Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Prušinovský

Tři zlaté dukáty mísí pohádkový ráz s technickými vymoženostmi

Pohádka Tři zlaté dukáty vzbudila rozruch. Postihla ji i technická revoluce

Člověk někdy žasne, co všechno se do české pohádky vejde. Ani tvůrcům vánoční pohádky Tři zlaté dukáty se nedá upřít snaha o oživení klasického žánru. Jejich film vysílaný v České televizi na Boží Hod kombinoval romantický příběh s temnou sci-fi, a dorazila sem i technická revoluce. Víc než malé děti si ji patrně užili spíše starší diváci.

Zlatý prim získal snímek Buko. Úspěšný byl snímek Děti Nagana - odnesl si cenu za nejlepší scénář a hudbu, herec Tom Brenton získal cenu za výkon mladého umělce. Cenu za mužský herecký výkon si převzal Kryštof Hádek za jednu z hlavních rolí ve filmu Grand

Týden komedie: Zlatý prim má Buko, v hrnci smíchu se uvařilo Přání k narozeninám

/FOTO/ Až promítání posledního soutěžního snímku rozhodlo o tom, kdo na 45. Festivalu české komedie získá prestižní diváckou cenu Novoměstský hrnec smíchu. Publikum, které zaplnilo při závěrečném večeru festivalu novoměstské kino do posledního místa, se při komedii Přání k narozeninám smálo hodně a do poslední minuty nebylo jasné, zda hrnec připadne dosud vedoucímu filmu Vánoční příběh nebo právě Přání k narozeninám.

Grand Prix. Zleva Robin Ferro, Kryštof Hádek a Štěpán Kozub.

Novinky ze streamů: Výlet za formulí, Trojúhelník smutku či slonice z Netlixu

Streamovací platformy v tomto týdnu nabízejí novou komedii Jana Prušinovského, výpravný seriál o královně Viktorii, nebo příběh reportérek pátrajících po bostonském škrtičovi. Máte-li rádi herecké osobnosti, nenechte si ujít seriál Předzvěsti, ve kterém si zahráli například Meryl Streepová, Marion Cotillardová, Tobey Maguire nebo Edward Norton.

Roman Nevěčný, který prožil velkou část úspěšné kariéry v Jihočeském divadle, se vrátil do Brna

Slavil narozeniny, večer v seriálu Dobré ráno, Brno. Roman Nevěčný o sportu

V osmidílném televizním seriálu Jana Prušinovského Dobré ráno, Brno, který si vybral prostředí živě vysílaného ranního pořadu, objevíte i nedělního oslavence. Jednu z rolí hraje Roman Nevěčný. Velkou část profesní kariéry prožil v Jihočeském divadle. V neděli oslavil 61. narozeniny. Velmi poutavě vyprávěl o svých zážitcích, které na jevišti často připomínaly sportovní výkony. Třeba na "otáčku". 

Seriál TV Nova Jedna rodina. Zleva herci Pavel Zedníček, Berenika Kohoutová, Zuzana Vejvodová, Oliver Vyskočil a Lotti Töpfer

Seriálové novinky roku 2023: Diváci se ponoří do světa zločinu i historie

S nástupem nového roku se roztrhl pytel s televizními novinkami. Zejména s těmi seriálovými. Žánrově se jednáo kriminálky, na své si ale přijdou i příznivci historických či současných rodinných témat, prostor je i pro komedie,občas s nádechem bizáru. Vítaným osvěžením jsou také dokumentární série. Pojďme si v tom udělat pořádek.

Zuzana Zlatohlávková v seriálu Dobré ráno, Brno!

Zuzana Zlatohlávková: V Dobrém ránu, Brno! jsem se nechala hecovat ke skopičinám

Po divácky úspěšných seriálech Čtvrtá hvězda, Trpaslík a MOST! přichází na obrazovky České televize další komediální počin z dílny Jana Prušinovského s názvem Dobré ráno, Brno! Inspiraci pro jeho natočení režisér posbíral během vlastní návštěvy tohoto živě vysílaného pořadu z brněnského studia ČT. Roli moderátorky Radky v něm svěřil Zuzaně Zlatohlávkové. S ní a dalšími hrdiny se budou diváci setkávat od 9. ledna po desáté hodině večerní.

Kameraman David Hofmann.

Do kin jde nová komedie Grand Prix, za kamerou stál Krnovan David Hofmann

Krnovské kino Mír 70 chystá v pátek 18. listopadu slavnostní premiéru filmu Grand Prix, na kterou dorazí také delegace tvůrců. Kameramanem tohoto snímku je totiž Krnovan David Hofmann. Ten už v krnovském kině uváděl také další oceňované snímky jako Cukr a sůl, Anatomie českého odpoledne nebo Sto dvacet osm tisíc. Natočil také řadu hudebních klipů a reklamních spotů.

Leoš Noha při exhibici Houslic

Nejslabší, nejméně zábavný. Inseminátor v Okresním přeboru řešil nevěru

Kultovní seriál Okresní přebor po letech ožívá ve Sportovním deníku. Každý týden přinášíme čtenářům nejlepší hlášky jednotlivých dílů, vzpomínky a další zajímavosti, které zachytili reportéři napříč fotbalovým prostředím. Třináctá epizoda byla o sukničkáři, drogách a těhotenství fanynky.

Vítězný snímek Okupace. Ondřej Brousek, Antonie Formanová a Martin Pechlát ve filmu Okupace

Domácí kritici ocenili Okupaci. Z herců vyhráli Neužil a Gajdošíková

Snímek Okupace bodoval na sobotních Cenách české filmové kritiky za rok 2021. Jeho tvůrci si odnesli cenu za nejlepší film, režii a scénář. Režisér Michal Nohejl má navíc i Cenu innogy pro objev roku. Kříšťálovou trofej si odnesli také Václav Neužil za Zátopka a Pavla Gajdošíková za výkon ve filmu Chyby. 

Autogramy při exhibicích. Rozdával je i Luděk Sobota

Slávista a kliďas. Sobota prozradil: Jsem nesmělý i v normálním životě

Za rok mu bude osmdesát let, přesto je herec Luděk Sobota k nezastavení. Před pár dny plaval na Srí Lance, každý den ujde pět tisíc kroků. "Snažím se udržet v kondici," prozradil muž, jehož můžete znát ze spousty úspěšných filmů ze 70. a 80. let minulého století. Jednou z pozdějších, ale stejně nezapomenutelných rolí je i postava Václava Orla, jehož si zahrál v seriálu (i filmu) Okresní přebor.

Autogramy při exhibicích. Rozdával je i Luděk Sobota

Slávista a kliďas. Sobota prozradil: Jsem nesmělý i v normálním životě

Za rok mu bude osmdesát let, přesto je herec Luděk Sobota k nezastavení. Před pár dny plaval na Srí Lance, každý den ujde pět tisíc kroků. "Snažím se udržet v kondici," prozradil muž, jehož můžete znát ze spousty úspěšných filmů ze 70. a 80. let minulého století. Jednou z pozdějších, ale stejně nezapomenutelných rolí je i postava Václava Orla, jehož si zahrál v seriálu (i filmu) Okresní přebor.

Ropáci Jana Svěráka

Svěrákovi Ropáci i Hřebejkova lekce sexu. FAMU spustila svou platformu filmů

Neztratit krok s dobou. K tomu se rozhodla pražská FAMU, jež jako první filmová škola v Evropě spustila vlastní VOD platformu. Dala si to jako dárek k 75. výročí založení školy. Najdete tu snímky úsměvné, kritické i temné, občas překvapí, co se honilo za studentských let hlavou těm, jež se později proslavili jinými žánry.

Na snímku z 30. srpna 2019 jsou Václav Neužil a Martha Issová, představitelé manželů Zátopkových, při natáčení filmu Zátopek

Český lev 2021: Nejvíce nominací získaly shodně filmy Okupace a Zátopek

Nejvíce nominací na Českého lva za rok 2021, shodně 13, získal debut režiséra Michala Nohejla Okupace a životopisné drama Zátopek režiséra, spoluproducenta a spoluautora scénáře Davida Ondříčka. S 11 nominacemi následuje fantaskní komedie Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima. Filmová sonda do rodinných vztahů a světa komunikačních technologií Atlas ptáků režiséra Olma Omerzua získala devět nominací. O jednu méně dostalo romantické drama režiséra Jana Prušinovského Chyby. Výsledek prvního kola hlasování svých členů dnes oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA).

Kryštof Hádek ve filmu Poslední závod

Hanč, Vrbata a srdce na dlani. Čeští tvůrci odkládají premiéry na příští rok

Návštěvnost v kinech kvůli další vlně nákazy mírně klesá. Domácí producenti a distributoři odkládají české premiéry na další rok, aby nepřipravily své novinky o diváky a sebe o zisk. Po odloženém termínu filmů Vánoční příběh a Tajemství staré bambitky 2 posunuli premiéru i tvůrci partnerské komedie Známí neznámí a sportovního dramatu Poslední závod.

Michal Isteník jako člen Ligy mužské moudrosti

Liga pro muže. Tvůrci hitu sKORONAmizině nabídnou novinku

Loni vzbudili pozornost internetovým seriálem sKORO NA mizině, v němž se vypořádali s pandemií a nápaditě zviditelnili své divadlo Mír. Teď přichází parta kolem Vladimíra Skórky s novým seriálem. Jmenuje se Liga mužské moudrosti a je opět financován pouze z finančních příspěvků jejich fanoušků.

Houslice v době největší slávy objížděly republiku: snímek z exhibice na počest Karla Rachůnka

Okresní přebor: Luňákova licence, rozprášený Hnátek a spousta hlášek

Dnes už legendární seriál Okresní přebor lámal ve své době rekordy. Hned první díl vidělo více než jeden a půl milionu diváků nad 15 let. Pojďte si s námi právě úvodní epizodu připomenout. K tomu si můžete zasoutěžit, podívat se na vzpomínky Jana Prušinovského a začtěte se do podobných příběhů ze skutečného světa. 

Z 34. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň.

Filmové Finále se chýlí k závěru, Zlatí ledňáčci už se těší na své majitele

Už jen dva dny zbývají do konce 34. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň. Ve středu večer jej ukončí slavnostní vyhlášení v DEPO2015, vítězové Zlatých ledňáčků budou vyhlášení v kategoriích celovečerní hraný nebo animovaný film, dokumentární film, televizní a internetový projekt – seriálová tvorba, televizní a internetový projekt – film a minisérie a studentský krátkometrážní film.

Pavla Gajdošíková a Jan Jankovský

Nejen pornovideo kalí lásku. Drsná romance Jana Prušinovského

Jediné náhodné setkání a jediná noc odstartuje vztah, který nemá právě na růžích ustláno. To je zápletka nového filmu Jana Prušinovského Chyby, který je k vidění v kinech. Režisér sociálních dramat (Kobry a užovky) a seriálu Most! jím odvážně vkročil do žánru romance. A dlužno říct, že hned napoprvé úspěšně. V záplavě odbytých domácích komedií, které si říkají romantické, ale neví, čím chtějí být, působí Chyby jako dobrá a poctivá žánrovka.

Režisér Jan Prušinovský.

Snímek Chyby vstoupil do kin, točil se i v blízkém okolí Prahy

/FOTOGALERIE/ Před dvěma roky se hned celá řada Středočechů postavila před kameru po boku profesionálních herců jako komparzisté – a nyní se mohou vidět při projekci. Nebo na plátně spatřit známé tváře, které potkávají v ulicích. Kina nově nabízejí celovečerní film Chyby.

Režisér Jan Prušinovský.

Do kin přišel nový film se Středočechy. Vlastně má být i o nich

/FOTOGALERIE/ Před dvěma roky se hned celá řada Středočechů postavila před kameru po boku profesionálních herců jako komparzisté – a nyní se mohou vidět při projekci. Nebo na plátně spatřit známé tváře, které potkávají v ulicích. Kina nově nabízejí celovečerní film Chyby.

Režisér Jan Prušinovský.

Do kin přišel nový film se Středočechy. Vlastně má být i o nich

/FOTOGALERIE/ Před dvěma roky se hned celá řada Středočechů postavila před kameru po boku profesionálních herců jako komparzisté – a nyní se mohou vidět při projekci. Nebo na plátně spatřit známé tváře, které potkávají v ulicích. Kina nově nabízejí celovečerní film Chyby.