Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulčice

Den Země v Čejkovicích.

Tipy na víkend na Hodonínsku. Koncert filmové hudby i výsadba bylinek

Třetí dubnový víkend láká pestrou nabídkou akcí. Do Mikulčic pozveme na Koncert filmové hudby. Večerem provede smyčcové kvarteto Epoque Quartet. Hnutí Brontosaurus zase láká na Dny pro přírodu a krajinu v Čejkovicích. Bude se uklízet, vysazovat bylinky a dojde i na kuličkiádu. 

Vinohradnické stavby známé i neznámé.

Vinohradnické stavby známé i neznámé

V době kdy budete moci číst tento příspěvek, měsíc duben bude již ve své druhé půli, ale my se příspěvkem vrátíme ke dni 11. dubna , právě v tento den se uskutečnila zajímavá přednáška v podání přednášejícího Jana Káčera pod názvem „Vinohradnické stavby Slovácka“.

Pozůstatky budovy bývalé Lidové školy umění v centru Hodonína.

Být pánem hodonínské Lidušky

Hodonínská Liduška, neboli bývalá Lidová škola umění. Stojící na parcele se symbolickým číslem 158. A opravdu hned dvě trestní oznámení v souvislosti s prodejem zbytků budovy školy prošetřuje právě linka 158, tedy republiková policie. A nejen ona, ale v jiné rovině i soud.

Policisty objevená marihuana z malé lesní plantáže ve Ždánickém lese. Snímky z roku 2022.

Drogový byznys a pěstírny konopí na Hodonínsku. Policie ví o pěti místech

/VIDEO/ Malá varna pervitinu v Ježově, o něco větší v Mikulčicích. Malé pěstírny marihuany ve Vlkoši či ve Vacenovicích a s mnohem více aromatickými rostlinami v Hovoranech. Zatím policejní mapa zobrazující odhalené varny a nelegálních laboratoře metamfetaminu, opiátů a pěstíren marihuany ukazuje do letošního června tyto zmíněné obce. Zřejmě za letošní podzim přibydou další zápisy na Kyjovsku.

Nový ministr zemědělství Marek Výborný při návštěvě Mikulčic.

Potornádové účty. I toto téma řešil nový ministr zemědělství v Mikulčicích

Krátce před svými sedmačtyřicátými narozeninami zamířil nový ministr zemědělství Marek Výborný do Mikulčic. I s náměstkem Miroslavem Skřivánkem je tady v úterý odpoledne přivítali zdejší starosta Josef Dvořáček s místostarostou Janem Vlašicem. Řešili otázku darů a dotací, které do obce směřovaly po ničivém tornádu před dvěma lety.

Vinaři otevřeli své sklepy i v Blatnici. Ilustrační foto.

Otevřou sklepy žíznivým. Vinaři na Slovácku začínaji držet pohotovost

Najít v horkém dni nejen potřebný chládek ve sklípku, ale zároveň i skleničku vína, mohou již nyní turisté na Slovácko. Vinaři začínají sloužit vinařskou pohotovost. Vždy se ve sklepě nebo uličce najde někdo, kdo příchozím nalije. „Ne každý si totiž domluví degustaci dopředu a rád se nechá překvapit, kdo mu ten den otevře dveře od sklípku,“ sdělil Zdeněk Šmýd z Turistické asociace Slovácko.

Bazilika ve Valech u Mikulčic během pouti opět ožila paschálními zpěvy

Bazilika ve Valech u Mikulčic během pouti opět ožila paschálními zpěvy

Z areálu mikulčických Valů se o Šesté neděli po Pašše (O slepém) ozývala slova pravoslavných modliteb. Konala se zde totiž 27. května tradiční pravoslavná cyrilometodějská pouť. Přijeli sem biskupové ve zdobených rouchách a desítky poutníků. Společně oslavili svátek Slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kteří podle pravoslavných církevních zvyklostí přišli čtyřiadvacátého května na Velkou Moravu. Letos si navíc věřící připomínají "kulaté" výročí 1160 let od příchodu Soluňských bratří na Moravu. 

Helena Jančálková a Martina Rosincová (vlevo) společně s dalšími dobrovolníky obnovili boží muka poničená při tornádu před dvěma lety.

Na Neoveské dohlíží Panna Maria s Ježíškem. Namalovala ji patnáctiletá školačka

/VIDEO/ Když se před téměř dvěma lety prohnalo tornádo Moravskou Novou Vsí, neušetřilo ani boží muka stojící v zatáčce na konci městysu ve směru na Mikulčice. Podmáčená a mírně nakloněná kaplička s ohnutým křížem a chybějícími hlavami, které bylo třeba domodelovat, a poškozeným ornamentem, s sebou nesla vzpomínku na to, co se na jihu Moravy událo.

Ocenění vítězové Memoriálu dědy Pecháčka.

PODÍVEJTE SE: Memoriál dědy Pecháčka ovládli stolní tenisté z Ježova

Sokolovna ve Svatobořicích-Mistříně hostila v sobotu druhý ročník Memoriálu dědy Pecháčka ve stolním tenise. Dvaatřicet účastníků z hodonínského okresu vzpomnělo na památku legendárního Miloslava Pecháčka. „Děda Pecháček je náš bývalý hráč a zakladatel svatoborského oddílu stolního tenisu. V loňském roce jsme uspořádali první ročník memoriálu, který se velmi podařil, proto z turnaje uděláme tradici,“ řekl vedoucí Sokola Svatobořice František Zetocha.

Pamětnice Milada Jurásková s týmem ZŠ Mikulčice

Bombardování i drama v Angole. Školáci z Hodonínska přinesli příběhy sousedů

/FOTOGALERIE/ Skoro dvě stovky diváků sledovaly v úterý 28. března slavnostní ukončení projektu Příběhy našich sousedů Hodonínsko. Projekt organizovala již po druhé Paměť národa Jižní Morava, regionální pobočka Post Bellum, a to díky podpoře měst Hodonín, Kyjov a Strážnice a obcí Mikulčice, Prušánky, Šardice a Vnorovy. Prezentaci žákovských týmů hostilo kyjovské Kino Panorama.

Jednání starostů a Ředitelství silnic a dálnic o D55 v Dolních Bojanovicích.

Mikulčice a hluk z D55. Žádají o vznik bariéry, která ochrání sklepy i penziony

Obavy z ještě většího hluku než je teď, mají obyvatelé Mikulčic na Hodonínsku v souvislosti se vznikem dálnice D55. Už nyní na stávající silnici první třídy projíždí okolo vsi až patnáct tisíc aut denně, což je v některých jejích částech znát. Mikulčice tak chtějí, aby s dálnicí přibyla také protihluková stěna.

Jednání starostů a Ředitelství silnic a dálnic o D55 v Dolních Bojanovicích.

Mikulčice a hluk z D55. Žádají o vznik bariéry, která ochrání sklepy i penziony

Obavy z ještě většího hluku než je teď, mají obyvatelé Mikulčic na Hodonínsku v souvislosti se vznikem dálnice D55. Už nyní na stávající silnici první třídy projíždí okolo vsi až patnáct tisíc aut denně, což je v některých jejích částech znát. Mikulčice tak chtějí, aby s dálnicí přibyla také protihluková stěna.

Předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík při hodnocení srnčí trofeje.

Myslivci na Hodonínsku: S medailovými srnci jsme špička, říká předseda Mančík

Už zhruba tři desítky let se podílí na hodnocení trofejí zvěře ulovené v dané sezoně také současný předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík. „Medailových srnců určitě bude mezi dvaceti až třiceti, což je v republice špička,“ říká v rozhovoru šedesátiletý předseda okresní myslivecké rady.

Čtyři české banky spojily síly a od středy začnou sdílet svoje bankomaty.

Čtyři banky spojily síly a začaly sdílet bankomaty. Dočkají se i menší obce

Čeká nás bankomatová revoluce. Čtyři české banky spojily síly a od středy začnou sdílet svoje bankomaty. Jejich zákazníkům se tak rozšíří počet zařízení, z nichž si budou moci vybrat peníze za podmínek, které mají u své stávající banky, tedy v mnoha případech zdarma. Některé stroje, které bankám zbudou, začínají banky přesouvat do obcí s menším počtem obyvatel.

Transbordér má překlenout řeku Moravu u Vnorov.

Lanovka na vodě. Radní souhlasí, aby lidi přes Moravu převážel transbordér

Zpříjemnit a zjednodušit poznávání jihomoravského příhraničí a Trnavského kraje na Slovensku má nový transbordér, tedy takzvaný gondolový most. Lidé jej při překonávání řeky Moravy najdou u Vnorov na Hodonínsku. Ve středu dali radní Jihomoravského kraje zelenou pro vznik potřebné projektové dokumentace.

Z loňského ročníku recesistické akce Kopání písku pro Vídeň.

Tip na víkend 20. - 22. ledna: Zimní otevřené sklepy a kopání písku pro Vídeň

O třetím lednovém víkendu otevřou vinaři v Novém Šaldorfu u Znojma svoje sklepy a nadšenci tam budou soutěžit v kopání písku pro Vídeň. Milovníci jídla se mohou vydat na zabijačku do brněnské vily Stiassni, na Festival řízků do Bukovanského mlýna nebo na Košt ovocných pálenek a kysaného zelí do Mikulčic. Pokračuje také plesová sezona.