Kreativ

ŠTÍTEK: Jakub Michálek

Ilustrační.

Havířovská hokejová tvrz je dobyta! Poprvé ji pokořil Vyškov. Po velkém obratu

Zápas hodný dvou nejlepších celků východní skupiny druhé ligy sehráli hokejisté Vyškova na ledě suverénního lídra Havířova. Nejprve o gól prohrávali, pak vedli a v době, kdy už to vypadalo na domácí vítězství - za stavu 4:2 - se Vyškovští nadechli k velkému obratu, vynutili si vyrovnání a v prodloužení i bonusový bod za vítězství 5:4.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou

VIDEO: O korespondenční volbě i zbraňové legislativě. Fiala odpovídal v debatě

Pětikoalice chce prosadit korespondenční volbu a opozice se změně úporně brání. Tomu odpovídal průběh středeční schůze, kde poslanci ANO a SPD s přednostním právem mluvili o tématech, jež s projednávaným bodem nemají moc společného. Korespondenční volba proto byla hlavním tématem prvního dílu seriálu unikátních debat v roce 2024, v nichž se redaktorka Kateřina Perknerová ptá premiéra Petra Fialy na aktuální témata. Nestihli jste přímý přenos? Záznam debaty si můžete pustit v článku.   

Ivan Bartoš

Piráty dál povede Ivan Bartoš. Motivace mi nechybí, řekl

Vicepremiér Ivan Bartoš zůstává předsedou Pirátů. Rozhodl o tom sobotní sněm Pirátské strany v Brně. Dosavadní šéf ve druhém kole hlasování získal 556 hlasů a porazil tak protikandidátku Markétu Gregorovou, která zaznamenala o 256 hlasů méně. 

Kateřina Perknerová

Vnitřní pnutí u Pirátů

Piráti se chtějí zbavit svého třetího nejviditelnějšího politika. Ti méně úspěšní asi touží po výměně stráží.

Kateřina Perknerová

Akce Rakušan v režii ANO

Z černých peněz, které ukradli v dopravním podniku, platil STAN nelegální kampaň, říká Pirát Michálek.

Piráti prosazovali přeřazení ženských hygienických potřeb do snížené 12procentní sazby daně, stejně jako minerální a léčivé vody. Ilustrační snímek

Vyšší daň bude na kojeneckou vodu i hygienické potřeby. Michálek: Nebyla shoda

Pro další změny sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) ve vládním konsolidačním balíčku, například na kojeneckou a minerální vodu či menstruační pomůcky, nebyly všechny koaliční strany. Na dotaz ČTK to uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. O možnosti změn se diskutovalo, neměly však dostatečnou podporu.

Prezident Petr Pavel

Prezident Pavel nebude moci podat majetkové oznámení. Kvůli chybě v novele

Prezident Petr Pavel upozornil na to, že kvůli nedostatkům novely o střetu zájmů nebude moci naplnit novou povinnost o podávání majetkového oznámení. Uvedl to v dopisu předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09), který připojil k podepsané předloze. Jelikož hlava státu nemá zákonodárnou iniciativu, Pavel ji požádal o „zvážení kroků“ k nápravě další předlohou tak, aby mohl zákonné povinnosti dostát. Pekarová Adamová ČTK z dovolené sdělila, že se prezidentovým podnětem bude zabývat poslanecký klub vládní TOP 09.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou

VIDEO: Zájmovým skupinám neustoupíme, firmy nekrachují, řekl Fiala v debatě

Vláda je kvůli konsolidačnímu balíčku pod palbou kritiky opozice i zástupců firem. V další debatě Deníku se premiér Petr Fiala vyjádřil k výhradám oponentů. Vyloučil, že by vláda hodlala v úsporném balíčku dělat větší změny. „Stojíme si za ním, je nutný a promyšlený. Na druhou stranu nejsme neomylní, ani namyšlení, můžeme udělat chybu. Pokud nás odbory přesvědčí, jsme připraveni udělat úpravy v případě, že se na změně shodnou všechny koaliční strany,“ řekl Fiala. Nestihli jste přímý přenos? Pusťte si záznam z debaty uvnitř článku.

Pirátský poslanec Jakub Michálek

Tvrdší pravidla o střetu zájmů. Sněmovna schválila zpřísnění „lex Babiš“

Zákaz vlastnictví médií a přijímání dotací a investičních pobídek bude v zákoně o střetu zájmů zřejmě přísnější. Například média nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu. Sněmovna úpravy takzvaného „lex Babiš“ schválila pozměňovacím návrhem skupiny koaličních poslanců ve vládní novele, která mění organizaci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Nyní ji čeká posouzení v Senátu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Vyvážená dohoda. Dokončili jsme jednání o konsolidačním balíčku, uvedl Jurečka

Vládní koalice dokončila jednání o konsolidačním balíčku a reformě penzí. Novinářům to odpoledne řekl vicepremiér a šéf vládních lidovců Marian Jurečka. Podle něj ústupky musely udělat všechny vládní strany. Dohodu místopředseda vlády označil za vyváženou. Jednotlivé záměry nechtěl přiblížit. Prezident Petr Pavel po jednání s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) Českému rozhlasu řekl, že balíček má mít 55 opatření. Vláda je chce spolu s reformními změnami představit ve čtvrtek.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanjura navrhuje dvě sazby DPH. Část služeb a zboží chce přesunout do nejvyšší

Ministerstvo financí navrhuje v reformě daně z přidané hodnoty (DPH) dvě sazby místo nynějších tří. Základní by měla být ve stejné výši 21 procent a jedna snížená 14 procent. Nahradit by měly současné sazby ve výši 21, 15 a deset procent. Informovala o tom Česká televize. Podle ní ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zároveň navrhuje přesunout část služeb a zboží z nejnižší desetiprocentní do té nejvyšší 21procentní. Šlo by třeba o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na akce. Návrh by zvýšil příjmy státu zhruba o 24 miliard korun ročně.

Sexuální služby za úplatu poskytuje v Česku více než 13 tisíc žen, ilustrační foto

Jen třetina prostitutek platí daně. Některé mají fiktivní zaměstnání

Sexuální služby za úplatu poskytuje v Česku více než 13 tisíc žen. Přínos do státního rozpočtu z nejstarší profese světa je však téměř nulový. Jen asi třicet procent žen totiž podle Spolku na ochranu žen, který se již několik let stará o sexuální pracovnice, vykazuje svoji práci coby volnou živnost a odvádí daně. I proto se čas od času dostává na paškál otázka legalizace a zdanění prostituce. Jejím zastáncem je například pirátský poslanec Jakub Michálek, který již dříve odhadl, že se v tuzemském sex-byznysu protočí ročně kolem osmi miliard korun.

Karolína Kordysová.

Kauza polského páru z Novojičínska: Prezident Zeman manželům udělí milost

Polskému manželskému páru žijícímu na Novojičínsku, Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým, kteří byli letos v lednu ostravským soudem odsouzeni za nelegální obchody s psychotropním nápojem (Vrchní soud v Olomouci pak trest následně zvedl), udělí prezident Miloš Zeman milost. Na twitteru to v pátek 18. listopadu uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). O milost pro manžele dříve Zemana požádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Karolína Kordysová.

Kauza Ayahuasca: Zeman dá milost manželům odsouzeným kvůli rituálu s lektvarem

Prezident Miloš Zeman udělí milost polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým, kteří byli odsouzeni za nelegální obchody s psychotropním nápojem. Na twitteru to dnes uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). O milost pro manžele dříve Zemana požádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Kateřina Perknerová

Polepšený hříšník

Miloš Zeman je asi přichystán napsat druhý díl knihy Jak jsem se mýlil v politice (a na Hradě zvlášť).

Ilustrační snímek

Delší úleva? Sněmovna schválila prodloužení snížení spotřební daně u nafty

Snížená sazba spotřební daně bude u nafty platit zřejmě do konce příštího roku místo do konce letošního září. Prodloužení úlevy o 1,5 koruny na litr schválila Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze hlasy 144 ze 147 přítomných poslanců. Trojice přítomných poslanců koaličních Pirátů se podle listiny hlasování o vládním návrhu zdržela. Opatření má podle kabinetu pomoci konkurenceschopnosti dopravců. 

Nulová tolerance alkoholu u vodáků? Sněmovna se znovu bude zabývat návrhem na její prolomení

Na vodu i po dvou pivech? Poslanci změnili názor, nulové toleranci možná odzvoní

Vodáci se možná dočkají zrušení nulové tolerance alkoholu. Při sjíždění tuzemských řek by si mohli dát dvě desetistupňová piva, případně sklenku vína. To vše bez obav ze statisícové pokuty. Návrh už leží ve sněmovně. Pokud jej zákonodárci schválí, bude nutný ještě souhlas senátorů a podpis prezidenta. „Vodáctví je rekreační aktivitou, kde dnešní nulová tolerance popírá realitu, nezvyšuje vlastní odpovědnost, jen hrozí pokutou za konzumaci byť malého množství alkoholu,“ vysvětlil za navrhovatele poslanec Vojtěch Munzar (ODS).

FK Baník Sokolov. Ilustrační foto.

Sokolovu ukončila bodovou šňůru Admira

V pěti zápasech v řadě za sebou dokázali fotbalisté sokolovského Baníku urvat v záchranářské misi ve Fortuna ČFL důležité body. Zálusk si dělala fotbalová družina Miloslava Janovského také na pražskou Admiru, jenže tentokrát baníkovci vyšli bodově naprázdno, když soupeři podlehli 0:2.

Andrej Babiš

Babiš označil Piráta Michálka za psychopata, obvinil ho z posedlosti

Expremiér a šéf ANO Andrej Babiš označil předsedu pirátských poslanců Jakuba Michálka za psychopata. Prohlásil to dnes ve Sněmovně při debatě o financování hnutí STAN. Uvedl to poté, co Michálek poukázal na Babišovo financování hnutí ANO. Bývalý premiér obvinil pirátského poslance "z posedlosti Babišem", stejně jako předsedu STAN Víta Rakušana. Rakušan to označil za legrační, Michálek vyzval Babiše, aby se hanlivých výrazů a urážek do budoucna zdržel.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny 20. listopadu 2020 v Praze

Piráti začali hlasovat o koaliční smlouvě. Michálek se vzdal vládního angažmá

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek po debatě spolustraníků o klouzavém mandátu ustoupil v noci na dnešek od kandidatury na ministra pro legislativu, napsaly Respekt a Deník N. Michálek podle nich v uzavřené části diskuse uvedl, že předsedovi Ivanu Bartošovi sdělil, že hodlá plně vykonávat poslanecký mandát, a Bartoš tak bude patrně hledat nového nominanta na oblast legislativy. 

Zástupci koalice Spolu a Pirátů se Starosty

Mezi vyjednávači koalic panuje shoda. Smlouva by měla být hotova příští týden

V naprosté většině programových otázek panuje podle vyjednavačů formující se vládní koalice Spolu a PirStan shoda, uvedl po dnešním tříhodinovém jednání předseda občanských demokratů a kandidát na premiéra Petr Fiala. Je podle něj třeba dořešit některé věcné či formulační body nebo to, jakými prostředky dosáhnout deklarovaných cílů.

Instalace Kamenů zmizelých „Stolpersteine“ v Uhlířských Janovicích

V Uhlířských Janovicích instalovali Stolpersteine

Instalace sedmnácti Kamenů zmizelých „Stolpersteine“ proběhla v pátek 15. října v Uhlířských Janovicích. Jsou trvalou památkou na rodinu Segerovu, Pickovu, Seidlovu, Wernerovu, Elsu Daňkovou, Elsu Rosenzweigovou, Mathyldu Guttmannovou, Annu Krausovou a Roberta Hoffmanna.

Eva Tylová (za Piráty)

Tylová si polepšila o tři místa, skončila těsně pod čarou za Michálkem

Z desátého na sedmé místo na kandidátce hnutí PirSTAN se probojovala místostarostka Prahy 12 Eva Tylová (za Piráty). Skončila však těsně pod čarou. Před ní obhájil svůj mandát stávající poslanec Jakub Michálek (Piráti). Měl však namále, z druhé pozice se propadl až na šesté místo. Tylové na Michálka scházelo 2692 hlasů.

Zleva premiér Andrej Babiš a poslanec Jaroslav Faltýnek

Server zveřejnil zápisky z Faltýnkova diáře. Babiš žádá vysvětlení

Kdokoli porušil principy boje proti korupci, na kterých je postavené hnutí ANO, musí odejít, uvedl předseda hnutí a premiér Andrej Babiš k podezřením kolem šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Podle Babiše musí Faltýnek všechno vysvětlit. Ve vyjádření pro server SeznamZprávy.cz premiér odmítl, že by Faltýnek měl od něj mandát k jednání ve věcech, o nichž server píše na základě Faltýnkova diáře, který má k dispozici. Babiše zmiňuje Faltýnek ve svých poznámkách na několika místech, píše server.  

Nezařazený poslanec Lubomír Volný.

Odmítají respitátory. Kolem míst Volného a Bojka ve sněmovně bude asi plexisklo

Místa nezařazených poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka ve sněmovním jednacím sále zřejmě bude opravdu dělit ochranné plexisklo. Oba poslanci odmítají navzdory vládním protikoronavirovým nařízením nosit respirátory či roušky. K zásahu proti porušování hygienických opatření vyzval vedení dolní komory zdravotnický výbor.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek

Michálek: Firmy z Agrofertu dostaly na dotacích za dva roky 20 miliard

Firmy z holdingu Agrofert dostaly od konce roku 2017 do začátku letošního prosince na dotacích či veřejných zakázkách 20,21 miliard korun. Zjistili to protikorupční analytici Pirátů. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek dnes také na tiskové konferenci ve Sněmovně řekl, že zdokumentovali 28 případů analogických k případu tzv. Čapího hnízda, kdy firmy z Agrofertu získaly dotace pro malé a střední podniky.

Zleva mluvčí STAN Tomáš Pergl a Olga Richterová, Jakub Michálek a předseda Ivan Bartoš (za Piráty) a předseda Vít Rakušan, Petr Gazdík a Věslav Michalík (za STAN) na tiskové konferenci uspořádané 30. listopadu 2020 v Praze

Piráti a STAN? Konečný návrh koaliční smlouvy bude hotov do Vánoc

Konečný návrh koaliční smlouvy mezi Piráty a Starosty má být hotov do 23. prosince. Poté ho dostanou ke schválení členské základny obou politických uskupení. Na dnešním prvním společném jednání o volební koalici pro příští sněmovní volby se na tom dohodli představitelé obou stran. Hnutí STAN o tom informovalo v tiskové zprávě.

TK poslaneckého klubu Pirátů - Martin Jiránek, Ivan Bartoš, Mikuláš Ferjenčík, Olga Richterová.

Piráti o koalici se STAN: Nechceme si konkurovat. Jasno bude koncem listopadu

Piráti budou o případném začátku vyjednávání o jednorázové spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) ve sněmovních volbách příští rok hlasovat od 20. do 23. listopadu. Rozhodovat bude členská základna Pirátů, čítající zhruba 1000 lidí, ke schválení zahájení rozhovorů bude potřeba třípětinová většina. Vyplývá to z informací na diskusním fóru Pirátů.  

Schůze Poslanecké sněmovny - ilustrační foto.

Sněmovna podpořila zmrazení platů politiků od příštího roku

Sněmovna dnes v úvodním kole podpořila návrh poslanců Pirátů, KDU-ČSL a STAN, který má zmrazit platy ústavních činitelů včetně soudců v příštím proce na letošní úrovni. I kdyby Parlament tento návrh schválil, od začátku příštího roku už platit nezačne a v účinnost by vstoupil později. Možnost, aby Sněmovna tuto platovou novelu schválila už v prvním čtení, vetovaly opoziční kluby ODS a TOP 09. Podle předsedy klubu Pirátů Jakuba Michálka tak předloha nezačne platit k 1. lednu příštího roku, ale zřejmě až k 1. březnu.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Babiš by měl skládat účty. Vláda se na druhou vlnu nepřipravila, tvrdí opozice

Česko je na druhou vlnu epidemie nového koronaviru připraveno méně, než mohlo být, řekl dnes ve Sněmovně předseda ODS Petr Fiala. Obdobně se vyjádřil šéf pirátských poslanců Jakub Michálek, podle kterého jarní zkušenosti s koronavirem ponaučení pro budoucnost nepřinesly. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by měl premiér Andrej Babiš (ANO) skládat účty.  

Hokejisté Vsetína. Ilustrační foto

Hokejový Vsetín zahájil přípravu obratem proti Frýdku-Místku

Úspěšný čtvrtek mají za sebou hokejisté Vsetína. Svěřenci Jana Srdínka ve čtvrtečním večerním utkání turnaje O pohár RT Torax zvrátili nepříznivý stav proti Frýdku-Místku, který nakonec přehráli 3:2. Valaši přitom ve čtyřiadvacáté minutě prohrávali 0:2.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Ministryně Benešová: Odškodnění firem kvůli koronaviru? S tím vláda nepočítá

Vláda nepočítá s vytvořením mechanismu pro odškodňování firem kvůli restriktivním opatřením, která kabinet přijal kvůli pandemii koronaviru. Pokud podnikatelé budou škody mít, mají se obrátit na soudy a prokázat je, uvedla dnes v pořadu Partie na televizi Prima ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Postoj kabinetu kritizoval předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, podle něj vláda spoléhá na to, že se lidé nebudou chtít soudit.