ŠTÍTEK: vaření

Vařit, jíst, milovat... rozhovor se Šárkou Škachovou

V minulosti byla spolumajitelkou a šéfkuchařkou v hotelu ve Švýcarsku. Jaké bylo vést profesionální kuchyni bez předchozích zkušeností? Nebála se takové zodpovědnosti? Zkrácená verze rozhovoru s foodblogerkou Šárkou Štachovou vyšla v časopise Chuť a styl (září 2013). Přinášíme jeho plnou verzi.

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns neboli anglické horké křížové bochánky

Toto je první pečivo, které máte před tím, než ho sníte, políbit! Možná vám to přijde divné, ale jakmile ucítíte tu vůni, která se line z trouby, uděláte to automaticky :-). Hot cross buns jsou mírně sladké, kořeněné kynuté bochánky s křížem z moučné pasty, které se v Británii tradičně pečou na Velký pátek. Hned po upečení je potřete cukrovou glazurou (svařený cukr a voda). Políbíte, rozkrojíte, namažete máslem a dostaví se extáze. Teda alespoň u mě :-). Vydrží dobré jen jeden den, ale opravdu není problém je sníst hned!

Flambované banány

Rychlovka: Flambované banány

Banana Foster: Autorem receptu na flambované banány v karamelové omáčce je Paul Blangé z Brenan's Restaurant, který tuto pochoutku zhotovil již v roce 1951 pro Richarda Fostera. Pro opalování banánů se používá banánový likér nebo vaječný koňak. Podávají se na vanilkové zmrzlině a s polevou z hnědého cukru, skořice a másla. Cherry Jubilé: Jedinečné flambované černé třešně se stejně jako Banana Foster podávají na vanilkové zmrzlině a měly by být horké, ne-li ještě hořící.

Poklady z kuchyně

Poklady z kuchyně

Čisticí a prací přípravky jsou jistě účinné, ale proč čas od času nesáhnout po čistě přírodních (a také osvědčených) prostředcích.

Časopis, na který dostanete chuť

Časopis, na který dostanete chuť

Od středy 7. 11. si můžete na stáncích koupit fungl nový časopis o jídle pod názvem Chuť a styl. Navazuje na úspěšný časopis Kuchyně.cz, ale kromě kvalitních receptů z dostupných surovin v něm najdete ještě spoustu dalších, nových témat. Ptáte se, jaká například? Třeba nový trend v oblasti stravování – tzv. pasení a kulinární koučink a objevování zapomenutých surovin v nových moderních receptech a cestování za jídlem po celém světě a nápady na zařízení i dekorace do kuchyní a vaření lektvarů pro krásu a výlety do gastronomické historie a…

Pravidla spižírny

Jak si usnadnit život? Třeba správnou organizací spižírny, ať už jí říkáme, jak chceme. I spižírna má totiž svá pravidla.

Organizace lednice

Buďte lepší v organizaci lednice

Téměř nikdo nenakupuje čerstvé potraviny denně. Při správném skladování to ani není nutné. Od čeho přece máme ledničku, ne? Ale i ukládání potravin do lednice a mrazáku má svá pravidla, která se určitě vyplatí dodržovat.

ZKUSTE testovat s námi

Tuhle značku znáte z našich stránek Praktické ženy. Každý měsíc losujeme v redakci, kdo vařit nebude a ostatní ověřují recepty, které vám předkládáme. Máte chuť si testování také zkusit? Pak čtěte dál. Díky čtenářkám, které se už do této odvážné akce přihlásily. Ono není jednoduché nést svou kůži na trh… Jo, je fajn, že máte odvahu.

Krása stvořená k nakousnutí

Krása stvořená k nakousnutí

Dobroty z našeho jídelníčku se tentokrát přesunuly do koupelen a na kosmetické stolky. Příroda je pořád stejně mocná čarodějka. Tak ať kouzlí!

Ověřeno redakcí - šéfredaktor taky vaří

Ověřeno redakcí - šéfredaktor taky vaří

Co si uvaříš, to si také sněz! Vymysleli jsme si v redakci takovou hru, že recepty, které nabízíme, také vyzkoušíme. Losujeme, kdo vařit nebude, protože je nás ochutnávačů vcelku málo, a pak si losujeme znova z vyhlédnutých receptů, aby to bylo spravedlivé. Vytáhnul jsem si z redakčního klobouku kachní rolku na pomerančích. V životě by mě nenapadlo něco takového podnikat, ale co se dá dělat – jdu s kůží na trh. Je mi jasné, že vaření je kompromis a když něco není, jak má, musíte si nějak poradit. Neříkají tomu pak kuchařská fantazie?