Kreativ

ŠTÍTEK: Netvořice

Stará celnice v Konopišti v březnu roku 2023.

Oprava Staré celnice? Benešov se s památkáři nemůže shodnout na postupu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Možná drží už jen silou vůle, možná ve stále se zhoršujícím stavu vydrží ještě další desetiletí. To je stručný popis současného stavu mostu na dohled zámku Konopiště postaveného z kamene a cihel spojených vápennou maltou. Říká se mu Stará celnice, leží u výpadovky v Benešova na Neveklov a Netvořice a vlastníkem je město Benešov.

Plakátovací plocha v Soběšovicích.

Prezidentští kandidáti se usmívají z plakátovacích ploch i zchátralých zastávek

/FOTOGALERIE/ Některé z plakátovacích ploch na Benešovsku, které vedle pozvánek na bály a další akce zaplnily před prezidentskými volbami i podobizny kandidátů s hesly lákajícími voliče, působí až bizarně. Příkladem za všechny je skomírající autobusová zastávka v Soběšovicích. Také spojení tváří možných budoucích prezidentů se sděleními na vedlejších plakátech jsou mnohdy dosti úsměvná.

Z okresního finále florbalového turnaje žáků čtvrtých a pátých tříd v tělocvičně Základní školy Jiráskova v Benešově.

Do Jiráskovy školy v Benešově se po dvou letech vrátil okresní florbalový turnaj

/FOTOGALERIE/ Po dvouleté přestávce způsobené koronavirovými restrikcemi se v pátek 11. března na palubovku tělocvičny Základní školy Jiráskova v Benešově vrátilo okresní finále florbalu žáků čtvrtých a pátých tříd. „Všichni jsme se na to moc těšili,“ řekl tělocvikář, hlavní organizátor a také moderátor školního sportovního podniku Jindřich Slunečko.

Oprava povrchu vozovky v Hodějovského ulici v Benešově.

Rozkopaný Benešov. Uzavírky komplikují průjezd skrz město z jihu na sever

/FOTOGALERIE/ Perné chvilky mohou v současnosti prožít na silnicích v Benešově řidiči, kteří potřebují projet městem od jihu k severu. Na obvyklou trasu přes Hodějovského ulici je nepustí první etapa opravy tamní vozovky. Motoristé se musí buď vrátit do centra města a kličkovat zde mezi chodci, nebo musí využít jednu ze dvou objízdných tras.

Z výstavby chodníku mezi Týncem nad Sázavou a Podělusy.

Stavba chodníku do Podělus spěje k závěru

/FOTOGALERIE/ Podél silnice z Týnce nad Sázavou směrem na Neveklov a Netvořice se od jara staví nový chodník. Práce mají skončit v říjnu, nyní už zbývá položit posledních pár desítek metrů zámkové dlažby. „Práce probíhají podle harmonogramu, přestože se vyskytly nějaké vícepráce, když zemní stroje narazily na tvrdé skalní podloží,“ vysvětlil starosta Martin Kadrnožka.

Z opravy mostu na silnici I/3 v Konopišťské ulici v Benešově.

OBRAZEM: Mostní pilíře na hlavním tahu v Benešově ozdobí gabionové stěny

S chutí do toho a půl je hotovo. Právě to by se dalo říci při pohledu na dva mosty komunikace I/3 v Benešově, pod nimiž procházejí silnice II/106 na Týnec nad Sázavou a III/10614 na Neveklov a Netvořice. Kvůli špatnému technickému stavu je správce komunikace, Ředitelství silnic a dálnic ČR, opravuje.

Z festivalu Krásný ztráty live Všetice 2021.

Michal Prokop diváky ve Všeticích potěšil, Martin Kraus je nadchl

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kulatiny. Právě ty provázely další ročník hudební přehlídky pod širým nebem v areálu statku ve Všeticích nedaleko Netvořic na Benešovsku. Hudební festival se konal už popáté a v pátek 13. srpna, během prvního ze dvou festivalových dnů, oslavil 75. narozeniny také Michal Prokop. 

Ilustrační foto.

Dvaadvacet projektů získá podporu přes 11 milionů korun

/FOTOGALERIE/ Dvaadvacet projektů z Benešovska získalo dotace z Programu rozvoje venkova v celkové výši přes jedenáct a půl milionu korun. Peníze, které k nim budou putovat prostřednictvím Místní akční skupiny Posázaví (MAS), podpoří například modernizaci školních kuchyní a učeben, rekonstrukci společenského sálu a kulturního zařízení, rozšíření hřiště, vybavení klubovny, pořízení obleků pro dobrovolné hasiče nebo modernizaci udírny masných výrobků.

Netvořice v předjaří 2021.

V Netvořicích opravili silnice, letos se vrhnou na chodníky

/FOTOGALERIE/ Nejprve dlouhodobá příprava, pak shánění finanční podpory následovaná samotnou realizací a nakonec „zahlazování stop.“ Tak i trochu s humorem lze popsat největší a nejdůležitější investiční akci dvou posledních volebních období. Samotná stavba začala na podzim 2016 a ona poslední část se v Nevořicích odehrávala loni a úplné finále ještě letos.

Podjezd silnici I/3 v benešovské Konopišťské ulici je místem, kde se potkávají chodci s automobily v těsném kontaktu.

Do podjezdu na konci Benešova se vrátí betonová svodidla

/FOTOGALERIE/ Ještě na konci března se podjezdem silnice I/3, jímž řidiči po komunikaci třetí třídy číslo 10614 vyjíždějí benešovskou Konopišťskou ulicí ve směru na Neveklova a Netvořice, ale také na zmiňovanou silnici I/3 na Prahu a Tábor, pojede bez omezení.

Nehoda u Netvořic.

U Netvořic skončilo auto v příkopu

U Netvořic ve středu 3. února před půlnocí havarovalo osobní auto. Skončilo nakloněné mimo vozovku. Vyjeli k němu profesionální hasiči z Jílového a dobrovolná jednotka z Neveklova.  

V Podělusech začne Týnec stavět chodník na přelomu března a dubna 2021.

Prodloužené stavební povolení odložení stavby chodníku nepřinese

/FOTOGALERIE/ Přestože Silniční správní úřad Benešov rozhodl na konci minulého roku o prodloužení stavebního povolení na budování nového a rekonstrukci stávajícího chodníku v Podělusech až do konce dubna příštího roku, neznamená to, že by se měnil termín zahájení stavby.

Nehody na sněhu na Benešovsku.

Ve sněhu u Netvořic zapadl autobus, na ledu uvízl přívěs

Až s pomocí hasičů a těžké techniky se ve čtvrtek 14. ledna po půl desáté dopolední podařilo vyprosit ze sněhového sevření autobus. Jeho řidič nerozpoznal kvůli zafoukání sněhem krajnici silnice asi kilometr od Netvořic a zadními koly skončil v příkopu.

Požár sazí v komíně domu v Bohulibech na Praze-západ.

Středočeské hasiče zaměstnává i několik požárů komínů denně

Netvořice na Benešovsku, Nučice na Praze-západ - a na Kolínsku pak dokonce Kouřim a Červené Pečky. To jsou místa, kde středočeští hasiči zasahovali u požárů sazí v komínech jen během pondělka. O den dříve, v neděli, šlo dokonce o pět lokalit: Hořátev, Dolní Břežany, Ledce, Kácov a Bezděkov pod Třemšínem.

Požár sazí v komíně domu v Bohulibech na Praze-západ.

Středočeské hasiče zaměstnává i několik požárů komínů denně

Netvořice na Benešovsku, Nučice na Praze-západ - a na Kolínsku pak dokonce Kouřim a Červené Pečky. To jsou místa, kde středočeští hasiči zasahovali u požárů sazí v komínech jen během pondělka. O den dříve, v neděli, šlo dokonce o pět lokalit: Hořátev, Dolní Břežany, Ledce, Kácov a Bezděkov pod Třemšínem.

Ilustrační foto.

Zloděj v Netvořicích rozbil okno auta, aby si z něj odnesl tři látkové roušky

Kuriózní případ vyšetřují na sklonku roku policisté z Týnce nad Sázavou. Kolem auta parkujícího v netvořické Pražské ulici zůstaly skleněné střepy. Po nočním řádění zloděje, který šel po lupu za pár korun. Podle benešovské policejní mluvčí Veroniky Čermákové v noci na sobotu 19. prosince zaujaly zatím neznámého pachatele předměty ležící na zadní sedačce osobního auta.

Zpívání koled. Ilustrační foto.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Adventní slavnost měli i v rehabilitačním ústavu

/FOTOGALERIE/ Také v Rehabilitačním ústavu Kladruby si připomněli blížící se Vánoce. Při malé adventní slavnosti před hlavní budovou tleskali v pondělí 30. listopadu večer pacienti z balkonů zpěvačce za její koledy. Nejmladší pacient rozsvítil stromek a nejmladší pacientka zase kašnu na nádvoří.

Březová alej u Bohdalína.

Nové aleje a mokřady. Radnice i jednotlivci zkoušejí zastavit sucho

Přes stovku stromků ovocných i okrasných vysadí podél cest u svých městských částí město Votice. Přidává se tak k organizacím i jednotlivcům, kteří si uvědomují potřebu zachování vody v krajině a svými projekty se o to snaží. Právě obyčejné vysazování stromů je jednou z možností. Votice takto přírodě přispějí ještě do konce listopadu.

Fotbalové hřiště v Netvořicích.

Netvořické hřiště už leží na obecních pozemcích. Městys už může žádat o dotace

Na vypořádání v rámci takzvaných církevních restitucí musel počkat městys Netvořice se záměrem získat pozemky, které z větší části leží pod tamním sportovním areálem. To se nakonec podařilo, a tak benešovské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových zdarma na Netvořice převedlo tři zmiňované pozemky s rozlohou téměř 15 tisíc metrů čtverečních.

Kanonýr víkendu Vít Berka - Netvořice (Benešovsko)

Pětkrát mířil do černého. Berka chce vystřílet korunu pro krále střelců i postup

/KANONÝR VÍKENDU/ Radost ze vstřeleného gólu mu rozhodně není cizí. Aby se ale radoval pětkrát během jednoho utkání, to se Vítu Berkovi z Netvořic podařilo o uplynulém víkendu vůbec poprvé. „Dosud jsem se v jednom utkání trefil maximálně čtyřikrát,“ prozradil čtyřiadvacetiletý fotbalista z týmu hrajícího benešovskou čtvrtou třídu.

Ilustrační foto.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: V Sázavě začíná platit „psí“ norma

Právě dnes, v sobotu 1. srpna vstupuje na území města Sázavy v platnost nová obecně závazná vyhláška o místním poplatku ze psů. Při zatím poslední veřejné chůzi ji schválili zastupitelé města. Poplatek musí hradit držitel psa staršího tří měsíců s trvalým bydlištěm na území města Sázavy.

Skupina Keks.

V Netvořicích koncertuje Keks

V zahradě u Sokolovny v Netvořicích vystoupí v pátek 31. července od dvacáté hodiny kapela Keks. V případě nepříznivého počasí se akce koná v sálu. 

Štěpán z Netvořic trpí dětskou mozkovou obrnou.

Štěpán z Netvořic i přes dětskou mozkovou obrnu neztrácí radost ze života

/FOTOGALERIE/ „Štěpán z Netvořic je veselý kluk, který nezkazí žádnou legraci. Miluje hudbu a koně. Rád a pozorně poslouchá uklidňující kázání při bohoslužbách a fascinují ho sochy a kostelní výzdoba.“ Tak vnímá sedmnáctiletého mladíka jeho sousedka a přítelkyně rodičů , Renata Vávrová. Rodiče popisuje s velkým respektem. „Jsou skromní, pracovití, pevně semknutí. Nikdy jsem je nezažila litovat se.“  

Čistá Sázava v roce 2020.

Čistou řeku Sázavu chtějí mít i v dobách koronavirových

/FOTOGALERIE/ Zatímco v uplynulých čtrnácti letech se brigádníci gruntující kolem řeky Sázavy i v ní či v jejích přítocích sešli vždy jen během jediného víkendu, současná doba koronavirová tento jarní rituál naplánovaný na pátek 3. až neděli 5. dubna, spustit nedovalila.

Z Třebsínského zvonění, které pravidelně pořádá spolek Mezi řekami.

Na Třebsínském zvonění letos křtili knihu vzpomínek

/FOTOGALERIE/ Tradiční Třebsínské zvonění bylo letos obohaceno křtem publikace vzpomínek rodiny na cestovatele a prvního jahodáře v Čechách, Rudolfa Strimpla. Akce proběhla pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana, podpory Středočeského kraje, obce Krňany, Netvořice a Lešany. 

Truhlář Josef Doležal z Netvořic.

Truhlář Josef Doležal: K podnikání mě přiměl zdravotní stav

Josef Doležal z Netvořic je truhlář soukromník. Začínal ještě za komunismu těsně před revolucí v osmdesátém devátém roce v garáži. K podnikání ho dohnal zdravotní stav, kdy onemocněl neznámým bacilem a on půl roku proležel v nemocnici. Pak, když už podnikal a nešetřil se, utrpěl pracovní úraz, ke kterému se přidalo revmatologické onemocnění. A tím začal jeho pravidelný pobyt v Rehabilitačním ústavu Kladruby.

Ilustrační foto

Drama na čele. Lídr ze Sázavy jenom remizoval v Petroupimi

Další kolo odehráli stolní tenisté na Benešovsku. Mezi vedoucí Sázavou s druhým Benešovem C je v tabulce opět rozdíl pouze bodu. Sázava totiž pouze remizovala v Petroupimi. Je dost možné, že o titulu okresního přeborníka rozhodne až poslední kolo, kdy se spolu oba týmy potkají v Benešově. Třetí Louňovice prohrály v Ostředku a možnost ještě promluvit do boje o první místo se jim vzdálila.

Toulavá kapela.

Tulavá kapela zavítá do Netvořic

Toulavá kapela Josefa Janouška přivandruje tentokrát do Netvořic, aby tam vytvořila na plese, který připravili místní dobrovolní hasiči na sobotu 22. února od dvacáté hodiny, příjemnou atmosféru.