Kreativ

ŠTÍTEK: Madagaskar

Za cukrárnou Slaďme se stojí 27letá maminka dvou dětí Kateřina Kloudová

Sladká extáze. Žena si vysnila cukrárnu a vyrábí v ní zákusky jako umělecká díla

Když vejdete do domu číslo 22 v Panské ulici v Českých Budějovicích, už jen ta vůně, co se tu line, vás uspokojí. A co teprve když váš pohled ulpí na vitríně – hruška, jablko nebo klasika větrník – zákusky vymazlené do posledního detailu. Denně je tu ve své trefně nazvané cukrárně Slaďme se připravuje 27letá „Budějčanda“ Kateřina Kloudová.

Z futsalového utkání regionálního osmifinále Poháru SFČR Tučňáci Vrdy - Olympik Mělník (3:14)

Tučňáci z Madagaskaru jako námět na jmenovky, postup je pod pokličkou

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ještě vstřebávají zážitek, který se jim naskytl v Poháru SFČR, v němž změřili síly s prvoligovým Olympikem Mělník. Sice florbalový tým Tučňáci Vrdy prohrál vysokým rozdílem 3:14, to jim však tolik radost z nevšedního klání nepokazilo a podle slov samotných aktérů utkání odešli se vztyčenou hlavou.

Michaela Dohnálková v čokoládové manufaktuře Míšina čokoláda vyrábí čokoládu metodou bean to bar

Sametová či s kozím mlékem. Čokoholička Míša sbírá ocenění u nás i ve světě

Odmala miluje čokoládu. Bez ní si nedokáže život představit a mluví o ní tak, že je jasné, že čokoláda je v jejím případě silně návyková. Michaela Dohnálková přeměnila svoji lásku k čokoládě v živobytí. Už osmým rokem vyrábí pod značkou Míšina čokoláda, nyní v pražských Lahovicích na dohled od chuchelského dostihového závodiště, právě čokolády.

Beseda o cestování po Africe s Jiřím Kolbabou v Kolíně

Jiří Kolbaba pozval posluchače na cestu po Africe, nechyběla lekce fotografování

/FOTOGALERIE/ Sto čtyřicet zemí světa navštívil za svůj cestovatelský život v Brně žijící fotograf a cestovatel Jiří Kolbaba. „Za tu dobu mě nikdy nikdo neuhodil, nenapadl, nepřepadl a když se mě někdo zeptá, které místo je nejnebezpečnější, odpovím, že dálnice D1 a při cestě sem jsem se o tom zase přesvědčil, řidiči vůbec nedodržují předpisy,“ zmínil v úvodu své besedy v Kolíně pro zhruba sto padesát fanoušků turistického ruchu. 

„Často říkám, že žádný den není nanečisto, takže se snažím ho nepromarnit a užít si ho,“ říká herečka Zlata Adamovská

Zlata Adamovská: Vnoučata mám pro radost. Do jejich výchovy nemluvím

Po rodičích zdědila Zlata Adamovská smysl pro humor a chuť k jídlu. Vše ostatní si musela vydobýt sama. V dětství prošla přísnou výchovou, v sedmnácti odešla z domova. Dnes je matkou, babičkou a spolu s manželem Petrem Štěpánkem, s nímž ráda cestuje, tvoří nerozlučnou dvojici. V rozhovoru pro časopis Story se herečka známá z dabingu, Ordinace v růžové zahradě a Divadla Studio DVA, podělila o pohledy na život, rodinu i vnoučata.

Zleva – Eva Trůková, Lumír Aschenbrenner, Roman Andrlík, Václav Cinádr

Slovany myslí na rodiny s dětmi i sportovce

Nové herní prvky nebo vyhlídka na pilíři, to jsou jen některé z celé řady investičních akcí, které letos realizoval slovanský obvod. Za cíl mají zpříjemnit život zejména místním obyvatelům, ale i návštěvníkům. Slovany samozřejmě pokračují ve zvelebování veřejného prostoru dál, a tak se mohou jeho občané již brzy těšit i na nový povrch oblíbené cyklostezky.

Zoo Tábor v srpnu 2023. Surikaty mají nový výběh, aktuálně se staví větší ubikace také pro lvy.

Táborská zoo investovala miliony. Postaví záchrannou stanici i ptačí dům

Zoo Tábor v místní části Větrovy se těší vysoké návštěvnosti. Aktuálně všechny příchozí baví nový velký výběh surikat. Brzy se dočkají moderních a daleko větších ubikací také lvi Simba a Luena. Na podzim vedení zoologické zahrady zahájí také výstavbu unikátní záchranné stanice pro šelmy, v zoo vznikne i ptačí dům pro papoušky. Navštivte Zoo Tábor s Deníkem.

Jan Kocanda z Poličky chová doma okolo 200 gekonů.

Vyhledávám zvířata, která nikdo moc nemá, říká chovatel z Poličky s 200 gekony

/FOTOGALERIE/ Australští, afričtí a pralesní gekoni. Jan Kocanda z Poličky chová doma okolo 200 těchto plazů. Má i několik raritních druhů. „Na gekonech se mi líbí jejich pestrost a zastrašovací schopnosti,“ poukázal na inkoustovou barvu, kterou mají gekoni v tlamičce. V ohrožení ji otevřou a současně z ocásku vypustí lepkavou a smradlavou látku. Jiní gekoni zase v nebezpečí chrčí, pískají, otevírají tlamičku nebo klikují. A žerou svou kůži.

Rozmanitý svět člověku převážně neškodných žraloků fascinuje vědce natolik, že za posledních čtyřicet let rozšířili okruh jejich známých druhů o čtyřicet procent.

Monstra z hlubin dostávají jména. Vědci za 40 let objevili stovku nových žraloků

Čím hlouběji zamíří, tím více mořských predátorů objeví. Rozvoj hlubokomořského bádání i pečlivá práce se sbírkami pomohla vědcům výrazně zvýšit počty popsaných druhů žraloků. Nově objevených paryb, které člověka fascinují i děsí, od osmdesátých let minulého století přibylo v badatelských záznamech 140. Zatím poslední doplnili výzkumníci u pobřeží Austrálie a Afriky.

Ve čtvrtek 25. května děti ze školní družiny putovaly po Africe. Vždyť právě tento den patří černému kontinentu a od roku 1963 se slaví Den Afriky.

Podívejte se: Děti ze školní družiny Beroun - Závodí putovaly po Africe

/FOTOGALERIE/ Děti ze školní družiny putovaly ve čtvrtek 25. května po Africe. Právě tento denpatří černému kontinentu a od roku 1963 se slaví Den Afriky. Je tomu již 60 let. Tento den by nám mělo zůstat na paměti, že i přes to jsou stále oblasti, kde jsou složité mezilidské vztahy, ale hlavním problémem je chudoba. 

Rozpracovaná vyhlídka Samburu v Zoo Ústí nad Labem.

Zoo v Ústí dokončí dva nové projekty. Po letech se vrátí i hrošíci liberijští

Expozice Vodní svět, výběh pro koně Převalského, vyhlídka Samburu nebo vzduchotechnika pro exotárium. To vše připravuje ústecká zoologická zahrada. Obdržet by na to měla téměř 21 milionů korun. Pokud to schválí v červnu zastupitelé, peníze připutují z účelového fondu, který založilo město Ústí nad Labem pro záchranu a rozvoj zoo. Ústí do fondu každoročně vkládá ze svého rozpočtu 20 milionů korun.

Vláda Petra Fialy zveřejnila soubor opatření, kterými chce omezit výdaje státu

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Přehledně vše o vládních úsporách

Vláda premiéra Petra Fialy se snaží vrátit Česko do formy, představila tak balíček úspor a reformu důchodového systému. Co všechno se změní a jak se to dotkne obyvatel republiky? Kompletní přehled nabídne magazín Víkend. V něm se čtenáři přenesou i na letošní Anifilm, z nějž nepochyně zaujme rozhovor s hollywoodským animátorem a režisérem Johnem Stevensonem. Sobotní příloha Deníku také poradí zahrádkářům, jak pěstovat rostliny v kyselé půdě. A chybět nebude ani tradiční seriál o původu slov.     

Světový den telekomunikací. Letošní ročník upozorňuje na digitální propast

Světový den telekomunikací. Letošní ročník upozorňuje na digitální propast

Začneme drobným kvízem, kolikrát jste dnes v ruce drželi telefon? Už jste otevřeli laptop nebo zapnuli počítač? A co takhle chytré hodinky, nosíte? Moderní technologie a zejména ty, které nám zajišťují okamžité spojení odkudkoliv a s kýmkoliv, se staly nedílnou součástí našich životů. Svět bez nich si již drtivá většina z nás nedovede představit. Dnešní den je zasvěcen právě jim.

Lidé jsou kreativnější než umělá inteligence. Zneklidňuje mě ale etika celé věci, říká spolutvůrce Shreka a Kung Fu Pandy

Shrek byl fajn, ale až Kung Fu Panda mě nakopla, říká režisér John Stevenson

Shrek, Kung Fu Panda, Madagaskar či Půlnoční hlídka. Úspěšné animované tituly spojuje jedno jméno: John Stevenson. Britský animátor a režisér, který působí v Hollywoodu, byl vzácným hostem právě skončeného Anifilmu. V rozhovoru pro Deník prozradil, co si myslí o umělé inteligenci, jak vratký je úspěch a co v jeho životě způsobil Krteček. 

Mládě lemura v Zoo Chleby.

Obrazem: Vzácná mláďata. V chlebské zoologické zahradě se narodili malí lemuři

Nové přírůstky jsou spojené s jarem v živočišné říši každý rok. Nádherné období líhnutí malých tvorečků si nyní užívají i v Zoo Chleby, kde mimo jiné zaznamenali hned tři vzácné přírůstky. Dva se narodili samicím lemurů kata, jedno pak samici lemura límcového. Vzhledem k ohrožení lemurů límcových ve volné přírodě a velice nízkému zastoupení v chovech v lidské péči, se podle zástupců zahrady jedná o veliký úspěch.

Baobaby jsou vskutku fascinující rostliny. Na snímku baobab Grandidiérův, jeden z šesti druhů endemicky se vyskytujících na Madagaskaru

Známý i neznámý baobab. Roste vzhůru nohama a umí hubnout kvůli vodě

Zatímco Malý princ je musel poctivě plet, aby mu neroztrhaly jeho maličkou planetku, na Zemi se babobabů rozhodně bát nemusíme. Ba právě naopak. Tyto robustní stromy přinášejí lidem užitek už tisíce let, ať už jako zdroj jídla či materiálu. Co je z baobabu jedlé? Jak chutná? Na co je baobab vlastně dobrý? A proč nejde zjistit jeho stáří? Fakta o tomto úchvatném velikánovi vás zajisté překvapí.

Český rekordman v birdwatchingu Tomáš Grim zavítá ve středu 5. dubna 2023 na vsetínský zámek.

Na vsetínském zámku přivítají rekordmana v birdwatchingu Tomáše Grima

Svůj neobyčejný příběh z „cestovatelsko-ptáčkařské“ výzvy Velký rok přiblíží ve středu 5. dubna ve vsetínském zámku Tomáš Grim, první muž celosvětového žebříčku a český rekordman v birdwatchingu (pozorování ptáků – pozn. red.). Beseda s podtitulem Jak skloubit vášně a sny s prací? začíná v 17 hodin.

Šest hlavních filmů a jeden navíc a o přestávce tradiční soutěž losovačka o knihy, taková byla Expediční kamera ve Volarech.

Expediční kamera se vrátila do Volar

Martin Janda, který tento outdoorový filmový festival před lety do Volar přivedl, připravil ve společenském sále radnice ve Volarech opět pro zájemce zajímavý program. Šest hlavních filmů a jeden navíc a o přestávce tradiční soutěž losovačka o knihy.