Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Debata ve Slováckém divadle s prezidentem Petrem Pavlem, 17. dubna 2024, Uherské Hradiště.

VIDEO: O důchodech, branné výchově i skoku padákem. Prezident mluvil s občany

Legalizace marihuany, dvojí kvalita potravin, branná výchova, ale i pocit ze Slovácka či zkušenosti s létáním. O těchto tématech a mnohém dalším diskutoval český prezident Petr Pavel při debatě s občany v Uherském Hradišti, kterou zakončil dvoudenní návštěvu Zlínského kraje. Deník.cz byl u toho jako spoluorganizátor v rámci projektu Prezident mluví s občany. Záznam středeční diskuze si můžete přehrát zpětně na našem webu.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.

VIDEO: Premiér Fiala mluvil o migračním paktu, cestě do USA i důchodové reformě

Premiér Petr Fiala tento týden odlétá do Washingtonu, kde se setká s prezidentem Spojených států amerických Joem Bidenem. Tématem jejich rozhovoru bude i situace na Ukrajině a americká pomoc. Nejen na to jsme se zeptali v další živé debatě Deníku. Zajímalo nás také, jak by podle premiéra mělo vypadat spoření na důchod. Co vše zaznělo? Na záznam se můžete podívat v článku.

Daniel zůstal po smrti tatínka i maminky s babičkou. Je pro něj vším

Na tátu spadl strom, maminku našel mrtvou na dvorku. Danovi zůstala jen babička

Krutým ranám osudu musí čelit dnes 18letý Daniel. Když mu bylo třináct let, zemřel při tragické nehodě jeho tatínek. Čtyři roky poté zemřela nešťastnou náhodou i Danielova maminka. Žije tak s babičkou, která je pro něj nyní celou rodinou. Třiasedmdesátilá žena musí ze svého důchodu nyní splácet vysokou hypotéku. Pomoci jim má sbírka, již založila Danielova bývalá učitelka.

Důchodce a důchod. Ilustrační snímek

Věk odchodu do důchodu se bude muset prodlužovat, shodla se vláda s ANO i Pavlem

Zástupci koalice i opozice se s prezidentem Petrem Pavlem shodli, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Debata se dále povede nad způsobem výpočtu. Pavel to oznámil po jednání s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci ANO Alenou Schillerovou, Karlem Havlíčkem a Alešem Juchelkou na Pražském hradě.

Možnosti seniorů, jak si ve stáří prostřednictvím úspor trochu přilepšit k důchodu, se od poloviny letošního roku výrazně zmenší. Ilustrační snímek

Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Zbrklá výpověď smlouvy může vyjít draho

Možnosti seniorů, jak si ve stáří prostřednictvím úspor trochu přilepšit k důchodu, se od poloviny letošního roku výrazně zmenší. Pokud si spoří peníze ve třetím penzijním pilíři, ztratí nadále nárok na vyplácení státního příspěvku. Vybrat peníze najednou, aby zde kvůli inflaci nadále neztrácely hodnotu a dát je alespoň na spořicí účet, by se jim ovšem nemuselo vyplatit. Odborníci proto doporučují, aby nedělali ukvapená rozhodnutí a alespoň menší částku měsíčně spořili nadále.

Pacienti z Krumlovska musí očního lékaře hledat jinde v kraji. Ilustrační foto.

V Krumlově zavřela ordinaci očařka. Kapličtí jezdí na oftalmologii až do Písku

Mirka Divišová, českokrumlovská oftalmoložka, k níž na polikliniku na Špičáku chodily generace pacientů, odešla do penze. Druhá oční lékařka, Jitka Heřmánková, má beznadějně plno, a tak pacientům nezbývá než si najít nového doktora v regionu. Stejný problém měli v Kaplici. Tam místostarosta domluvil očařku v Písku, nicméně pacienti z města jezdí třeba i do Tábora nebo do Příbrami.

Sledujte nový podcast Téma Deníku.cz s Janem Kličkou.

Nový podcast Téma Deníku.cz: Ví Marian Jurečka, kdy půjde do důchodu?

Rozhodují o penězích, řídí tento stát, posouvají hranice vědy. Řeč je o politicích, byznysmenech, vědcích a dalších zajímavých osobnostech veřejného života. Právě jich se bude každý měsíc ptát šéfredaktor centrální redakce Deníku Jan Klička v novém video podcastu nazvaném Téma Deníku.cz.

Paní Forstová ví, jak chutná život studenta v důchodu.

Paní Forstová z Ústí nad Labem ví, jak chutná život studenta v důchodu

/FOTO/ Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem poskytuje osobám v pozdějším věku všeobecné, zájmové a neprofesní vzdělávání na vysokoškolské úrovni. Jinak řečeno celoživotní nápověda označená zkratkou U3V (Univerzita třetího věku) láká každým rokem stovky seniorů.

Kraslice v Kraslicích

Zdobení kraslic, perníků či panenek předvádějí v Kraslicích opravdoví mistři

Přijela z Prahy, kde bydlí už 40 let. Ale původně pochází z Dolních Bojanovic na Moravě. Maluje asi dvacet let, od doby, kdy odešla do důchodu. Kraslice už ale zdobila jako malá spolu se svou sestrou. Řeč je o Josefě Jordánové, která spolu s dalšími přijela na tradiční výstavu spojenou s ukázkami zdobení s názvem Kraslice v Kraslicích.

Zpřísnění pravidel pro odchod do předčasného důchodu, které vstoupilo v platnost od loňského října, již přineslo první výsledky. Dosavadní záplava žádostí o jeho přiznání se zpomalila

Zpřísnění pravidel zabralo. Předčasný důchod chce méně lidí

Zpřísnění pravidel pro odchod do předčasného důchodu, které vstoupilo v platnost od loňského října, již přineslo první výsledky. Dosavadní záplava žádostí o jeho přiznání se zpomalila. Zatímco loni v lednu si jich lidé v předdůchodovém věku podali 5034 žádostí, v prvním měsíci letošního roku bylo podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) sepsáno a předáno k rozhodnutí 3830 žádostí o předčasný důchod.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pátek představil definitivní podobu návrhu reformy důchodů. Co se změní? Deník pro vás připravil přehledný seznam

Jurečkova reforma penzí: Jaký bude důchod za deset let, kdo může do předčasného

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pátek představil definitivní podobu návrhu reformy důchodů. Kromě už dříve oznámených opatření má být nově její součástí úprava možnosti odejít do předčasného důchodu pro některé pracovníky v náročných profesích. Deník přináší přehled hlavních změn, které by zavedení vládních reformních opatření mělo přinést.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Ministerstvo dokončilo zákon k reformě penzí. Upraví věk či náročné profese

Ministerstvo práce dokončilo návrh zákona k reformě penzí. Upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívější penzi pro náročné profese. Týkat by se mohla zhruba 120 tisíc lidí, tedy všech pracovníků z takzvané čtvrté kategorie prací a části z kategorie třetí s prací s fyzickou zátěží, vibracemi, v chladu či teple. Podle počtu odpracovaných směn by mohli jít do důchodu až o pět let před důchodovým věkem. Na tiskové konferenci to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ředitel Městské policie Jihlava Jan Frenc končí po 26 letech.

Ředitel strážníků v Jihlavě končí. Jan Frenc jde po čtvrtstoletí do důchodu

Po šestadvaceti letech končí Jan Frenc v čele Městské policie Jihlava. Na závěr svého působení pozve své nejbližší spolupracovníky na společný oběd a pak odejde do důchodu. Rozhodně ale nepočítá s tím, že bude jen nudně s fajfkou a v bačkorách sedět u televize. „Mám do budoucnosti ještě hodně plánů,“ ujistil v rozhovoru pro Deník. Povyprávěl také o tom, jak se městská policie za poslední čtvrtstoletí proměnila.

Důchody. Ilustrační foto.

Výdaje na penze: Důchodový systém skončil loni v nejvyšším schodku 72,8 miliardy

Systém důchodového pojištění skončil loni ve schodku 72,8 miliardy korun. Je to dosud nejvyšší propad. Výdaje na penze a správu činily loni přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se v minulém roce ve srovnání s rokem 2022 vyplatilo o 97,2 miliardy korun více, penzijní výdaje tak vzrostly téměř o 17 procent. Příjmy na pomyslném důchodovém účtu rostly pomaleji, a to o osm procent. Na odvodech se vybralo 619,5 miliardy korun. V deficitu je systém i letos. V lednu byl v minusu 8,1 miliardy korun. Je to ale zhruba o čtvrt miliardy korun méně než loni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí.

Ilustrační foto z maturity.

Některé střední školy v kraji čekají velké změny. Ředitelé se chystají na důchod

Na některých významných středních školách v Karlovarském kraji zřejmě dojde po letošních letních prázdninách k výměně ředitelů. Jak totiž uvedl krajský radní pro školství Jindřich Čermák (Piráti), jde o vedoucí zaměstnance, kteří se chystají do důchodu. I když s dotčenými pedagogy redakce Deníku mluvila, zatím o tom nechtějí oficiálně veřejně mluvit.

Bankovky, peníze, ilustrační foto.

Jak je to možné? Žena z Karvinska čeká už osmý měsíc na důchod

Nekonečnou trpělivostí se musí obrnit tisíce lidí, kteří v posledních dvou letech požádali o předčasný důchod. Ačkoli zákonná lhůta na vydání vyrozumění o přiznání starobního důchodu je 90 dní, realita je úplně jiná a mnoho žadatelů čeká na vyrozumění dlouhé měsíce. 

Josef Baxa, předseda Ústavního soudu

Ústavní soudci čelí po rozhodnutí o valorizaci penzí výhrůžkám, řekl Baxa

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Josef Baxa v neděli uvedl, že on i jeho kolegové čelí po rozhodnutí ohledně valorizace důchodů množství urážek a výhrůžek. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize také řekl, že razance veřejné diskuse ohledně zmíněného nálezu ho zaskočila. Varoval před zpochybňováním nezávislých institucí.

Ilustrační foto

Chcete mít důchod v bezpečí? Účet od ČSOB to jistí

Zvyk je železná košile. Často se ale vyplatí vsadit na změnu, která přináší zjednodušení života a větší pohodlí. Takovou změnou je už pro více než půlmilionu seniorek a seniorů Poštovní účet od ČSOB, kam si nechávají zasílat své zasloužené důchody. Na účtu jsou peníze v bezpečí a senioři si je přitom můžou vybrat prakticky kdekoliv. Stejně bezpečné je i placení kartou v obchodech i na internetu.

Jaký mám po lednové valorizaci vlastně důchod? Tuto otázku si v lednu kladla celá řada důchodců.

Valorizace penzí: Češi shánějí, kolik mají nově důchod. Dopis nepřišel, co dělat

Jaký mám po lednové valorizaci vlastně důchod? Tuto otázku si v lednu kladla celá řada důchodců. Lze tak alespoň soudit z řady ohlasů, které Deníku došly od čtenářů po nedávném zveřejnění přehledu hlavních změn současného systému valorizace penzí. Nejvíce z nich zarazilo, že již nedostali tak jako dosud do schránky dopis s informací o změně a o nové výši důchodu.

Marian Jurečka u Ústavního soudu.

Zkrácená valorizace penzí platí. Ústavní soud stížnost poslanců ANO zamítl

Zkrácená valorizace penzí u Ústavního soudu obstála, důchodci si tak po dnešku finančně nepolepší. Soud zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů. Výrok oznámil předseda soudu Josef Baxa, odůvodnění přečetl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček, který po opakovaných poradách ústavních soudců nahradil původního zpravodaje Jan Svatoně. Sněmovnu soudu ve středu zaplnili novináři a veřejnost, zejména důchodci. Po oznámení výroku zazněl v sále výkřik „Hanba!“.

Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?

VIDEO: Babiš hovořil o penzích, korespondenční volbě i o turné Víta Rakušana

Deník čtenářům nabídl další online debatu s Andrejem Babišem. Téma letošního prvního dílu s šéfem nejsilnějšího opozičního hnutí určily okolnosti. Redaktorka Kateřina Perknerová se zeptala na valorizaci penzí, korespondenční volbu i na turné ministra vnitra Víta Rakušana. Na záznam se můžete podívat v článku

Policie v USA vyšetřuje kriminální čin

Koupili si starý mrazák. Když ho vyklízeli, vypadla na ně lidská hlava

Američtí kriminalisté řeší nezávisle na sobě dva případy související s lidskými ostatky. Od podezřelého nálezu ve starém mrazáku k možné vraždě rychle dospělo vyšetřování policistů ve městě Grand Junction v americkém Coloradu. Zároveň jejich kolegové v Kansasu posílají k soudu manžele, kteří léta ukrývali tělo příbuzného, aby mu dál chodil důchod.

Český premiér Petr Fiala.

Soud o penze: Dobrý hospodář musí počítat se všemi variantami, řekl Petr Fiala

Letošní první online premiérská debata Deníku se věnovala především korespondenční volbě, kterou právě projednává sněmovna. Na koho je zvažovaná změna zaměřena? „Týká se jak krajanů, kteří žijí dlouhodobě v zahraničí, tak těch občanů České republiky, kteří jsou na delším pobytu v jiné zemi. Typickým příkladem jsou vědci, univerzitní učitelé a samozřejmě studenti na Erasmu. V navrhovaném pojetí by nezahrnovala lidi na krátkodobé dovolené,“ uvedl Petr Fiala.

Nad druhým pilířem penzí, který byl spuštěn v roce 2013 a o tři roky později zrušen, se úderem poslední minuty loňského roku „zavřela voda“. Uspořené peníze z něj mohli zpátky dostat jen ti střadatelé, kteří si o vrácení vložených peněz zažádali.

Peníze ze zrušeného druhého penzijního pilíře propadly státu. Lidé je nevybrali

Nad někdejším druhým pilířem penzí, který byl spuštěn v roce 2013 a o tři roky později zrušen, se úderem poslední minuty loňského roku „zavřela voda“. Uspořené peníze z něj mohli zpátky dostat jen ti střadatelé, kteří si o vrácení vložených peněz do té chvíle zažádali. Zapomnětlivci o ně ale definitivně přišli a jejich peníze na důchod propadly státu.

Členové vlády během jednání o daňovém balíčku v Poslanecké sněmovně, 7. 9. 2023

Ústavní soud jednal o valorizaci penzí. Rozhodnutí odročil na neurčito

Ústavní soud (ÚS) ve středu ukončil dokazování a vyslechl závěrečné návrhy v řízení o loňské zkrácené valorizaci penzí. Vyhlášení nálezu odročil předseda soudu Josef Baxa na neurčito. Ústní jednání pléna, první po necelých pěti letech, sledoval zaplněný sněmovní sál. V dalších týdnech se soud bude problematikou dál zabývat neveřejně. Baxa účastníkům řízení poděkoval za to, že jednání bylo důstojné.

Od začátku letošního roku se mění způsob valorizace důchodů. To však není jediná změna. Čechy čeká hned několik novinek ohledně penzí. Jaké to jsou? Deník připravil podrobný přehled

Důchody od ledna 2024: O kolik se zvýší penze, změny u spoření, co důchodový věk

Vláda v uplynulém období přišla s řadou úprav důchodového systému, aby brzy neskončil v dlouhodobém schodku. Změny jsou schvalovány postupně, některé z nich začaly platit již loni, kupříkladu možnost žádat si o důchod přes internet. Od začátku letošního roku se mění způsob valorizace důchodů. Ještě více se také zpřísní pravidla pro odchod do předčasného důchodu. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější aktuální otázky spojené s tématem penzí.

Ekonom Vladimír Pikora

Do předčasného důchodu by měl jít jen ten, kdo si na to našetří, tvrdí ekonom

Drobná zlepšení a zmatečná komunikace. Takto hodnotí kroky vlády ohledně změn systému důchodů v rozhovoru pro Deník hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora. „Z mého pohledu je to jenom velký chaos. Běžný občan si toho odnese, že odcházíme později do důchodu. To je pro něj nejzásadnější zpráva, která je špatná. Já si myslím, že vláda od začátku celou důchodovou reformu velmi špatně komunikuje, že nejde po tom, co je důležité,“ říká Pikora. Dodává, že budoucí penzisté nemohou být ani jisti, zda příští vláda navržený systém opět nezruší.