Kreativ

ŠTÍTEK: Ondřej Soukup

V Olomouci budí pozornost červená piana. Jedná se o petiční stánky, které umístili do ulic filharmonici. Nesouhlasí s chystaným sloučením Moravské filharmonie a Moravského divadla.

VIDEO: V Olomouci budí pozornost červená piana. Filharmonici protestují

Na několika místech v centru Olomouce budí pozornost kolemjdoucích červené klavíry. Jedná se o protest filharmoniků, přesněji petiční stánky. Lidé zde mají možnost podpořit umělce, kteří nesouhlasí se záměrem radnice sloučit Moravskou filharmonii Olomouc (MFO) s Moravským divadlem Olomouc (MDO).

FORTUNA divize A, 9. kolo: FC Rokycany (na snímku fotbalisté v zelených dresech) - FK Komárov 2:2.

Komárov s vypůjčeným brankářem šestkrát inkasoval

Hráči divizního Komárova se po prvním zrušeném přípravném zápase v sobotu ráno vydali do Prahy, konkrétně na hřiště Újezdu Praha 4. Proti kvalitnímu soupeři se ani jednou neprosadili a z Prahy odjeli s prohrou 0:6.

Muzikálová adaptace známého dramatu Karla Čapka o touze po věčném mládí.

Přehled divadelní sezóny v Pardubicích 2023: Triumf Emilie Marty a divácký boom

Pardubická divadelní sezóna 2023 zářila pod taktovkou Makropulos musical, vyhlášeného jako inscenace roku. S nejnavštěvovanějším představením, Pekařova žena, a rekordní návštěvností potvrdilo Východočeské divadlo svůj status nejnavštěvovanějšího regionálního divadla. Ocenění novinářů pak získalo originální zpracování Maryši, završující úspěšný a umělecky bohatý rok.

Lukáš Frlajs v hlavní roli nového filmu Perinbaba a dva světy

Nový příběh, nová píseň. Do kin se po 40 letech vrací Jakubiskova Perinbaba

Tleskalo jí i publikum v Benátkách, ostatně jak by ne, když v titulní roli zářila italská hvězda Giulietta Masina. Teď se Perinbaba po čtyřiceti letech vrací s novým příběhem. Film Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy bude mít premiéru 7. prosince a v jedné z hlavních rolí v něm uvidíme mimo jiné účastnici StarDance Dariju Pavlovičovou. Než film vstoupí do kin, nabízejí tvůrci jako ochutnávku videoklip, který nazpívala Lucia Šoralová. 

Vladimír Uher - Katedrála Nanebevzetí panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře - Sedlci.

Santini ožije také v Galerii Středočeského kraje, na fotografiích Vladimíra Uhra

/FOTO/ Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře zahájí v sobotu 30. září výstavu fotografií staveb významného architekta Jana Blažeje Santiniho, od jehož úmrtí uběhlo letos 300 let. Jejich autorem je přední český fotograf architektury Vladimír Uher, bez jehož fotografií by se neobešla snad žádná publikace o barokní architektuře v Čechách.

Nová kniha Radky Krejčí a Ondřeje Soukupa o Sedlci jde na trh.

Kniha Radky Krejčí a Ondřeje Soukupa o Sedlci jde do světa. S požehnáním

/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ Na pulty knihkupectví po celém světě míří v těchto dnech nová kniha Radky Krejčí a Ondřeje Soukupa s názvem Katedrála a kostnice v Kutné Hoře - Sedlci, která mapuje 900 let dlouhou historii Sedlce. Ta je podle autorky publikace neprávem opomíjená, stejně jako zdejší katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, která zůstává tak trochu ve stínu dvou kutnohorských dominant – chrámu svaté Barbory a sedlecké kostnice.

Textařka, herečka a dabérka Gábina Osvaldová

Gabriela Osvaldová: Texty píšu na krabici od bot i do zápisníku ze sloního trusu

Milá, bezprostřední a přirozená žena, která si na nic nehraje. Tak vnímají známí a přátelé herečku, dabérku a především textařku Gabrielu Osvaldovou. Ta ale zdaleka není jen úspěšnou dvorní textařkou slavné zpěvačky Lucie Bílé. V rozhovoru s ní se dozvíte, jaká byla její oblíbená divadelní role, na kterém ostrově psala některé muzikály, na čem právě pracuje i jakou dovolenou plánuje. 

24. ročník turnaje McDonald's Cup měl na programu krajské finále.

FOTO, VIDEO: Jsi Bůh, slyšel fotbalista Kliment od vítěze McDonald´s Cupu

Krajské finále největšího fotbalového turnaje pro žáky a žákyně základních, 24. ročník McDonald´s Cupu, vyhrály ZŠ Gagarinova Stříbro a 25. ZŠ Plzeň. Postoupily na republikové finále nazvané Svátek fotbalu, které bude hostit 29. a 30. května Městský stadion Miroslava Valenty v Uherském Hradišti.

První oběť Akce Kámen Jan Prošvic, zakladatel firmy ETA, který padl do nastražené pasti 23. dubna 1948. Snímek z pozdějších let v exilu

Akce Kámen: Do pasti StB padlo 40 lidí, osudnou se stala i pár jejím strůjcům

75 let uplynulo od zahájení akce Kámen, jedné z největších provokačních aktivit Státní bezpečnosti v celé její historii. Její první obětí se stal zakladatel firmy ETA Jan Prošvic, který padl do této pasti 23. dubna 1948. Dávná provokace si nyní získala pozornost i v sousedním Německu, kde na toto téma vzniká muzikál s hudbou Ondřeje Soukupa.

Udrží takto klid?

Od sousedů: Špion mezi hranicemi

Donaukurier napsal, že divadelní festival na přírodní scéně ve skalním labyrintu Luisenburg u Wunsiedelu, asi 20 kilometrů od českých hranic, uvede v létě v německo-české spolupráci muzikál "Studená svoboda - Špion mezi hranicemi". Napsala jej intendantka festivalu Birgit Simmlerová, hudbu složil Ondřej Soukup.

Zpěvačka Petra Janů v dokumentu Jedeme dál

Petra Janů: Rockerka i dáma muzikálů slaví sedmdesátiny

Petra Janů začala zpívat před padesáti lety, během nichž si s úspěchem vyzkoušela téměř všechny styly a žánry, které v populární hudbě existují. Vedle písní zahraničního a tuzemského středního proudu nazpívala filmové a muzikálové melodie, šansony, kompozice ve stylu disco, soulu a rocku. Dnes slaví sedmdesáté narozeniny.

Ilustrační foto

ANKETA DENÍKU: Co rozhodne komunální volby na Kutnohorsku?

Reportéři Deníku zjišťovali, která témata vás trápí. Co bude tím hlavním tématem zářijových komunálních voleb na Kutnohorsku? Zeptali jsme se místních. A co rozhodne letošní volby u vás? Zapojte se do velké ankety Deníku. 

Kino Sněžník v Děčíně

Filmový festival Jeden svět začíná v Děčíně ve středu, letošní téma je svoboda

Ve středu 30.3. večer začíná v děčínském kině Sněžník filmový festival Jeden svět. Po dvouleté odmlce způsobené pandemií se na plátno vrací dokumenty s lidskoprávní a ekologickou tématikou. Letošní téma „Cesty svobody“ obrací pozornost na místa, kde se dějí věci, které otřásají světem lidských práv, a chce připomenout, jak je svoboda a demokracie křehká. 

Z benefiční dražby fotografií Ondřeje Soukupa na pomoc Ukrajině.

PODÍVEJTE SE: Na aukci na pomoc Ukrajině se vybralo 159 tisíc korun

Benefiční dražba fotografií Ondřeje Soukupa na pomoc Ukrajině proběhla ve čtvrtek 10. března. V refektáři Galerie Středočeského kraje byly vydraženy fotografie, které zachycují oblast Černobylu a místních obyvatel 35 let po jaderné katastrofě. Celkově se vybralo neuvěřitelných 159 tisíc korun.

Ondřej Soukup vydraží své fotografie na pomoc Ukrajině.

Ondřej Soukup vydraží své fotografie z Černobylu na pomoc Ukrajině

Benefiční dražba fotografií Ondřeje Soukupa, které zachycují oblast Černobylu a místních obyvatel 35 let po jaderné katastrofě, se bude konat ve čtvrtek 10. března v prostorách Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Fotografie budou již od soboty 5. března vystaveny v barokním refektáři bývalé jezuitské koleje.

Ondřej Soukup při přípravě výstavy Poslední Samoselové v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci.

Filmař Ondřej Soukup: Za necelých sedm let mám za sebou přes sto klipů

Fotograf, filmař a také baskytarista kapely Pekař. To je jen v několika slovech osmadvacetiletý Ondřej Soukup z Kutné Hory. Oč skromnější je ve svém projevu, o to talentovanější je za kamerou či fotoaparátem. Aktuálně lidé mohou navštívit jeho výstavu Poslední Samoselové v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci. Výstava se věnuje velmi vážnému tématu: Černobylu a lidem, kteří tam zůstali žít.

Z vernisáže výstavy 'Poslední Samoselové' fotografa Ondřeje Soukupa v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci.

OBRAZEM: 35 let od katastrofy v Černobylu připomněla výstava Poslední Samoselové

Výstava Poslední Samoselové Ondřeje Soukupa v podkroví katedrály Nanebveztí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci je přístupna veřejnosti do neděle 12. září. Slavnostní vernisáž se uskutečnila v úterý 6. července za účasti autora, který pohovořil o své práci a vzniku fotografií. Na památku obětí Černobylské katastrofy zazněly varhany.

Hudební skladatel, producent a autor povídek Zdenek Merta je autorem knihy Pražská svatba a jiné erotické povídky.

Čerstvý sedmdesátník Zdeněk Merta. Gratulujeme k dnešním narozenínám

Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec diplomatem. Vystudoval Státní konzervatoř v Praze (varhany a dirigování), kde studoval společně například s Michaelem Kocábem, Milanem Svobodou či Ondřejem Soukupem.

Classic Prague Awards.

Festival Pražské jaro byl oceněn mimořádnou cenou Classic Prague Awards

Mimořádnou cenu Classic Prague Awards za nejpřínosnější počin pro českou kulturu v době pandemie koronaviru získal festival Pražské jaro. U příležitosti on-line Novoročního koncertu České filharmonie ji z rukou Jiřího Bessera a Davida Šimoníka převzal ředitel festivalu Roman Bělor. Každý ročník Pražského jara se připravuje s několikaletým předstihem. Letošní alternativní program ovšem vznikal v řádech týdnů. Diváci se z koncertních sálů přesunuli k obrazovkám a displejům, uvedl Bělor.

Martin Blažek, frontman kapely Artmosféra z Lysé nad Labem.

Martin Blažek: Aktuálně skládám hudbu k seriálu Michal chrání přírodu

Narodil jsem se v roce 1993 v Nymburce. Jsem frontman a zároveň dvorní autor hudby kapely Artmosféra z Lysé nad Labem. Pocházím z muzikantské rodiny. Absolvoval jsem Pražskou konzervatoř, kde vyučuji skladbu a aranžování populární hudby, jazzovou harmonii, moderní piano a řídím školní kapelu. Spolupracuji s Ondřejem Soukupem, Borisem Carloffem nebo například s Janem Maxiánem. Jsem také klávesistou v kapele Ondřeje G. Brzobohatého. Spolupracoval jsem s ním na hudbě k filmům Anděl Páně 2 a Klec a na muzikálu Legenda jménem Holmes.

Martin Blažek, frontman kapely Artmosféra z Lysé nad Labem.

Martin Blažek: Aktuálně skládám hudbu k seriálu Michal chrání přírodu

Narodil jsem se v roce 1993 v Nymburce. Jsem frontman a zároveň dvorní autor hudby kapely Artmosféra z Lysé nad Labem. Pocházím z muzikantské rodiny. Absolvoval jsem Pražskou konzervatoř, kde vyučuji skladbu a aranžování populární hudby, jazzovou harmonii, moderní piano a řídím školní kapelu. Spolupracuji s Ondřejem Soukupem, Borisem Carloffem nebo například s Janem Maxiánem. Jsem také klávesistou v kapele Ondřeje G. Brzobohatého. Spolupracoval jsem s ním na hudbě k filmům Anděl Páně 2 a Klec a na muzikálu Legenda jménem Holmes.

Martin Blažek, frontman kapely Artmosféra z Lysé nad Labem.

Martin Blažek: Aktuálně skládám hudbu k seriálu Michal chrání přírodu

Narodil jsem se v roce 1993 v Nymburce. Jsem frontman a zároveň dvorní autor hudby kapely Artmosféra z Lysé nad Labem. Pocházím z muzikantské rodiny. Absolvoval jsem Pražskou konzervatoř, kde vyučuji skladbu a aranžování populární hudby, jazzovou harmonii, moderní piano a řídím školní kapelu. Spolupracuji s Ondřejem Soukupem, Borisem Carloffem nebo například s Janem Maxiánem. Jsem také klávesistou v kapele Ondřeje G. Brzobohatého. Spolupracoval jsem s ním na hudbě k filmům Anděl Páně 2 a Klec a na muzikálu Legenda jménem Holmes.

Z hudebního festivalu Soundtrack Poděbrady

Soundtrack přilákal návštěvníky i v dešti

Pořadatelé letošního ročníku festivalu filmové hudby a multimédií v Poděbradech byli vystaveni hned dvojí tvrdé zkoušce. Až do posledních dnů před zahájením žili v nejistotě, zda aktuální situace kolem koronaviru vůbec dovolí akci uspořádat. Kvůli tomu narychlo přesunuli původně plánovaný program na příští rok a pro letošek vytvořili jiný, který se obešel bez zahraničních hvězd. Druhou zkouškou pak byla nepřízeň počasí, která zejména oba hlavní večery nepotěšila návštěvníky.

Zpěvačka Helena Vondráčková.

Helena Vondráčková chystá na podzimní trh album Tvrdohlavá

Populární zpěvačka Helena Vondráčková v těchto dnech dokončila práci na svém již čtyřiačtyřicátém studiovém albu, které ponese název Tvrdohlavá. Novinkové CD vznikalo pod producentským dohledem hudebníka a skladatele Karla Maříka.

Zpěvačka Helena Vondráčková.

Helena Vondráčková chystá na podzimní trh album Tvrdohlavá

Populární zpěvačka Helena Vondráčková v těchto dnech dokončila práci na svém již čtyřiačtyřicátém studiovém albu, které ponese název Tvrdohlavá. Novinkové CD vznikalo pod producentským dohledem hudebníka a skladatele Karla Maříka.

Ze zahájení loňského Soundtracku.

Letošní Soundtrack bude pro všechny zdarma

/FOTOGALERIE/ Složitá situace kolem koronaviru a donedávna nejistota, zda se letošní ročník festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack v Poděbradech vůbec uskuteční, je snad rozptýlena. Pořadatelé vytvořili jiný program, který se obejde bez kryté haly u Jezera, takže se většina akcí odehrají v lázeňském parku. Kromě hlavních večerních událostí v pátek a sobotu, jejichž projekce budou moci zájemci vidět na stěnách poděbradského zámku. Oba hlavní večery uzavřou afterparty v podobě filmových videodiskoték.

Sokol Hostouň z.s. - FC Slavia Karlovy Vary a.s. 1:2 (1:1) Pen: 2:4, FORTUNA:ČFL, 10. 11. 2019

Hostouň zkoušela kvarteto noviců, prohrála po gólové parádě

První ostrý zápas odehráli fotbalisté Hostouně a proti severočeské Souši jejich mladý tým nenašel na hřišti ve Velké Dobré výherní los. Loterii vyhráli hosté díky úžasné trefě posily Radoše, který dvacet minut před koncem zamířil levačkou do protilehlého koutu brány a zajistil Souši náskok 2:1. Už ho udržela.

V roce 2019 koncertní hala u Jezara představila světovou premiéru koncertního provedení filmu Šakalí léta.

O Soundtrack fanoušci nepřijdou, bude mít ale jiný program

Spekulace o úplném zrušení letošního ročníku poděbradského festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack se nepotvrdila. I letos se fanoušci tohoto prestižního festivalu mohou těšit na tři dny a tři noci plné hudby během posledního prázdninového víkendu.

Víkend otevřených zahrad si můžete užít po celé Praze.

Kam v Praze o víkendu 6. a 7. června?

Přísná vládní nařízení a zákazy už trochu povolují a obyvatelům metropole se tak po dlouhé době opět naskýtá možnost vyrazit ven a užít si kulturu, sport, zábavu… Jestli ještě nemáte svůj program, vyberte si z naší nabídky víkendových tipů.

Jiří Korn a Jan Cina.

Muzikál Mauglí bude k vidění na Mall.tv

Muzikál Mauglí Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové v režii dua Skutr uvádí pražské Divadlo Kalich od září roku 2013. Od pátku 1. května od 19 hodin ho bude možné zhlédnout ze záznamu na Mall.tv v rámci projektu #kulturažije.

Jiří Korn a Jan Cina.

Muzikál Mauglí bude k vidění na Mall.tv

Muzikál Mauglí Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové v režii dua Skutr uvádí pražské Divadlo Kalich od září roku 2013. Od pátku 1. května od 19 hodin ho bude možné zhlédnout ze záznamu na Mall.tv v rámci projektu #kulturažije.