. Je pod ní podepsaná polská filmařka Agnieszka Holland, které Šarlatán vynesl její první nominaci na „evropského Oscara“. V kategorii Nejlepší film je jedním z adeptů Nabarvené ptáče od Václava Marhoula.

Herečka Anna Geislerová

Anna Geislerová: Olga byla svobodomyslná žena. Uměla si život přizpůsobit sobě

Manželka Václava Havla Olga byla podle herečky Anny Geislerové, která ji ztvárnila v novém filmu Havel, velkorysá, skromná a svobodomyslná žena. "Dokázala si život přizpůsobit sobě. Každý takový člověk je pro mě obdivuhodný," řekla dnes Geislerová v Uherském Hradišti na diskuzi o filmu Havel, která byla součástí Letní filmové školy.  

Darja Kaščejeva

Další Češi mohou rozhodovat o Oscarech

Kameraman Vladimír Smutný, režisérka animovaných filmů Darja Kaščejevová a výtvarnice Nora Sopková se mohou stát dalšími členy prestižní americké filmové akademie. Vedení instituce nabízí členství na základě účasti na dílech, jež byla nominována na Oscara či sošku vyhrála.

Nová kinokavárna Kabinet Hvězda v Přerově

Přerovské kino otevře i s novou kavárnou. Nahlédněte dovnitř

Přerovské kino Hvězda se po více než dvouměsíční přestávce znovu otevře. Dnem, na který se těší všichni fanoušci filmu, je čtvrtek 28. května. Návštěvníky ale čekají změny - v sále budou moci sedět jen po dvou a v rouškách, nutné jsou i rozestupy mezi sedadly. Novinkou je stylová kinokavárna Kabinet Hvězda, ve které v těchto dnech probíhají finální úpravy.

Z filmu Nabarvené ptáče.

Nabarvené ptáče se představí v dokumentu

Dokument 11 barev ptáčete nabízející unikátní pohled za oponu výjimečného díla Václava Marhoula Nabarvené ptáče, které zanechalo stopu na evropských i světových festivalech a opanovalo také České lvy, promítne ve středu od 19.30 hodin biograf Jičín.

Z filmu Nabarvené ptáče.

Tip na pondělí 9. března: Zajděte si do kina na film Nabarvené ptáče

Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. 

Jan Vlasák po převzetí Českého lva na sobotním galavečeru českého filmu.

Jan Vlasák získal čtvrtého Českého lva

/FOTOGALERIE/ Filmový architekt Jan Vlasák z Nymburka získal na sobotním galavečeru českého filmu už čtvrtou sošku Českého lva. Tentokrát za scénografii k filmu Nabarvené ptáče. Ten se stal v počtu zisku Českých lvů nejúspěšnějším filmem za loňský rok. Získal jich celkem devět.

27. ročník předávání cen Český lev

Nabarvené ptáče získalo osm Českých lvů. Bodovali i Vlastníci či seriál Most!

Černobílý snímek o krutostech války Nabarvené ptáče se stal dnes na vyhlašování filmových cen Český lev filmem roku 2019. Snímek podle stejnojmenného románu Jerzyho Kosińského šel do klání s 11 nominacemi. Proměnil osm z nich včetně té za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší kameru. V pražském Rudolfinu bodoval i komorní, nicméně divácky úspěšný film Vlastníci, který pojednává o domovní schůzi. Proměnil tři z 12 nominací. Při udělování filmových cen bodoval také úspěšný seriál Most!

Ilustrační foto.

Otázka na víkend: Nejlepší film

Mezi nejlepší filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to je vidět, se objevilo i české drama Nabarvené ptáče, které šokovalo svou drsností. Který film v poslední době zaujal vás?

Dvorana slávy rakovnického bigbítu v Kulturním centru Rakovník.

Kino vloni navštívilo o šest tisíc diváků více

Úspěšný rok mají za sebou provozovatelé Kulturního centra Rakovník. Návštěvnost kina narostla oproti předloňskému roku o šest tisíc na 20 a půl tisíc diváků, vyprodána byla i řada kulturních akcí a lidé se v posledních letech naučili chodit také do Tylova divadla. Pouze Dům osvěty s návštěvností zatím bojuje.

Režisér snímku Nabarvené ptáče Václav Marhoul

Beseda s Václavem Marhoulem v kině

Dnes večer v devět hodin večer po skončení promítání filmu Nabarvené ptáče se v sále příbramského kina uskuteční beseda s jeho režisérem Václavem Marhoulem. Akci pořádá Spolek ve čtvrtek. 

Fotograf Jan Dobrovský byl přítomen po celou dobu natáčení ve štábu Nabarveného ptáčete. Jaké fotografie pořídil, si prohlédnete v kavárně Českého rozhlasu České Budějovice.

Fotograf Nabarveného ptáčete: "Chci, aby mé fotky říkaly něco dál."

Rok a tři čtvrtě, tedy sto natáčecích dní, strávil fotograf, novinář a filantrop Jan Dobrovský ve štábu filmu Nabarvené ptáče. Aby byl fotograf přítomen pořád, není prý při natáčení obvyklé. „Já jsem byl rád, bavilo mě to a nechtěl jsem, aby mi něco uteklo,“ vysvětluje autor snímků, které si prohlédnete do 28. února v kavárně Českého rozhlasu České Budějovice.

Filmový plakát - Vlastníci

Filmový plakát Davida Zezuly byl nominován na Českého lva

Když v minulém týdnu zveřejnila Česká filmová a televizní akademie nominace na filmovou cenu Český lev 2019, jásalo se i ve Slováckém divadle. Mezi tvůrci pěti nejlepších filmových plakátů totiž figurovalo i jméno Davida Zezuly, který stojí posledních několik let i za mimořádně povedenými plakáty slovácké scény.

Fotografie z natáčení filmu Vlastníci.

Vlastníci a Nabarvené ptáče mají nejvíc nominací na Českého lva

Dvanáct nominací pro Vlastníky Jiřího Havelky, jedenáct pro Nabarvené ptáče a deset Staříkům. Tyto snímky jsou favorité letošního 27. ročníku cen Český lev, které vyhlásili filmoví akademici. Jde o stejné trio, jaké figuruje také v nominacích domácích kritiků.

Kulturní dům. Ilustrační foto.

Tip na středu 15. ledna: Kinokavárna: Nabarvené ptáče

Dramatický filmový příběh zaobírající se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé s názvem Nabarvené ptáče se bude promítat v bystřické kinokavárně v kulturním domě ve středu 15. ledna.

Animovaný film Dcera

Film Dcera je nominován na Oscara. Nabarvené ptáče se do užšího výběru nedostalo

Dcera. To je český favorit, který se dnes probojoval do finálních nominací na Oscara. Nabarvené ptáče Václava Marhoula se do dalšího kola nedostalo, v pětici vybraných figurují mimo jiné snímky Bídníci, Bolest a sláva nebo Parazit. V kategorii výprava byla nominována i Češka Nora Sopková za protiválečnou tragikomedii Králíček Jojo režiséra Taiky Waititiho. 

Ilustrační foto

Diváci vybírají film, který získá cenu

Beroun – V Berounském kině Mír pokračuje promítání filmů v rámci doprovodného programu k přehlídce Trilobit 2020 , z nichž budou návštěvníci vybírat vítěze, který získá diváckou cenu Berounský klepáček.

Fotograf Jan Dobrovský byl přítomen po celou dobu natáčení ve štábu Nabarveného ptáčete. Jaké fotografie pořídil, si prohlédnete v kavárně Českého rozhlasu České Budějovice.

Dětská hvězda Nabarveného ptáčete: Lidé si mě fotí. Někdy je toho ale moc

S fotografem Janem Dobrovským, který zaznamenával natáčení filmu Václava Marhoula Nabarvené ptáče, přijel do Českých Budějovic představitel hlavní role, dvanáctiletý Petr Kotlár. Společně uvedli výstavu fotografií Jana Dobrovského, kterou můžete vidět až do 28. února v Českém rozhlase České Budějovice.