Kreativ

ŠTÍTEK: trh práce

Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice

Dávno to není o holínkách a vidlích, říká ředitel zemědělské akademie v Hořicích

/ROZHOVOR/ Do soutěže Mladý zemědělec se zapojila i největší zemědělská střední škola na Jičínsku. Podle ředitele Zemědělské akademie a Gymnázia v Hořicích Stanislava Neumana nabízí nejen studium zemědělských oborů, ale také velké uplatnění na trhu práce, praktické dovednosti a vyžití a obecně podporuje souznění s přírodou i moderními technologiemi.

Úřad práce. Ilustrační snímek

Nůžky na trhu práce se rozevírají stále víc. Růst mezd zbrzdí, říká expert

Nejvyšší navyšování mezd bude nadále u specialistů a odborných pracovníků, kteří nacházejí uplatnění v odvětvích s vysokou přidanou hodnotou, jako například profese v IT a technologiích. V rozhovoru pro Deník to uvedl výzkumník trhu práce Jakub Grossmann z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu: IDEA – Cerge-EI.

Na Career Expo bude zastoupeno více než 90 vystavovatelů z různých oblastí podnikání. Ilustrační foto

Vývěsky úřadů práce nahradí na dva dny pražský pracovní veletrh

Nezaměstnanost v Česku se nyní pohybuje kolem čtyř procent a bez práce je přibližně 296 tisíc lidí. Po práci se poohlížejí nejen oni, ale i ti, kteří si chtějí oproti současnému zaměstnání polepšit. Pro ty z nich, kteří při hledání nechtějí spoléhat pouze na vývěsky úřadů práce či internetové portály, se na sklonku tohoto týdne otevřou brány pražského centra O2 universum, kde se od 13. do 14. března uskuteční pracovní veletrh Career Expo Praha 2024. „Na rozloze 2800 metrů se představí na sto potenciálních zaměstnavatelů,“ přibližuje Peter Krutý z pořádající agentury Alma Career.

Josef Šulc, předseda Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR

Na zvýšení příspěvků pro hendikepované zaměstnance by stát vydělal, říká Šulc

Mají různé typy hendikepů, ale chtějí pracovat. Řeč je o takzvaných osobách se zdravotním postižením (OZP). V Česku jsou jich desítky tisíc a stěžují si, že politici na ně zapomněli. Zatímco minimální mzda pro „zdravé“ lidi každý rok roste, příspěvek státu na zaměstnávání hendikepovaných lidí se zvyšoval naposledy před dvěma roky. Teď je šance na změnu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka připravil návrh na zvýšení příspěvku. Není ale jisté, v jaké výši to bude. O tom, jak se v době odeznívající rekordní drahoty pracuje postiženým lidem, Deník hovořil s předsedou Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR Josefem Šulcem.

Ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák

Lidí bez práce v Královéhradeckém kraji bylo v lednu o stovky více

Trh práce ochlazuje, v lednu vrostl v Královéhradeckém kraji počet lidí bez práce, nabídka volných míst přitom zeštíhlila. Krajská pobočka evidovala k poslednímu lednu 12 895 uchazečů o zaměstnání, o 863 více než na konci roku 2023 a také ve srovnání s loňským lednem jich bylo o 771 více.

Místa budoucí nové části průmyslové zóny u Solnice na snímcích z roku 2021.

Bude kde brát? Průmyslová zóna odsává pracovní sílu z Rychnovska a ještě poroste

Nová průmyslová zóna Solnice-Kvasiny, která v příštích letech vyroste vedle současné továrny Škoda Auto a dalších podniků, přinese nové pracovní příležitosti. Rychnovsko již nyní těží z nízké nezaměstnanosti a vyšší kupní síly obyvatel. Další firmy, ale i úřady a provozovatelé služeb v regionu však zároveň čelí potížím kvůli nedostatku pracovníků. Škodovce nemají šanci konkurovat.

Mzdy napříč profesemi v ČR rostou. Začínající programátor bere 80 tisíc. Ilustrační snímek

Kdo má jaký plat? Začínající programátor bere 80 tisíc, smůlu mají ve školách

Pokud si firmy chtěly v uplynulých měsících udržet své zaměstnance, musely se „praštit přes kapsu“ víc než dřív. Právě lidé jsou totiž na zdejším pracovním trhu s minimální nezaměstnaností pohybující se již několik měsíců kolem 3,5 procenta tím nejvíce nedostatkovým „zbožím“. „Nárůst platů se pohybuje někde mezi osmi a deseti procenty,“ uvedla generální ředitelka personální agentury ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

Jan Rafaj

Rafaj: Firmy se o lidi perou, masivní odchod do předčasných penzí vše zhoršil

Vzhledem k trvalému obrovskému nedostatku pracovníků, nejen kvalifikovaných, zaměstnavatelé zvyšují mzdy. Kromě toho dávají vysoké příplatky za práci přesčas, protože mají stále mnoho zakázek, jež nestíhají. „Snaží se také přesvědčit seniory, aby neodcházeli do důchodu, ale pracovali co nejdéle,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jan Rafaj.

Peníze. Ilustrační snímek

Firmy v Moravskoslezském kraji letos zvýšily mzdy o 7,5 procent

Podle průzkumu společnosti Indicada a Moravskoslezského paktu zaměstnanosti letos moravskoslezské firmy navýšily mzdy průměrně o 7,5 procent. Vyplývá to z dat získaných během léta - v červenci a srpnu - u 31 společností z kraje, které dohromady zaměstnávají více než 30 tisíc lidí.

Základní škola a Praktická škola SVÍTÁNÍ poskytuje vzdělání žákům se speciálně vzdělávacími potřebami, ale zároveň vytváří podmínky pro jejich zapojení do běžného života

VIDEO: S fondy EU je pro handicapované start do života snadnější

Rekonstruované prostory využívá od konce roku 2022 Základní škola a Praktická škola SVÍTÁNÍ v Pardubicích. Velkorysou přestavbu historické budovy podpořily desítkami milionů fondy EU. Ty také pomohly vzniku tranzitního programu, který zlepšuje uplatnitelnost žáků školy s handicapem na trhu práce.

Úřad práce v Táboře. Ilustrační foto.

O Ukrajince mají firmy zájem. Chybí však nabídka částečných úvazků pro matky

Volných míst na trhu práce na Táborsku je dost, chybí však možnost částečných úvazků či práce na home office. Vyplývá to z aktuálních statistik nezaměstnanosti. Problémem pro matky malých dětí je také často požadovaná nutnost pracovat na směny. Díru na trhu práce zato ale úspěšně zaplňují váleční uprchlíci z Ukrajiny. Zaměstnavatelé si je chválí, cení si jak jejich pracovní výkon, tak i loajalitu. "Práce si zkrátka váží," shodují se.

Gymnázium Jakuba Škody

O které školy v Přerově je největší zájem? Nápor hlásí gymnázia

Chodby přerovských středních škol zaplní ve čtvrtek a v pátek žáci, kteří budou skládat přijímací zkoušky. Podle ředitelů je letos velký zájem nejen o gymnázia a odborné školy, ale ve větší míře než dosud podávají přihlášky i rodiče dětí, které netouží po diplomu, ale chtějí se stát třeba instalatérem, klempířem nebo automechanikem. Právě tyto profese dnes na trhu práce nejvíce chybějí.

Úřad práce v Přerově. Ilustrační foto.

Na Přerovsku avizovala propouštění další firma, má se týkat desítek lidí

Propouštění asi šesti desítek zaměstnanců avizovala koncem loňského roku přerovská firma, sídlící v areálu bývalých strojíren. Naopak společnost Meopta už další odchody lidí neplánuje a signály o propouštění nehlásí ani jiní významní zaměstnavatelé. Na jedno volné místo nyní podle údajů přerovského Úřadu práce připadají v průměru dva až tři uchazeči.

Kateřina, tréninková zaměstnankyně v Restart Shopu.

Prošli si peklem, nikdo je nezaměstná. Sociální handicap má uznat nový zákon

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v těchto dnech dokončilo návrh zákona o registrovaném sociálním podniku, kterému se také pracovně říká zákon o sociálním podnikání. Ten poprvé v historii české legislativy kromě podpory lidí se zdravotním postižením zahrne do podpory zaměstnávání i lidi se sociálními handicapy.

Nezaměstnanost. Ilustrační foto.

Nezaměstnanost na Táborsku stále klesá. Volných míst je dost

Přinášíme aktuální informace o trhu práce a vývoji nezaměstnanosti na Táborsku. Jak uvedl ředitel táborského úřadu práce Pavel Kaczor, v evidenci mají nyní 1 943 nezaměstnaných, tedy o 27 méně, než před měsícem, kdy jich evidovali 1 970.

S uplatněním na trhu práce v Moravskoslezském kraji pomáhají v Ostravě zdarma

Bezplatnou veřejnou informační službu pro cizince i pro firmy z regionu, které je zaměstnávají, nabízí Ostrava Expat Centre (OEC) již téměř tři roky. Společně s MS Paktem se podílí zejména na poskytování karierového poradenství a pomáhají jim s hledáním vhodného uplatnění na regionálním pracovním trhu.

Vilma Jurenka Baudišová, předsedkyně Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR a předsedkyně výrobního družstva KARKO.

Na inflaci a minimální mzdu mohou doplatit handicapovaní, říká šéfka asociace

Podle statistik a vyjádření personálních agentur je situace na trhu práce pro zaměstnance příznivá. Nezaměstnanost dlouhodobě klesá, mzdy se zvyšují, a to v neposlední řadě i vlivem růstu minimálních mezd. Jak se situací na trhu práce zamíchá stávající válečný konflikt, ještě nikdo přesně neví. To vše platí obecně pro trh práce jako takový.

Veletrh práce.

Veletrh práce a vzdělávání bude opět naživo

Stovky pracovních míst z celého Plzeňského kraje, desítky vystavovatelů a celodenní program už desátým rokem nabídne prestižní Veletrh práce a vzdělávání pod názvem Klíč k příležitostem, který se tradičně koná v Plzni - tentokrát 12. dubna 2022 v TJ Lokomotiva v Úslavské ulici na Slovanech.

Kongresové centrum Praha 7. března 2022 - převoz uprchlíků z Ukrajiny z kapacitních důvodů do jiných zařízení mimo Prahu.

PŘEHLEDNĚ: Co dostanou ukrajinští uprchlíci a lidé, kteří o ně pečují

Uprchlíkům z Ukrajiny pomůže humanitární dávka ve výši pěti tisíc korun, kterou v pátek na návrh vlády schválili poslanci. Sněmovna vyslovila souhlas také s volným vstupem Ukrajinců na trh práce či příspěvkem pro solidární domácnost, která jim poskytne ubytování. Deník připravil přehled základních opatření v rámci balíčku „lex Ukrajina“.  

VUT věří ve změnu pracovního trhu v budoucnu a vznik nových profesí. Spustili náborovou kampaň s názvem VUT výhodou.

Vesmírný inženýr či datový detektiv. Na trhu práce vzniknou nové obory

/VIDEO/ Manažer dronů, datový detektiv či vesmírný inženýr. To je jen hrstka nových profesí, která v následujících letech ovládnou trh práce. Změnu předpokládají představitelé Vysokého učení technického, kteří chtějí budoucí studenty na zatím neexistující zaměstnání připravit. Včera k tomu spustili náborovou kampaň.

O zdravotnické obory v Plzeňském kraji roste rok od roku zájem. Mladé lidi láká snadné uplatnění na trhu práce a jistota v oboru.

Zdrávky očekávají nával uchazečů. Pomohl covid i silné ročníky

O zdravotnické obory v Plzeňském kraji roste rok od roku zájem. Přestože se přihlášky na střední školy odevzdávají do konce února, po zkušenostech z předchozího roku se ředitelé domnívají, že do prvních ročníků se bude hlásit více dětí. Láká je snadné uplatnění na trhu práce a jistota v oboru.

O zdravotnické obory v Plzeňském kraji roste rok od roku zájem. Mladé lidi láká snadné uplatnění na trhu práce a jistota v oboru.

Zdravotnické obory očekávají nával uchazečů. Pomohl covid i silné ročníky

O zdravotnické obory v Plzeňském kraji roste rok od roku zájem. Přestože se přihlášky na střední školy odevzdávají do konce února, po zkušenostech z předchozího roku se ředitelé domnívají, že do prvních ročníků se bude hlásit více dětí. Láká je snadné uplatnění na trhu práce a jistota v oboru.

Ilustrační foto.

Nezaměstnanost na Vysočině je nižší než republikový průměr

Nezaměstnanost v kraji za prosinec dosáhla nižších čísel, než byl celorepublikový průměr. Z okresů si nejlépe vedl Pelhřimov, který měl méně než dvouprocentní nezaměstnanost. Nejvyšších hodnot naopak dosáhl třebíčský okres. Přiblížil se čtyřem procentům, čímž jako jediný vysočinský okres překonal průměrnou nezaměstnanost v Česku. Ten u nás v prosinci činil tři a půl procenta.

Kateřina Tkadlecová je jednatelkou a spoluzakladatelkou společnosti Flecto

ON-LINE: Na dotazy čtenářů k trhu práce odpovídala Kateřina Tkadlecová

Fenomén flexibilního zaměstnávání. Jak funguje, v čem je lepší oproti samotným úvazkům? Je vhodný pro rodiče na rodičovské dovolené, stále aktivní seniory i studenty? Jaké může přinášet výhody pro jedince i pro současný trh práce? Jak do pracovního procesu zapojit více než 2 miliony lidí, kteří nemohou pracovat na plné úvazky? Zajímá Vás problematika trhu práce? Ptali jste se Kateřiny Tkadlecové, jednatelky a spoluzakladatelky společnosti Flecto. Přečtěte si odpovědi.

Úřad práce. Ilustrační snímek

Nezaměstnanost v Česku mírně klesla. Bez práce je čtvrt milionu lidí

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,4 procenta ze zářijových 3,5 procenta. Úřad práce ČR evidoval 251 689 uchazečů o zaměstnání. Je to zhruba o 10 500 méně než v předchozím měsíci a o téměř dvacet tisíc méně než loni v říjnu, kdy nezaměstnanost dosahovala 3,7 procenta. V meziměsíčním srovnání se v desátém měsíci letošního roku dál snížila i nabídka volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli 352 454, zhruba o 5500 méně. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Doris Průšová.

Inteligentní žena v těle, které jí neposlouchá. Seznamte se s Doris z Tuchlovic

Dne 24. října si každý rok celý svět připomíná den dětské obrny, proti které u nás očkujeme už od roku 1960 a historicky se Československo stalo i první zemí na světě, kde byla tato nakažlivá nemoc vymýcena. S touto dětskou obrnou se od té doby u nás už nikdo nesetkal, stále se tu ale vyskytuje druhý typ dětské mozkové obrny, která není nakažlivá, nedá se proti ní očkovat a vzniká poškozením mozku v těhotenství nebo při porodu. S následky této obrny u nás žijí desetitisíce lidí. I Doris Průšová z Tuchlovic.

Ředitel táborského úřadu práce Pavel Kaczor.

Počet nezaměstnaných na Táborsku klesl o tři desítky

K začátku září poklesl počet nezaměstnaných na Táborsku bezmála o tři desítky. Míra nezaměstnanosti v okrese setrvala na 3,5 procenta. „Do září jsme vykročili s 2 412 nezaměstnanými v naší evidenci. Jejich počet se oproti předchozímu měsíci snížil o 27 osob,“ upřesnil ředitel táborského úřadu práce Pavel Kaczor.

Úřad práce. Ilustrační snímek

Nezaměstnanost v srpnu klesla na 3,6 procenta. Pracovních míst přibylo

Nezaměstnanost v Česku v srpnu klesla na 3,6 procenta z červencových 3,7 procenta. Vrátila se tak na úroveň z loňského května, kdy ale lidí bez práce přibývalo kvůli omezením za první vlny epidemie koronaviru. Před rokem v srpnu byla nezaměstnanost o dvě desetiny procentního bodu vyšší. Počet uchazečů o práci letos v srpnu klesl, nabízených pracovních míst dále přibylo. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Průměrná mzda v Česku ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostla

Průměrná mzda stoupla. Zaměstnanci berou zhruba o čtyři tisíce více

Průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 38 275 korun. V hrubém tak zaměstnanci dostávali v průměru o 3893 korun více než před rokem. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek reálně stoupl o 8,2 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Ekonomové výrazný nárůst očekávali, je způsoben nízkou srovnávací základnou a vyplácením mimořádných odměn zdravotníkům, uvedl ČSÚ. Podle analytiků bude růst mezd v dalších čtvrtletích menší, tlak na jejich růst ale kvůli nedostatku pracovníků přetrvá.