Kreativ

ŠTÍTEK: Vranovice

Lidé plesali ve Vranovicích

Na ples vzali i kapry. Vranovičtí rybáři zahájili taneční sezonu stylově

Dámy v nablýskaných střevících, večerních šatech a pánové v oblecích zaplňují první lednovou sobotu sál sportovní haly ve Vranovicích na pomezí Brněnska a Břeclavska. Vítá je nápaditá výzdoba v níž hlavní roli hrají kapři, sumci či amuři. Plesovou sezonu tu totiž zahajují místní rybáři. Je téměř vyprodáno, lákavou návnadou k účasti je dechová kapela Túfaranka ze Šakvic a přes sto dvacet cen v tombole.

Úsekový radar v Pohořelicích na Znojemské ulici.

Krocení rychle jedoucích řidičů. Obce na Brněnsku zavedou nová úseková měření

/FOTO, VIDEO/ Na hluk aut převážně ve večerních hodinách si stěžují podle starostky Martiny Dominové obyvatelé Pasohlávek na Brněnsku. Problém má vyřešit úsekové měření rychlosti, které by mělo přibrzdit rychle jedoucí řidiče aut. Na Brněnsku tuto možnost využívají i v dalších městech a obcích a někde ho plánují zavést i na nových místech.

Voda na Pohořelicku již má pouze zanedbatelný obsah dusičnanů.

Pitná voda na Pohořelicku. Dusičnanů ubylo. Balenou vodu už lidem neproplatí

Problémy s dusičnany ve vodě na Pohořelicku jsou u konce. Oznámila to v úterý společnost Vodovody a kanalizace Břeclav. Zároveň končí proplácení balené vody pro malé děti, kojící a těhotné ženy. „Sledujeme situaci na vodním zdroji Nová Ves u Pohořelic. Právě tam se od poloviny roku 2021 začaly zvyšovat hodnoty dusičnanů v odebírané podzemní vodě. Od září 2022 jsou již hodnoty dlouhodobě v pořádku,“ sdělila mluvčí společnosti Eliška Windová.

Skauti na jihu Moravy. Ilustrační foto.

Nevídaný zájem. Skautů na Vyškovsku přibývá, nové středisko mají v Lulči

Nové skautské středisko letos vzniklo v Lulči na Vyškovsku. „Skauti tady původně fungovali pod střediskem ve Vyškově. Zatímco mnoho oddílů hlásí úplné naplnění kapacit a pro nové zájemce vytváří čekací listiny, jiné situaci řeší právě dělením. Aktuálně tak na celé jižní Moravě působí třiapadesát středisek, které navštěvuje 11 871 členů,“ informovala za jihomoravské skauty Klára Smejkal.

Ilustrační foto.

Smrt na kolejích: mezi Hrušovany u Brna a Vranovicemi srazil vlak člověka

Tragická událost se stala ve dvě hodiny v noci na trati u Hrušovan u Brna. „Vlak srazil muže, který na místě zemřel. Jeho totožnost zatím neznáme," sdělil policejní mluvčí Bohumil Malášek. Jak doplnil, dechová zkouška na alkohol u strojvůdce byla negativní. Jednou z vyšetřovacích verzí, se kterou policisté pracují, je sebevražda.

Chování mostních konstrukcí mezi Šakvicemi a Vranovicemi při rychlostech do dvou set kilometrů v hodině otestovaly dynamické zátěžové zkoušky.

Testování u Šakvic: mosty zvládly jízdu vlaku nad 160 kilometrů v hodině

/FOTO/ Chování ocelových konstrukcí mostů klenoucích se přes řeku Svratku a Šatavu při rychlostech do dvou set kilometrů v hodině otestovaly dynamické zátěžové zkoušky. Železničáři je provedli mezi Šakvicemi na Břeclavsku a Vranovicemi na Brněnsku v říjnu. „Mosty byly postavené v minulém století. Pro rychlosti nad 160 kilometrů v hodině nebyla konstrukce tímto unikátním způsobem dosud testována," sdělil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Novou starostkou Vranovic se stala Šárka Novotná (na snímku druhá zleva).

Vranovický zvrat: koalice bez vítěze voleb, starostkou poprvé žena

Výsledek, který zřejmě nikdo nečekal. Do vedení Vranovic na Brněnsku se po čtvrtečním jednání nově zvolených zastupitelů poprvé v historii postaví žena. Starostkou se stala asistentka pedagoga na základní škole Šárka Novotná z uskupení Vranovice pro všechny.

V domě v ulici Náves, kde dříve sídlila Obecní knihovna, vybudují Vranovičtí nové zdravotní středisko.

Ve Vranovicích vznikne nové zdravotní středisko. V budově bývalé knihovny

Do nových prostor se budou stěhovat praktičtí lékaři ve Vranovicích na Brněnsku. Představitelé obce plánují vybudovat nové zdravotní středisko v ulici Náves, kde dříve sídlila obecní knihovna. „Máme jednoho praktického lékaře pro dospělé a jednoho pro děti a dorost," přiblížil vranovický starosta Jan Helikar.

Přinášíme tip na zajímavý víkendový výlet.

Kamenný kruh Hovězák láká k návštěvě

Víkend je tu a máme pro vás atraktivní tip na výlet. Pokud se vydáte na kole či pěšky trasami cykloresortu Radnicko směrem na Vranovice, narazíte na kamenný kruh Hovězák.

Fotbalisty Vlkoše (v modrých dresech) čeká zápas o všechno proti rezervě Ratíškovic.

Moravská Nová Ves očekává s Vranovicemi bitvu sezony. Stejně tak Vlkoš

Okresní přebory Hodonínska i Břeclavska nabídnou o víkendy klíčové zápasy sezony. Moravská Nová Ves hostí Vranovice, na Hodonínsku vyzve Vlkoš rezervu Ratíškovic. "Rozhodně se jedná o zápas sezony. Jen mě mrzí, že se hraje hned v úvodu jarní části, kdy forma týmů není optimální. Věřím, že v závěru jara by utkání mělo vyšší úroveň," povídá vedoucí mužstva Moravské Nové Vsi Pavel Příkazský.

Moravští vinaři zazářili na soutěži Berliner Wein Trophy.

Velký úspěch v Berlíně. Vinařství Čapka z Hrušek si veze čtyři zlaté medaile

/FOTO/ Sauvignon slámové 2015 z Vinných sklepů Skalák Leony Šebestové a slámové víno Bobulky 69 Oldřicha Drápala si odváží velkou zlatou medaili z prestižní vinařské soutěže Berliner Wein Trophy. Právě vinař Drápal z Vranovic na Brněnsku se v Berlíně stal jasně nejúspěšnějším z České republiky. Ze šesti přihlášených vín dokázal vytěžit jedno velké zlato a další čtyři zlaté medaile.

Moravští vinaři zazářili na soutěži Berliner Wein Trophy.

Velký úspěch v Berlíně. Vinařství Čapka z Hrušek si veze čtyři zlaté medaile

/FOTO/ Sauvignon slámové 2015 z Vinných sklepů Skalák Leony Šebestové a slámové víno Bobulky 69 Oldřicha Drápala si odváží velkou zlatou medaili z prestižní vinařské soutěže Berliner Wein Trophy. Právě vinař Drápal z Vranovic na Brněnsku se v Berlíně stal jasně nejúspěšnějším z České republiky. Ze šesti přihlášených vín dokázal vytěžit jedno velké zlato a další čtyři zlaté medaile.

Od pondělí 14. března začíná rekonstrukce mostu na D46 u Vranovic-Kelčic.

Oprava mostu na D46: u Vranovic se pojede jedním pruhem, k tomu uzavírky exitů

Na oběd po staré. Plánované stavební úpravy na dálničním mostu ve Vranovicích-Kelčicích omezí na čas plynulost provozu. Frekventovaná dopravní tepna D46 bude nedaleko Prostějova svedena v určitých termínech do jednoho pruhu. Uzavřeny budou i sjezdy k oblíbenému motorestu Podkova. Na gulášek se tak u Vranovic-Kelčic nesjede.

Unikátní lyžařský areál v Němčičkách na Břeclavsku zahájil sezónu. Přírodní sníh doplnila děla.

Unikátní lyžařský svah mezi vinicemi: prckové už sviští z kopce

„Držíme rovnováhu, zkusíme si sednout a teď si zadupeme.“ Tak zní pokyny instruktorů na lyžařském svahu v Němčičkách na Břeclavsku. Úkony po nich opakují v kruhu desítky dětí. Mnohé z nich měří jen něco přes metr. S lyžemi na nohou se v svítivých žlutých vestách batolí na sněhu jako kuřata.

Pohádkový statek Vranovice

Pohádkový statek zakončí sezonu

Uložení Pohádkového statku v centru Vranovic k zimnímu spánku se odehraje během víkendu 23. a 24. října. S tím, že vstup je klasicky umožněn od 10 do 17 hodin a jednotné vstupné je stanovené na padesát korun.

Vranovické jezero

Vranovické jezero stojí za návštěvu, podívejte se na fotky

Zajímavě vznikala vodní plocha u Vranovic. Ještě v roce 1957 si členové tamní TJ Sokol vybudovali v odklizu mezi haldami, v místě zvaném podle zmíněných náletových porostů V břízkách, fotbalové hřiště. Předtím se tu prý hrávalo i divadlo.

Ilustrační foto.

Problémová voda s dusičnany u Nové Vsi. Zvýšení limitů je hazard, říká starosta

Problém s dusičnany ve vodě z vrtu u Nové Vsi na Brněnsku trvá. Starostové dotčených obcí se bouří. Nelíbí se jim dočasné zmírnění hygienických limitů těchto látek ve vodě. Společnost Vodovody a kanalizace Břeclav však upozorňuje, že pokud by hygienici nestanovili mírnější limit, následovalo by zastavení dodávky veškeré pitné vody veřejným vodovodem a náhradní zásobování.