Kreativ

ŠTÍTEK: Sýrie

Jedna z balistických raket, které Írán odpálil na Izrael

Konflikt na Blízkém východě: Co vše předcházelo otevřenému útoku Íránu na Izrael

Napětí mezi Íránem a Izraelem v noci na neděli vyústilo v otevřený útok. Írán vyslal na židovský stát zhruba 300 raket a dronů. Je to poprvé, co takto zaútočil ze svého vlastního území, nešlo však o překvapivý úder. Útoku islámské země se lidé obávali už od chvíle, kdy Izrael začal bombardovat Gazu. Předcházely mu roky napětí a nepřímých úderů a atentátů.

James Wright Foley byl novinář na volné noze, který se v roce 2012 vydal do Sýrie. Při natáčení reportáže ho ovšem unesli teroristé Islámského státu. Dva roky ho mučili a trápili hladem, než ho v roce 2014 popravili

Rozhovor s teroristou. Ženě popravil syna Islámský stát, s vrahem se sešla

Američanka Diane Foleyová si prošla jednou z nejhorších nočních můr všech rodičů. Jejího syna mučili a popravili teroristé z ISIS. Snímek z popravy Jamese Foleyho se stal jedním z nejznámějších záběrů, které teroristé zveřejnili. Foleyová nyní vydala knihu, ve které vypráví o rozhovorech s vrahem svého syna. Stanici CNN se svěřila s tím, jak se při tom cítila.

Zemětřesení na Tchaj-wanu a hledání pohřešovaných

Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu: Z hor pršelo kamení, záchranáři bojují s časem

Po nejhorším zemětřesení na asijském ostrově Tchaj-wan za poslední čtvrtstoletí úřady potvrdily již smrt nejméně dvanácti lidí. V národních parcích a lomech v okolí pobřežního města Chua-lien pokračují práce na záchraně těch, kteří uvázli na špatně přístupných místech. Práci však komplikují pokračující otřesy. Následky zemětřesení v oblasti zachytily kamery.

Skupina migrantů zadržená během úterý 17. října 2023 u Jiřetína pod Jedlovou.

V dodávce se tísnilo 17 lidí, soud poslal převaděče na dva roky do vězení

/VIDEO/ Dvouletým vězením a tříletým vyhoštěním z České republiky skončilo pašování lidí pro Aliho Al Hasana, který převážel z Nitry na Slovensku do Německa 17 běženců. Ti se tísnili na několika metrech čtverečních v dodávce, kterou zastavili loni v říjnu policisté u Jiřetína pod Jedlovou. Rozsudek je pravomocný.

Američtí vojáci. Ilustrační foto

Nálety USA v Sýrii a Iráku. Zemřelo 16 lidí včetně civilistů, uvádí irácká vláda

Noční americké údery zabily v Iráku 16 lidí včetně civilistů, uvedla podle agentury AFP irácká vláda. Spojené státy v Iráku a také v Sýrii cílily na proíránské milice a o obětech neinformovaly. Už dříve AFP s odvoláním na nevládní Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) uvedla, že nejméně 18 členů proíránských milic zahynulo při amerických úderech na východě Sýrie.

Ilustrační foto

Zaplatili za brikety a teď doma mrznou. Internetoví podvodníci mají nový fígl

Se zimou se objevila nová verze internetových podvodů. Falešné inzeráty nabízejí brikety nebo pelety za výhodné ceny. Zaplacené topivo ale nikdy nedorazí. Na Mělnicku podvodníkům naletělo za poslední měsíc několik lidí, kteří se chtěli zahřát a zároveň ušetřit. Ve virtuálním světě číhají i další nebezpečí.

Ester Hotová z Brna vytváří z těl mrtvých zvířat umělecká díla.

Dáma z Brna sbírá mumie, kosti zvířat a mrtvý hmyz. Vytváří z nich umělecká díla

Příroda a její obyvatelé ji fascinovaly již od útlého věku. Ester Hotová z Brna sbírá nejen staré i nové encyklopedie s nádhernými ilustracemi s tematikou přírody, ale také mrtvé brouky, motýly, kosti, a dokonce mumie. Kromě postupného vytváření klasické sbírky z nich dělá kontroverzní umělecká díla, především takzvané shadowboxy.

Izraelská F-4 sestřeluje MiG-21

Operace Rimon 20: Ve velké letecké bitvě Izrael připravil past a změnil dějiny

Studená válka v některých oblastech světa tu a tam přerostla ve skutečné ozbrojené konflikty. Nechvalným premiantem v tom byl po celé 20. století Blízký východ, když zejména od vzniku státu Izrael na tomto území proběhlo několik velmi krvavých válek. Mezi dvěmi největšími, šestidenní v roce 1967 a jomkipurskou v roce 1973 se nad Sinajským poloostrovem odehrála velká letecká bitva, o níž se toho dodnes mnoho neví, ale která přitom ovlivnila celou studenou válku.

Ve středu dopoledne byl na dálnici D8 klid.

VIDEO: Policie zadržela u hranic desítky migrantů. Kolony se tvoří nárazově

/FOTOGALERIE/ Celkem 142 nelegálních migrantů zachytila policie na území Ústeckého kraje od 27. září, kdy sousední Německo zavedlo mimořádná opatření na hranicích. Od počátku roku do poloviny října pak odhalila cizinecká policie Ústeckého kraje na hlavních migračních trasách celkem 327 nelegálně putujících cizinců. Nejvíce zachycených osob pocházelo ze Sýrie a Turecka.

Policie zadržela v Mikulášovicích dodávku přepravující migranty.

Bilance zátahu z Mikulášovic: Chytili 42 prchajících migrantů a čtyři převaděče

/FOTO, VIDEO/ Více než čtyři desítky běženců dokázali převaděči nacpat do polské dodávky, kterou ve středu 25. října odpoledne policisté kontrolovali v Mikulášovicích. Většina uprchlíků ze Sýrie dokázala utéct do Německa, kde je zajistili němečtí policisté. Ti čeští pak zadrželi čtyři převaděče, kteří nyní čekají v cele na další vyšetřování.

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás

Ozbrojenci Hamásu pronikli na jih Izraele. Zlikvidovala je armáda

Skupině ozbrojenců z palestinského hnutí Hamás se z Pásma Gazy podařilo proniknout do jižního Izraele, kde je ale zlikvidovalo izraelské námořnictvo. S odvoláním na armádu o tom informuje server televize CNN. Podle vojáků se radikálové do Izraele dostali po moři s využitím tunelu. V noci na dnešek Izrael pokračoval v náletech na Pásmo Gazy, kde podle místních úřadů zahynulo 80 lidí. Zaútočil také na okupovaném Západním břehu, kde zemřeli tři Palestinci. Izraelská armáda útočila i na cíle v Sýrii.

Zadržení migranti na jižní Moravě. Ilustrační foto.

Jižní Moravou převážel sedmnáct uprchlíků, dostal sedm měsíců. Žalobce žádal víc

Dmytro Bets převážel v devítimístném autě sedmnáct uprchlíků ze Sýrie a Turecka. Za jejich zářijový převoz z Maďarska do Drážďan měl dostat zaplaceno dohromady asi dvě stě tisíc korun. Okresní soud v Břeclavi mu za trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice uložil sedmiměsíční trest ve věznici s ostrahou. Bets se odvolal a požadoval zkrácení trestu. Krajský soud v Brně ale v úterý ráno délku trestu potvrdil.

Assassin's Creed Mirage

Neurazí ani nenadchne. Assassin's Creed Mirage se inspiroval minulostí

Herní série Assassin's Creed, která se vždy inspirovala skutečnými historickými událostmi a tajuplným řádem zabijáků, existuje už šestnáct let. Po mnoha titulech, včetně rozsáhlých her na hrdiny, se letošní díl vrátil ke kratší herní náplni a částečně i k mechanismům, se kterými si dokázal získat miliony fanoušků.

Dodávka plná migrantů na Jihlavsku: Ve voze se tísnili muži, ženy i děti

Dodávka plná migrantů na Jihlavsku: ve voze se tísnili muži, ženy i děti

V sobotu ráno před desátou hodinou dopolední zastavila cizinecká policie na 111. kilometru dálnice D1 u Jihlavy dodávku se zahraniční registrační značkou. Za volantem seděla dvaačtyřicetiletá žena z Německa, která ve svém nákladovém prostoru přepravovala téměř třicet cizinců bez platných dokladů.

Českým vědcům se podařilo dekódovat kletbu z doby bronzové. Na snímku je vidět struktura nalezené tabulky

Unikátní artefakt. Českým vědcům se podařilo rozluštit kletbu z doby bronzové

Vědcům se nedávno podařilo dekódovat unikátní text kletby z pozdní doby bronzové zapsaný na malé olověné tabulce nalezené na hoře Ebal na Západním břehu Jordánu. Na přelomovém objevu mezinárodního týmu výzkumníků se podílel i Daniel Vavřík z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky, jenž tabulku považuje za unikátní artefakt.

Celkem sto sedm běženců převážně ze Sýrie objevili na jihu Moravy policisté.

Přes sto zadržených migrantů na jihu Moravy. Rekordní počet se tísnil u Lanžhota

/FOTO, VIDEO/ Celkem sto sedm běženců převážně ze Sýrie objevili na jihu Moravy policisté. Ve středu hlásili takové nálezy za posledních čtyřiadvacet hodin. „Smutným rekordem skončila kontrola vytipované dodávky na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku. Na ložné ploše se v nedůstojných podmínkách tísnilo jednačtyřicet migrantů včetně dětí,“ zmínil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policejní kontrola na hranici se Slovenskem ve Strání 4. října

Kontroly u slovenských hranic pokračují. Policie za den zadržela 69 uprchlíků

Policisté za první den namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem zajistili 69 migrantů. Zadrželi také čtyři převaděče, které začali prověřovat kvůli trestnému činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. ČTK to sdělila mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová. Česká republika zavedla od středy namátkové kontroly kvůli zvýšenému počtu přicházejících uprchlíků.

Habakuk a mameluk.

Seriál o češtině Slovíčkaření: Mohli se potkat Habakuk, mameluk a hašašíra?

U některých slov je nám, hned jak je někdo vysloví, úplně jasné, že do našich krajů připutovaly odjinud. A že původně asi neznamenaly přesně to, co označují dnes. Často jde o nelichotivé nálepky, jež dáváme lidem, kteří nás nějakým způsobem štvou. Přitom ale ani sami nevíme, co vlastně říkáme. Tak schválně, střelte jen tak od boku: kdo je pro vás mameluk, habakuk či hašašíra?

Slavná izraelská politička Golda Meirová měla vždy velkou schopnost vést lidi, kteří jí věřili

Slavná chvíle Železné lady Izraele. Golda Meirová se postavila za svou zem

Film Golda o legendární izraelské premiérce Goldě Meirové, který ve čtvrtek vstoupil do českých kin, čerpá svou stěžejní zápletku z jednoho z nejtěžších okamžiků její vlády: chvíle, kdy vypukla jomkipurská válka a mladý židovský stát stanul proti Egyptu, Sýrii a Jordánsku v bitvě o svou samotnou existenci. 

Maroko zasáhlo silné zemětřesení.

Svědectví po zemětřesení v Maroku: Zasypaly nás trosky, vzduch byl plný prachu

Páteční zemětřesení v Maroku si podle nejnovějších informací vyžádalo více než 2600 obětí, podobný počet zraněných a poničilo nespočet budov. Lidé během vteřin přišli o střechu nad hlavou. Mrazivá svědectví z místa katastrofy od místních a zahraničních turistů hovoří o panice, beznaději, i o touze pomáhat. Třeba darováním krve.