Kreativ

ŠTÍTEK: Richard Müller

Festival FM CITY FEST v areálu textilky Slezan, 24. června 2023, Frýdek-Místek.

Výběr Deníku: TOP 3 hudební festivaly na Frýdecko-Místecku

Jaro a léto patří hudební festivalům. Redaktoři Deníku si roztáhli festivalovou mapu Česka a vybrali pro čtenáře trojici akcí, které by neměli milovníkům muziky na Frýdecko-Místecku uniknout. Těšit se můžou na jeden z největších tuzemských hudebních festivalů ve Frýdku-Místku, roztančenou atmosféru na Čeladné a také na originální dramaturgii frýdeckých umělců a patriotů.

Nová kastelánka třeboňského zámku Erika Suchanová a její čtyřnohý kamarád.

Třeboňský zámek má novou kastelánku. Prozradila, jaké má s památkou plány

Zámek v Třeboni má od ledna oficiálně novou kastelánku. Výběrové řízení na místo správce památkového objektu vyhrála Erika Suchanová, která zámek několik měsíců dočasně vedla po odvolání původního kastelána Víta Pávka. Jaké změny a novinky už stihla nová kastelánka zavést? Co plánuje v letošním roce a jaký kulturní program zámek čeká? Vrátí se i oblíbení pávi? Nejen o tom si Deník s Erikou Suchanovou povídal.

Richard Müller kývl na spolupráci se zpěvačkou Emmou Smetana. Duet Tahle jedna vteřina má na YouTube přes milion a čtvrt zhlédnutí

Richard Müller: Se soukromím nekšeftuju. Starší syn se odmítá prezentovat

Proč se Richard Müller nevydal za oceán budovat kariéru? „Takovými, jako jsem já, tam silážují,“ řekl v rozhovoru pro časopis Story. Slovenský hudebník  nazpíval duet s Emmou Smetana. Jejich přístup ke sdílení osobního života je odlišný. Zatímco Emma je otevřená, Müller se drží zpátky. „Se soukromím nekšeftuju,“ stojí si za svým slovenská legenda. I přesto o svých dětech něco málo prozradil. 

Pietní akt před Hornickými slavnostmi OKD v Karviné, 2. 9. 2023.

Hornické slavnosti: Nejprve uctění památky obětí těžké práce na šachtě

/FOTO, VIDEO/ Nejen v duchu letošního pětapadesátiletého výročního zahájení fedrunku na Dole ČSM ve Stonavě – dnes už jediné a poslední černouhelné šachty v Česku – se nesly první sobotu v září Hornické slavnosti OKD v Karviné. Předcházelo jim uctění památky obětí těžké a nebezpečné práce při dobývání „černého zlata“.

Rumburk se bavil na městských slavnostech.

OBRAZEM: Müller, Střihavka nebo Holki. Rumburk si užíval městských slavností

Zaplněný park Rumburské vzpoury si v sobotu 19. srpna užíval městských slavností, na kterých nechyběly hudební hvězdy ani doprovodný program. Celým dnem provázel známý herec Jan Antonín Duchoslav, na pódiu vystoupila slovenská legenda Richard Müller, Kamil Střihavka, Vojtěch Nedvěd nebo skupina Holki. Večer pak zakončil RCZ Rammstein Tribute Show.

I přes vytrvalý déšť si letošní ročník Ladné Čeladné užili jak diváci, tak vystupující umělci.

Letošní ročník Ladné Čeladné se vydařil, vytrvalému dešti navzdory

/FOTOGALERIE/ Již poosmé se v podhůří Beskyd uskutečnil festival Ladná Čeladná. Dvoudenní akce nabitá koncerty a programem pro děti vyvrcholila sobotním vystoupením Richarda Müllera, který patřil mezi největší lákadla letošního ročníku. Od hojné účasti na festivalu neodradil návštěvníky ani vytrvalý déšt.

První den festivalu Ladná Čeladná se konal 6. srpna 2021. Na snímku vystoupení kapely Vypsaná fiXa.

Ladná Čeladná začíná již v pátek. Přiveze hudební hvězdy i rodinnou zábavu

Již v pátek 4. srpna se Čeladná rozezní hudbou a přivítá návštěvníky ve festivalovém areálu v malebném podhůří Beskyd. Mezi hlavní headlinery letošního osmého ročníku patří Richard Müller, Bára Poláková, Kašpárek v rohlíku, Laura a její tygři či hudební duo Emma Smetana & Jordan Haj. Dvoudenní program nabídne také rozmanitý program pro děti kombinující pohyb, hru, zábavu i poučení.

Emma Smetana.

Emma Smetana vytáhla na Richarda Müllera arzenál manipulativních technik

Před pár týdny se ještě neznali. Nyní zpěváci Emma Smetana a Richard Müller dávají společné rozhovory k novém duetu Tahle jedna vteřina. Každý patří k jiné generaci, ale… V časopisu Story prozradili, na které věci mají stejný názor. Co vidí po svém a proč musela Emma při natáčení písně „tasit arzenál manipulativních technik“?

Hradištěm se prohnala smršť rytmů prešovské kapely IMT Smile.

VIDEO: Hradištěm se prohnala smršť rytmů prešovské kapely IMT Smile

/FOTOGALERIE/ Parádní tečku za večerními koncerty festivalu Slovácké léto v Uherském Hradišti udělala v sobotu 8. července prešovská formace IMT Smile. Nečekaný výpadek ozvučení sice hned po první skladbě vyhnal kapelu z pódia, vzápětí ale bylo vše v pořádku a slovenská partička během následujících 90 minut rozpoutala v centru města doslova smršť rytmů. 

Pár volných míst je i na příměstském táboře, který na rakovnickém letišti pořádá letecko-modelářský klub.

Na poslední chvíli. Příměstské i pobytové tábory mají ještě volná místa

/FOTOGALERIE/ Letní prázdniny se nezadržitelně blíží. Zájem o příměstské i pobytové kempy pro děti je každoročně už od zimy obrovský a mnohé z nich jsou už několik měsíců plně obsazeny. Přesto se na Rakovnicku stále najdou tábory, kam je ještě nyní možné přihlásit školáky. Převládají přitom ty sportovně zaměřené.

Ze sobotního dění 57. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Kmochův Kolín.

Ve čtvrtek startuje Kmochův Kolín. Vystoupí Čechomor i Richard Müller

/FOTOGALERIE, VIDEO, PROGRAM/ Ve čtvrtek v podvečer odstartuje již 58. ročník mezinárodního festivalu dechové hudby Kmochův Kolín. Návštěvníci se i letos mohou těšit na přehlídku dechových orchestrů, taneční um mažoretek i vystoupení hudebních hvězd. Svou účast letos přislíbila skupina Čechomor nebo zpěvák Richard Müller.

Michal Pavlíček

Michal Pavlíček: Nikdy jsem nejel v jedné koleji, mám rád stylovou volnost

Svoji dosavadní rockovou a popovou tvorbu rekapituluje na rozsáhlém výběru nazvaném Faces fenomenální kytarista a skladatel Michal Pavlíček. Dvě z jeho částí jsou věnované Pražskému výběru a Stromboli, dvě pak sólové tvorbě a jeho písním pro BSP, Moniku Načevu, Zuzanu Michnovou, Richarda Müllera, Big Heads, Trio či cyklus Na Kloboučku. Okolnosti jeho vydání muzikant přibližuje v rozhovoru pro Deník.

Michal Pavlíček

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Michal Pavlíček celý život v laufu

O své dosavadní tvorbě, nedávno vydaném 4CD plném hitů a talentu obecně promluvil v rozhovoru pro magazín Víkend velikán mezi muzikanty Michal Pavlíček. Sobotní příloha Deníku přiblíží také jubilejní výročí od první jízdy legendárního Orient Expressu, která se nesmazatelně zapsala do historie železniční dopravy a cestování vůbec. Tradiční slovíčkaření se tentokrát zaměří na oblíbené pečivo, které se stalo součástí každodenního života většiny z nás, a majitelům zahrad poradíme, jak si poradit se zastiněnými místy. 

Litava Park u zámku v Bučovicích. Pořadatelé nešetřili hvězdným program

Litava Park u zámku v Bučovicích. Pořadatelé nešetřili hvězdným programem

V pátek 19. a v sobotu 20. května se u bučovického zámku uskutečnil hudební festival Litava Park s hvězdým programem. Na prvním ročníku vystoupili legendární hudebníci jako Richard Müller se svou vynikající kapelou, Jiří Korn se skupinou tanečníků, písničkář Pokáč, slovenský orchestr Cigánski Diabli, ale i hudební divadlo na motivy Komenského díla Labyrint světa a ráj srdce s více než šedesáti účinkujícími.

Richard Müller.

U bučovického zámku vystoupí Richard Müller i Korn. Litava Park láká fanoušky

Jiří Korn, Richard Müller, Cigánski Diabli i Pokáč. Ti všichni vystoupí od devatenáctého do dvacátého května na festivalu Litava Park u zámku v Bučovicích na Vyškovsku. Mezi dalšími umělci potkají návštěvníci mimo jiné také hudební divadlo Labyrint s bezmála sedmdesáti účinkujícími, jenž je inspirované nejslavnějším dílem Jana Amose Komenského. Vstupenky jsou v prodeji v síti TicketLIVE, v Kulturním a informačním centru města Bučovice na náměstí Svobody a v Turistickém informačním centru Brno na Panenské ulici.

Britská rocková legenda Chris Norman

Hvězdou Benátské! s Impulsem bude britský rocker Chris Norman

Majitel pověstného chrapláku, Chris Norman, bude hlavní zahraniční hvězdou 29. ročníku Benátské! s Impulsem, který se odehraje mezi 27. a 30. červencem. Na hlavní stage ve sportovním areálu ve Vesci u Liberce vystoupí s největšími hity své bohaté kariéry v pátek 28. července.

Jak najít štěstí v práci?

PODCAST: S velkým platem v práci šťastnější nebudete, říká manažer štěstí Šrajer

Kolikrát jste si za poslední dobu položili zdánlivě jednoduchou otázku: Jsem v práci šťastná nebo šťastný? A kolik z vás teď mohlo odpovědět nebo odpovědělo, že ano? Přitom v práci trávíme většinu svého času. Ptáte se, jak být tedy v práci šťastný, když můj šéf tlačí jen na výkon, když mám kolegu, který si neustále stěžuje, a když mám pocit, že moje práce nedává žádný smysl? Jak tedy dosáhnout toho, aby nás práce naplňovala a pracovní život šel ruku v ruce s tím osobním? Nejen na tyto otázky se budu dnes ptát Michala Šrajera, zakladatele projektu štěstí v práci a prvního chief happiness officera (ředitele štěstí), který své zkušenosti sbíral v Avastu, ale i na cestě kolem světa se svou rodinou.

Richard Müller

Richard Müller: Lidé často mylně ztotožňují texty písní s mým osobním životem

Láska, samota, světlo, krása… Richard Müller na novém albu s poetickým názvem Čierna Labuť Biela Vrana popisuje velké spektrum citů a okouzlení světem. Je na něm třináct písní, které představují hudební legendu v celém pěveckém rozsahu. Od pomalých a hlubokých tónů, přes orchestrální aranže až po lehkou dynamickou polohu. Některé z novinek zazní i na jeho aktuálním turné.

Blansko pokřtilo novou terasu kina. Zahráli DJ i adamovští Magic Inspace Band.

Kino v novém hávu oslavili v Blansku. Na nové terase zahrála kapela i DJ

Nejen filmový fanoušci se v Blansku těšili na slavnostní otevření zrekonstruovaného městského kina. Po tříměsíční rekonstrukci odstartované na začátku léta se lidé dočkali nové zastřešené terasy, přístavba Kavárna Na Kině, neonových nadpisů, výměny oken, venkovních dveří a dalších prvků. Slavnostního otevření se uskutečnilo poslední pátek v srpnu a při události nechyběla reprodukovaná hudba i živá kapela.

Znojemské historické vinobraní startuje v pátek 9. září 2022 a potrvá do neděle.

Ztracený, Chinaski i král: Znojemští posílí na vinobraní spoje i z Brna

Žongléři, rytíři, pětisethlavý historický průvod s králem Janem Lucemburským, mázhausy. Ale také nové mince, mobilní aplikace, třináct kulturních scén ale také uzavírky. Na Znojemské historické vinobraní se chystá po dvou letech na osmdesát tisíc návštěvníků. Mezi nimi i například zpěvák Marek Ztracený, Richard Müller či kapela Chinaski.

Festival Vesuf na Blanensku. Diváky bavila mimo jiné show Kissin Dynamite.

Vesuf duněl, rostl a bavil celou rodinu. Kissin Dynamite vedl publikum do varu

Jako v uplynulých letech se konal festival VESUF opět na louce mezi Suchým a Velenovem, odkud je tak krásný výhled, který jistě ocenili všichni, kdo přišli poslechnout dobrou muziku a ochutnat alespoň většinu z produkce celkem dvou desítek malých pivovarů. Na podiu během dvou dni se vystřídali třeba Richard Müller, Peter Nagy, Olga Lounová, Abraxas, Fleret, Olympic a další. Děkujeme Honzovi Královi a Pavlu Packovi za pěkný příspěvek a krásné fotky.

Domácí kapela Mňága a Žďorp hraje na 40. ročníku Valašského špalíčku ve Valašském Meziříčí; červen 2022

Valašský špalíček oslavil čtyřicítku ve skvělé kondici, přilákal dva tisíce lidí

Téměř dva tisíce návštěvníků dorazily na jubilejní čtyřicátý ročník folk blues beat festivalu Valašský špalíček, který se na konci června konal ve Valašském Meziříčí. K očekávaným hvězdám patřili slovenští zpěváci Richard Müller a Pavol Hammel, v USA žijící česká zpěvačka Iva Bittová s kapelou Dunaj, progressive rockový Atomic Rooster z Velké Británie a nizozemský kytarista Jan Akkerman. Přízni publika se však těšila i řada dalších umělců.

Zakladatel a dramaturg festivalu Valašský špalíček Karel Prokeš.

Je to jenom práce, říká o Valašském špalíčku jeho zakladatel Karel Prokeš

ROZHOVOR/ K celovečerním koncertům v programu 40. ročníku Folk-blues-beat festivalu Valašský špalíček se chystají Richard Müller, britská kapela Atomic Rooster, zpěvačka Iva Bittová se skupinou Dunaj, nizozemský mág elektrické kytary Jan Akkerman se zpěvákem Philem Bee a obnovenou formací My Brainbox i Zelená pošta II Pavla Hammela a Františka Grigláka.

Znojemské historické vinobraní.

Královský průvod i Emma Smetana zamíří do Znojma na vinobraní

Pětisethlavý historický průvod v čele s Janem Lucemburským a královnou Eliškou Přemyslovnou, ale také stovky šermířů, kejklířů a plivačů ohně. Po dvou letech půstu kvůli covidu se mohou zájemci opět těšit na třídenní nabitý program Znojemského historického vinobraní.