Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Hrnčíř

Ilustrační snímek

Dražší elektřina? Regulovaná část vzroste téměř o tři čtvrtiny, navrhuje ERÚ

Domácnosti si v příštím roce na regulované části ceny energií připlatí tisíce korun ročně. Regulovaná složka elektřiny pro domácnosti vzroste podle návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) oproti letošnímu roku o 71 procent, což bude znamenat zdražení v průměru asi o 1408 korun za megawatthodinu (MWh) s DPH. Ještě výrazněji stoupne regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele. U plynu bude navýšení regulované části ceny mírnější. Vyplývá to z návrhu úřadu, který zveřejnil na webu. Konečné rozhodnutí úřad vydá na konci listopadu.

Ilustrační foto.

Spanilá jízda sešívaných skončila na Motorletu

Až v pátém pokračování České divize dorostu přišla karlovarská Slavia o neporazitelnost, když překvapivě propadla na půdě pražského Motorletu, kde prohrály oba výběry z lázeňského města. Naopak alespoň bod urvali dorostenci Sokolova, kteří v kategorii U19, remizovali s Mostem-Souš.

Ilustrační snímek

Původní daň na naftu se zatím nevrátí. Opozice navýšení zablokovala

Spotřební daň z nafty se zřejmě během léta zvýší na původní úroveň, kde byla až do loňského června. Sněmovna v úvodním kole podpořila vládní novelu, která zvyšuje sazbu o 1,50 Kč na 9,95 Kč na litr. Vláda sice chtěla, aby Sněmovna toto navýšení schválila již nyní v prvním čtení, opozice to ale zablokovala. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) tak daň nevzroste už k 1. červenci, ale až později, a stát za každý měsíc zpoždění přijde o 800 milionů korun.

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha

Spor kvůli důchodům: Ostuda vlády, řekla Schillerová. Zazněla i slova o okrádání

Ve Sněmovně se v úterý dopoledne rozhořel spor kvůli vyhlášenému stavu legislativní nouze, v němž chce vláda zrychleně schvalovat sporný návrh na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů. Odmítavé reakce opozičních poslanců vyvolala slova předsedy lidoveckých poslanců Marka Výborného o tom, že bez včasného přijetí penzijní novely hrozí státu značné hospodářské škody.

Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický.

Lipavský: Velvyslanec Stropnický uznal chybu s přijetím Jovanoviče

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake, to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Stropnický podle něj chybu uznal, nebude se opakovat. Lipavský považuje věc za vyřešenou.

Blanenský starosta Jiří Crha.

Koalice v Blansku: ODS jde s ANO, šokovaní lidovci přes palubu

Před volbami to spojení vypadalo jako neprůchozí. Nyní už je naopak jisté. Podle dobře informovaného zdroje Deníku Rovnost dostala po nedávném jednání na radnici nová koalice v Blansku tyto obrysy. Dohromady se dávají právě ODS a ANO. Ze současné koalice je pak doplní Volba pro Blansko. A s největší pravděpodobností také sociální demokraté, kteří získali stejně jako Volba jedno zastupitelské křeslo.

Radnice v Blansku.

Nové vedení Blanska: zatím vyjednávání a politické šachy

Jedna z věží se musí obětovat, jinak dáma ohrozí krále. Povolební vyjednávání v okresním Blansku připomíná šachovou partii. Víc než kdy jindy za posledních dvacet let. Aby ne, když dosud neprůstřelná koalice občanských a sociálních demokratů, lidovců a Volby pro město dostala po sečtení volebních lístků šach.

Protivládní demonstrace v Praze

Fialův výrok nebyl šťastný. Vláda by neměla podceňovat strach lidí, míní Kuba

Výrok premiéra Petra Fialy (ODS) o proruských svolavatelích sobotní demonstrace proti vládě byl podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) nešťastný. Vláda by podle něj neměla podceňovat strach lidí ze současného zdražování a energetické krize a měla by jim dát jasně najevo, že je situací provede. Kuba to řekl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Fialův výrok kritizovali také poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová a poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Anna Hubáčková na půdě Senátu.

Jihomoravská kuriozita: na zastupitelstvu rezignovali jen lidé s příjmením na H

V pátek by se měla stát Anna Hubáčková novou ministryní životního prostředí, ve čtvrtek oznámila svůj odchod z pozice krajské zastupitelky. Na svůj mandát rezignuje k 31. prosinci. „Podařilo se nám rozjet některé výborné projekty, které se týkají klimatu a sucha. Předpokládám, že na nich budu dál s Jihomoravským krajem pokračovat. Pouze v trochu jiné pozici," sdělila.

Krajské volby začaly. K urnám mířili v pátek odpoledne v prvních hodinách převážně starší lidé. Na snímcích účast ve volební místnosti v blanenské ulici Dvorská.

Krajské volby začaly. V prvních hodinách volili na Blanensku spíše starší lidé

Ve dvě hodiny odpoledne se v pátek na Blanensku otevřely volební místnosti. V první hodině hlasování do krajského zastupitelstva měli podobně jako při ostatních volbách převahu starší lidé. Stejně jako ostatní museli letos kvůli epidemii koronaviru volit v rouškách a před vstupem do volební místnosti si dezinfikovat v ruce.

Lídři odpovídali na otázky Deníku Rovnost.

Sloučení nemocnic, nové vlaky, dálnice: 30 otázek, odpovědí jihomoravských lídrů

/STRUČNÉ ANO x NE ODPOVĚDI/ Souhlasíte s nedávno schválenou trasou nové silnice 43? Má smysl nadále usilovat o rozlétání brněnského letiště? Na tyto a mnoho dalších otázek odpovídali lídři jedenácti stran a hnutí, kteří mají podle průzkumu Agentury Kantar ve volbách do zastupitelstva Jihomoravského kraje šanci překročit pětiprocentní hranici. Přečtěte si jejich stručné a jasné odpovědi, třeba vám pomohou se rozhodnout, komu nakonec dáte svůj hlas.

Nadhledová vizualizace průtahu Bystrcí od Sdružení Pelčák a partner architekti a HBH Projekt.

Schváleno: D43 povede přes Bystrc. Ohrožuje naše zdraví, tvrdí odpůrci trasy

/ANKETA/ Schváleno. Nová silnice 43 povede přes brněnskou Bystrc. Jihomoravští zastupitelé ve čtvrtek odsouhlasili aktualizaci krajských zásad územního rozvoje včetně této komunikace v silniční variantě bez jihozápadní tangenty. I přes nevoli odpůrců, kteří dlouhodobě prosazují variantu Boskovickou brázdou mimo hustě osídlenou oblast.

Jan Hrnčíř je kapitán týmu SPD v Zaměstnanecké lize Deníku

Chceme uspět co nejlépe a pobavit se

ROZHOVOR/ Kromě toho, že je předsedou jihomoravského hnutí SPD a lídrem ve volbách do krajského zastupitelstva v letošním roce, stanul i v čele týmu SPD v Zaměstnanecké lize Deníku. „Jsem čestný kapitán týmu,“ okomentoval s úsměvem svoji pozici Jan Hrnčíř.

Předseda SPD Tomio Okamura (třetí zleva), místopředseda Radim Fiala (třetí zprava) a další představitelé vystoupili 11. července 2020 v Praze na tiskové konferenci k zahájení kampaně hnutí do krajských a senátních voleb.

Okamura: SPD chce získat v krajích aspoň pět desítek zastupitelů

Hnutí SPD chce získat v podzimních krajských volbách aspoň pět desítek zastupitelů a chce uspět ve všech 13 regionech. Po jednání celostátního grémia v Praze to novinářům řekli předseda a místopředseda SPD Tomio Okamura a Radim Fiala. Ambicí hnutí je podílet se na vedení nejméně dvou krajů. Na kampaň hodlá SPD vydat kolem 20 milionů korun.

Školní lavice. Ilustrační snímek

Ošetřovné se rozšíří. Sněmovna schválila i pozastavení EET

Stát zřejmě zaplatí ošetřovné rodičům dětí do 13 let věku za celou dobu uzavření škol kvůli koronavirové krizi. Zůstane 60 procent, rozhodla Sněmovna. Schválila také, že podnikatelé nebudou muset po dobu nouzového stavu a následujících tří měsíců dodržovat EET. Stát zřejmě odpustí drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy na sociální pojištění za půl roku od března do srpna. Sněmovna schválila zvýšení letošního schodku rozpočtu na 200 mld. a rozhodla i o posunu termínů maturit a přijímacích zkoušek.

Nebezpečný úsek před obcí Stav, kde jsou nakloněné stromy nad vozovkou druhé třídy.

Stromy u silnic jsou jako časovaná bomba

/FOTOGALERIE/ Na Mladoboleslavsku nedávno spadl strom na projíždějící auto, jeden člověk nehodu nepřežil. Utrpěl vážné zranění hlavy, kterému podlehl. Stromy u silnic jsou jednoznačně nebezpečím a ukázal to i nedávný orkán, který řadu z nich poslal k zemi. Není divu, že řidiči mají v rizikových úsecích strach a při projíždění se necítí ve své kůži.

Ilustrační snímek

Důchodová reforma? Stavíme vzdušné zámky, ale máme jen na chatku, vadí kritikům

Kritikům návrhu reformy důchodů chybí plán, kde na ni vzít. Variantní návrh změn, jak ho připravila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), neobsahuje základ - tedy příjmovou stránku, řekla při odchodu z dnešního zasedání komise pro důchody předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vize, z čeho bude požadovanou reformu stát financovat, chybí i dalším politikům. Maláčová chce věc řešit později změnou systému daní.

Radka Maxová (ANO)

Kandidátka ANO Maxová: Pana Babiše bránit nebudu

Velká aula Právnické fakulty Univerzity Karlovy zažila pozoruhodně upřímnou výměnu názorů kandidátů do Evropského parlamentu (EP). Před studentským publikem totiž nijak nemlžili a v podání lídryně kandidátky KSČM Kateřiny Konečné se posluchači dokonce dočkali jednoslovných odpovědí. Na dotaz, zda by podpořila vstupu Ruska do EU, řekla jasně: „Ne.“ Totéž zopakovala v případě uplatňování protiruských sankcí.  

Předseda SPD Tomio Okamura

Členové SPD se hádají kvůli kandidátkám. Spor řešily čtyři hlídky strážníků

Brno - Loni na podzim slavilo hnutí Svobody a přímé demokracie ve volbách do Poslanecké sněmovny úspěch. Nyní se podle informací Brněnského deníku Rovnost členové jeho brněnské buňky hádají kvůli kandidátkám do letošních komunálních voleb. Konflikt mezi členy přijely na úterní schůzi řešit čtyři hlídky brněnských strážníků.

Miloš Zeman. Ilustrační foto.

Na hradě zůstane Zeman! Většina hlasujících na Blanensku změnu nechtěla

Blanensko – Jednoznačným vítězstvím skončilo na Blanensku druhé kolo prezidentských voleb. To s přehledem vyhrál, stejně jako první, současný prezident Miloš Zeman. Získal podporu 57,12 procent voličů. Jiří Drahoš s 26 360 hlasy dosáhl jen na 42,88 procent. Ve druhém kole dorazilo v okrese k urnám 71,21 procent voličů. O čtyři tisíce víc než před čtrnácti dny.

Miloš Zeman.

Na jižní Moravě je sečteno 90 procent hlasů. Vítězí Zeman

Jižní Morava /ANKETA, FOTOGALERIE/ – Na jižní Moravě je sečteno devadesát procent hlasů. Současný prezident Miloš Zeman získal nejvíce, prozatím má na jižní Moravě čtyřicet procent. S pětadvaceti procenty hlasů je na druhém místě Jiří Drahoš. Pavel Fischer se v kraji drží na třetím místě s téměř dvanácti procenty hlasů.

Jihomoravský lídr Svobody a přímé demokracie Jan Hrnčíř.

Překvapení voleb míří dál. Piráti a SPD chtějí i do zastupitelstev měst a obcí

Jižní Morava – Sotva se většina tradičních politických stran vzpamatovala z úprku voličů k novým uskupením při parlamentních volbách, na obzoru se pomalu rýsuje nový bod zájmu: komunální volby. Ačkoli se uskuteční za necelý rok, už nyní například jihomoravská SPD oznámila ambice na výrazné promluvení do složení obecních zastupitelstev. V hledáčku má především větší města.

Jihomoravský lídr Svobody a přímé demokracie Jan Hrnčíř.

Překvapení voleb míří dál. Piráti a SPD chtějí i do zastupitelstev měst a obcí

Sotva se většina tradičních politických stran vzpamatovala z úprku voličů k novým uskupením při parlamentních volbách, na obzoru se pomalu rýsuje nový bod zájmu: komunální volby. Ačkoli se uskuteční za necelý rok, už nyní například jihomoravská SPD oznámila ambice na výrazné promluvení do složení obecních zastupitelstev. V hledáčku má především větší města.

Knír a hákový kříž přimaloval například neznámý pachatel Tomio Okamurovi na billboardu v Jugoslávské ulici v Brně.

Okamura s hákovým křížem, Sobotka s kosočtvercem. Vandalové ničí billboardy

Jižní Morava /ANKETA/ - Tomio Okamura s knírem a hákovým křížem nebo Bohuslav Sobotka s kosočtvercem na čele upoutali v poslední době Jihomoravany na předvolebních billboardech a plakátech. Poničené předvolební materiály trápí i před letošními volbami představitele stran. I když jich je méně, než v předchozích letech.

Knír a hákový kříž přimaloval například neznámý pachatel Tomio Okamurovi na billboardu v Jugoslávské ulici v Brně.

Poničené billboardy: Sobotka s kosočtvercem, Okamura s hákovým křížem

Tomio Okamura s knírem a hákovým křížem nebo Bohuslav Sobotka s kosočtvercem na čele upoutali v poslední době Jihomoravany na předvolebních billboardech a plakátech. Poničené předvolební materiály trápí i před letošními volbami představitele stran. I když jich je méně, než v předchozích letech.

Ilustrační foto.

Obchodník skončil kvůli EET. Nového nájemce musela obec uprosit

Řadu let byl obyvatelům Šebetova na Blanensku k dispozici. Díky němu si obyvatelé vesnice mohli nakoupit, co zrovna potřebovali, třeba šroubky. Ke konci roku 2016 však provozovatel obchodu s domácími potřebami skočil. Kvůli elektronické evidenci tržeb, která pro maloobchod a velkoobchod začne platit od 1. března. 

Registrační pokladna pro EET. Ilustrační foto

Blíží se další vlna EET. Někteří obchodníci kvůli ní končí

Blanensko, Vyškovsko – Řadu let byl obyvatelům Šebetova k dispozici. Díky němu si obyvatelé vesnice mohli nakoupit, co zrovna potřebovali, třeba šroubky. Ke konci roku 2016 však provozovatel obchodu s domácími potřebami skočil. Kvůli elektronické evidenci tržeb, která pro maloobchod a velkoobchod začne platit od 1. března. „Obchodník už je v důchodu a vysvětlil nám, že ve svém věku už nemá zájem zavádět EET," informoval starosta Šebetova Zdeněk Čížek. Malá EET pokladna totiž stojí od sedmi a půl tisíce korun, pokladní dotykové systémy pak od čtrnácti tisíc výš.

Registrační pokladna pro EET. Ilustrační foto

EET: kvůli pár vstupenkám pokladnu nepořídí. TIC končí s komisním prodejem

Blanensko, Vyškovsko – Řadu let byl obyvatelům Šebetova k dispozici. Díky němu si obyvatelé vesnice mohli nakoupit, co zrovna potřebovali, třeba šroubky. Ke konci roku 2016 však provozovatel obchodu s domácími potřebami skočil. Kvůli elektronické evidenci tržeb, která pro maloobchod a velkoobchod začne platit od 1. března. „Obchodník už je v důchodu a vysvětlil nám, že ve svém věku už nemá zájem zavádět EET," informoval starosta Šebetova Zdeněk Čížek. Malá EET pokladna totiž stojí od sedmi a půl tisíce korun, pokladní dotykové systémy pak od čtrnácti tisíc výš.

Kontrola chat. Ilustrační foto.

Ochrana chaty před vykradením? Odházejte sníh, radí expert

Jižní Morava – Nepříjemné překvapení čekalo letos na jaře na Brňanku Annu Grüberovou, která má chatu poblíž Mikulova na Břeclavsku. Místo úklidu po zimě a plánovaného odpočinku totiž musela zametat střepy a zjišťovat škody. Její chalupu si za svůj cíl vybral zloděj, který využil toho, že v zimě jsou většinou letní chaty opuštěné. „Měl to jednoduché, mám chatku na okraji lesa, který ji zakrývá, a poblíž není žádný jiný dům. To byl i důvod, proč jsem si ji koupila, chtěla jsem ničím nerušené místo, kde si budu moct odpočinout," zdůvodnila žena.

Farmářské bedýnky s čerstvou zeleninou a ovocem jsou podle prodejců na Vyškovsku stále populárnější. K častým zákazníkům, jak tvrdí, tak už nepatří jen vegetariáni.

Zájem o bedýnky s čerstvou zeleninou mají často důchodci

Vyškovsko – Byla nespokojená se zeleninou, kterou nabízejí jak supermarkety, tak i menší specializované obchody. Když se proto Vyškovanka Lucie Zezulová dozvěděla o možnosti odebírat farmářské bedýnky plné čerstvého ovoce i zeleniny, neváhala a začala si je objednávat. „Teď už jsou to čtyři roky a na plodiny od místních farmářů opravdu nedám dopustit," svěřila se žena, která je nyní na mateřské dovolené a bedýnky začala i rozvážet.

Ilustrační foto.

Jaro přeje zlodějům

Českolipsko - Policie jen loni řešila na Českolipsku 61 případů vykradených chalup.

Ilustrační foto.

Získali cenný skalp Šanova, oslabené Kladno bez šance

Litoměřice – Stolní tenisté TTC Litoměřice B zakončili základní část III. ligy sk. B výhrami. V domácím prostředí porazili po boji Šanov a pak si poradili také s nekompletním Kladnem. V žebříčku jednotlivců je ve dvouhrách z litoměřických hráčů nejvýše pátý Jan Hrnčíř (81,48%).