Kreativ

ŠTÍTEK: Šumava

Ivan Roubal.

Před 30 lety byl zatčen bezcitný sériový vrah Ivan Roubal

Vrahovi ze šumavské pohádky prokázali pět vražd, z dalších byl podezřelý. Ani jeho známí netušili, co je za stvůru, choval se nenápadně a i po mordech byl ledově klidný. V sobotu 30. března uplyne přesně 30 let od jeho zadržení.

57. Rallye Šumava Klatovy.

Přihlášek na Rallye Šumava přibývá, konkurence je již velmi silná

/FOTOGALERIE/ Na Historic Vltava Rallye a Rallye Šumava Klatovy už se stihlo přihlásit v součtu přes sedmdesát vozů, a tak je zřejmé, že i letos se budou při obou kláních odehrávat veliké bitvy. Soutěže se pojedou ve dnech 19. – 21. dubna a účastníky každé z nich čeká přes 140 kilometrů rychlostních zkoušek.

Fotbalová I.B třída: Sokol Bavorov - Sokol Bělčice 2:0 (1:0).

Fotbalová I.B: Lídr tabulky odskočil, poslední dva celky opět bez zisku bodu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Úvodní kolo B skupiny fotbalové I.B třídy přineslo dva zásadní momenty. Lídr z Bavorova odskočil Střelským Hošticům na čtyři body. Naopak v zápase o všechno Chelčice podlehly Stachům a celek ze Šumavy se hodně bodově vzdálil sestupovým místům. Ale na jaře nás čeká ještě plno fotbalu.

Fotbalová I.B třída: Sokol Bavorov - Sokol Bělčice 2:0 (1:0).

Fotbalová I.B: Lídr tabulky odskočil, poslední dva celky opět bez zisku bodu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Úvodní kolo B skupiny fotbalové I.B třídy přineslo dva zásadní momenty. Lídr z Bavorova odskočil Střelským Hošticům na čtyři body. Naopak v zápase o všechno Chelčice podlehly Stachům a celek ze Šumavy se hodně bodově vzdálil sestupovým místům. Ale na jaře nás čeká ještě plno fotbalu.

Ilustrační foto.

Česko zažilo mrazivou noc, Rokytská slať na Šumavě hlásí minus 15 stupňů

Česko zažilo mrazivou noc. Teplota klesala k minus dvěma až minus pěti stupňům. Na horách bylo ještě chladněji. Rokytská slať na Šumavě, která je známou mrazovou kotlinou, zaznamenala teplotu minus 15 stupňů Celsia. Informoval dnes ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Meteorologové už v pondělí varovali, že hrozí škody na kvetoucích ovocných stromech.

Záběry z nedělního rána, jak jej přinesla služba windy.com

První jarní neděle přinesla sníh na Šumavu i do Českého lesa a Krušných hor

Nedělní ráno je na mnoha místech západu Čech s výrazným poklesem teplot a sněhovými přeháňkami. Jak už dříve v předpovědi uvedli meteorologové, dnešní den může být v horských polohách především na západě a jihozápadě Čech bílý, slibnější sněhové nadílky, v maximu mezi 10 až 15 cm, se na horách po delší době dočkáme až přes den a v noci na pondělí.

Fotografie z loňského ročníku Lak Racing Rallye Plzeň.

Start sezony rallye se blíží, novinkou pro jezdce je sobotní test v Úterý

Měsíc před ostrým startem sezony na tradiční Rallye Šumava Klatovy (19.-21. dubna), si závodníci na rychlých autech zkusí Lak Racing RallyeTest Plzeň, který se vrací do kalendáře po několikaleté pauze. Pojede se v sobotu na technické trati u obce Úterý, ta je prověřená ze závodu mistrovství ČR ve sprintrallye.

2. liga RUGBY XV, 3. kolo: Rugby Šumava Nýrsko & Rugby Club České Budějovice - RC Havířov 19:17.

OBRAZEM: Ragbisté Nýrska a Českých Budějovic zdolali Havířov, podívejte se

/FOTOGALERIE/ Předtím prohráli v Mariánských Horách i v Praze s béčkem Slavie, ale třetí utkání 2. ligy RUGBY XV, první doma, se společnému týmu mužů Rugby Šumava Nýrsko a Rugby Club České Budějovice podařilo. Jihozápadní tým v areálu JČU v Českých Budějovicích totiž porazil Havířov těsně 19:17 a slaví první vítězství v nové sezoně.

Zámek Týnec.

Zámek v Týnci, který léta chátral, je nyní skvostem a otevře se návštěvníkům

Oslňující a nově opravený zámek v Týnci u Klatov otevře brzy své brány a přivítá první návštěvníky. Práce na zchátralé stavbě trvaly pětadvacet let a stály již zhruba čtvrt miliardy korun. Barokní skvost má bohatou historii, žil na něm i známý závodník Saša Kolowrat, nyní ho vlastní Jan Pelánek Lazarowitz se svou ženou.

Policejní preventivní akce na Modravě.

Policisté upozorňovali na pravidla, která musí turisté dodržovat na Šumavě

I když počasí nepřeje milovníkům zimních sportů a ski areály a běžecké trasy na Šumavě nejsou zaplněny lyžaři, přesto lidé na Šumavu míří. Policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje společně se strážci Národního parku Šumava, se kterými dlouhodobě a celoročně spolupracují, upozorňovali na Modravě v rámci preventivní akce na to, jak předcházet porušování právních předpisů a pravidel, která se pojí k chráněnému území. Málokdo také ví, že na Šumavě platí dvoje pravidla.

Psí výkaly v sáčcích nacházejí němečtí, ale občas i čeští ochránci přírody na různých místech, včetně stolů, přístřešků či ukazatelů.

Psí výkaly na stolech i ukazatelích. Strážci národního parku řeší nový problém

Strážci Národního parku Bavorský les řeší v poslední době netradiční problém. Turisté, kteří se do přírody vydávají se svými psími miláčky, sice seberou jejich výkaly, ale sáčky už si neodnesou a nechávají je na různých místech v národním parku, dokonce i na stolech, v přístřešcích či pověšené na ukazatelích. Strážci bavorského parku tak musí balíčky s nechutným obsahem odnášet často i kilometry daleko, což se jim příčí. Nejsme popeláři, říkají. Nejsou sami, kdo podobný problém řeší, občas se s tímto chováním turistů setkávají i ochránci přírody na české straně Šumavy.

USK Akademik Cheb - starší žáci.

Mladé pušky chebského Akademiku opanovaly domácí turnaj, bez ztráty kytičky

Úspěšný turnaj, který odehráli v domácím prostředí, mají za sebou florbalisté starších žáků v trikotu USK Akademik Cheb. Ti v dalších ligových zápolení opět nepoznali hořkost porážky. Právě domácí prostředí bývá ve sportu důležité a leckdy klíčové, to mohou potvrdit také chebské mladé pušky. V hale Lokomotivy dominovali, připsali si čtyři vítězství, čímž  potěšili nejen své fanoušky.

Na Věnec se Šumavou Literou aneb Archeologická vycházka Pošumavím.

Šumava Litera sbírá knihy a zve na první akce

Již desátý ročník festivalu proběhne v polovině listopadu ve Vimperku, ale Šumava Litera nespí ani v dubnu. Loni bylo nominováno šedesát šest českých a třicet německých knih vydaných na téma Šumava v roce 2022. Letos jsme, i díky vám, zaznamenali již přes šedesát nominací na publikace vydané v roce 2023, ale vzhledem k tomu, že jde o desátý ročník festivalu, dali jsme si za cíl překonat stovku.

Herec Pavel Nový v seriálu Ulice.

V Podbrdí jsem jezdil na gynekologickou expedici, říká herec Pavel Nový

/ROZHOVOR, VIDEO/ Známý herec Pavel Nový žije dlouhá léta v Příbrami a zná tu každý kámen. Kde se mu libí nejvíc? Proč se nepřestěhoval do Prahy, aby byl blíže divadlu Studio Ypsilon? Odkud je z Brd vidět komín v Mladé Boleslavi? A kudy vede v Pobrdí takzvaná gynekologická expedice? To prozradil v rozhovoru pro Příbramský deník.

Kryštof v Klatovech.

Kryštof bude koncertovat sporadicky, ale pak plánuje dvojité oslavy i turné

Richard Krajčo zavítal se svou kapelou Kryštof v rámci turné také do Klatov, kde měli vyprodáno. Deník tak využil příležitosti, aby mu položil i několik otázek. Během rozhovoru vysvětlil nejen to, jak je to s chystanou pauzou, která je spíše omezením koncertování, ale také co se chystá nového a jak se mu v Klatovech líbilo.

Kamzík, kterého zachytila loni v létě fotopast v lesích Libína.

V lesích Libína se procházel kamzík, odhalila ho rysí fotopast

/VIDEO/ Fotopasti společnosti Alka Wildlife visí v lesích Šumavy a jejím předhůří mnoho let. Ač mapují hlavně populaci rysa, nyní zachytily i kamzíka. Zařízení také ukázala, že populace rysa, který byl na Šumavu opětovně nasazen v minulém století, už se rozšířila asi na sto dvacet jedinců.

Waldschmidthaus, nejvýše položená horská chata v Bavorském lese, leží pod vrcholem Velkého Roklanu.

Horská chata na Velkém Roklanu, oblíbený cíl turistů, se dočká opravy

Pro české i německé turisty je to výborná zpráva. Waldschmidthaus, nejvýše položená horská chata v Bavorském lese, která bývala oblíbenou zastávkou při výpravě na Velký Roklan na německé straně Šumavy a která je nyní zavřená, se dočká rekonstrukce a dokonce i nové přístavby. Informoval o tom Národní park Bavorský les (NPBL).

Křest knihy Šumavská legenda ve Volarech.

Ve Volarech se vzpomínalo a křtila kniha Šumavská legenda Emil Kintzl

Emil Kintzl by se 14. března dožil devadesáti let. Ve Volarech přišly na Šumaváka tělem i duší zavzpomínat desítky lidí. Emil Kintzl zemřel před dvěma roky v březnu v Kašperských Horách při tragické srážce na lyžích. Vzpomínkový podvečer ve Volarech byl křestem knihy Jana Fišera Šumavská legenda Emil Kintzl.

Ilustrační foto.

Tipy na výlety do přírody, kam můžete vyrazit pěšky i na běžkách

Výlet nádhernou Šumavou, kolem Čerchova nebo třeba po stopách zaniklých obcí v Brdech. Pokud milujete pohyb v přírodě, ať už pěšky nebo v zimě třeba na běžkách, máme pro vás tipy na nezapomenutelné výlety v Plzeňském kraji. Díky projektu Běžky nebo pěšky na webu Turistů ráj vám představujeme několik okruhů, které si jistě zamilujete. Za příznivých podmínek na ně můžete vyrazit na lyžích, ale připraveny jsou i varianty pro pěší výlety po zbytek roku. Určitě si to užijete.

Ve Volarech se bude křtít a vzpomínat na Emila Kintzla.

Vzpomínka na šumavskou legendu Emila Kintzla

Miloval Šumavu tělem i duší. Legendární Šumavák Emil Kintzl svůj život zasvětil Šumavě, kde léta osazoval křížky. Jeho kříž se tyčí na vrcholu sjezdovky Lišák v Kašperských Horách, o jejíž rozjezd se zasloužil a kde bohužel jeho život i skončil. 

Vzpomínkový večer na Emila Kintzla a křest knihy v Kašperských Horách.

Plný sál vzpomínal na Emila Kintzla, pokřtěna byla i nová kniha o něm

Doslova ve švech praskal sál Horského klubu v Kašperských Horách, kde se konalo vzpomínkové setkání na Emila Kintzla, který by se právě v pátek 23. února dožil 90 let. Podvečerem provázely vzpomínky, ale byla pokřtěna také nová kniha Šumavská legenda Emil Kintzl, kterou napsal Jan Fischer. Ten rovněž zavzpomínal na deset let natáčení Zmizelé Šumavy.

Čtvrtfinále play off: HC Vimperk - Hluboká nad Vltavou 5:2 (1:0, 3:2, 1:0).

AKTUÁLNĚ: HC Vimperk - Hluboká nad Vltavou 5:2. Rozhodne až páté utkání

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Poslední čtvrtfinále play off Krajské ligy hokejistů mezi Hlubokou nad Vltavou a Vimperkem stále nemá vítěze. Hluboká jela do Vimperka za vedení 2:1 na zápasy proměnit mečbol, ale bojovníci ze Šumavy řekli NE. Po skvělém výkonu vyhráli 5:2 a rozhodne až poslední páté utkání.

Výstava Moje Šumava.

Výstava fotografií Moje Šumava se od března přesune na hrad Švihov

Stále na cestách, stále obdivovaná výstava fotografií 53 fotografů Šumavy je v současné době k vidění v budově Českého rozhlasu Plzeň a poputuje dál. Pro všechny, kdo výstavu ještě nenavštívili, další místa jsou od 1. března 2024 hrad Švihov, poputuje do Žihobců, v červenci do zámku v Mokrosukách, v srpnu do Kašperských Hor a dále.

Třiatřicetiletý lyžař Jan Šrail, ilustrační snímek.

Bylo to lepší, ale není to ono, procedil laufař Šrail. Teď už vyhlíží Vasaloppet

Kvůli tomu, že byla zrušená Jizerská padesátka, měl třiatřicetiletý laufař ze Šumavy Jan Šrail delší závodní volno, než si původně plánoval. O uplynulém víkendu již ale absolvoval další dva náročné závody ve Švédsku, kde se konal devátý a desátý podnik elitní kategorie Pro Tour letošního ročníku Ski Classics, dálkových běhů na lyžích. V Orse na severu Evropy bylo na programu nejprve kritérium Grönklitt Classic na 60 km klasickou technikou, pak krátká, ale velmi náročná časovka na 13 km.