Kreativ

ŠTÍTEK: Kuks

Libor Švec, kastelán hospitálu Kuks.

Lidé k nám jezdí i na jógu nebo archivovat víno, říká kastelán Hospitálu Kuks

/ROZHOVOR/ Tip na výlet na Velikonoce? Ve čtvrtek 28. března zahajuje turistickou sezonu hospitál Kuks. Barokní areál neslouží jen k prohlídkám. Konají se tam různé kulturní, vzdělávací, pobytové akce, svatby, křtiny, pohřby, cvičení jógy. Zájemci si můžou nechat ve sklepení archivovat víno. „Vedle klasického turistického ruchu tak žije hospitál i trochu jiným způsobem. Tenhle trend držíme,“ říká kastelán hospitálu Kuks Libor Švec.

Mezi nejvyhledávanější akce v areálu hospitálu Kuks patří Vinobraní. Letos se bude konat 14. září.

Novinky i osvědčené akce a trhy. Hospitál Kuks se probouzí do nové sezony

Na Zelený čtvrtek 28. března zahájí letošní turistickou sezonu hospitál Kuks. Barokní areál je v posledních letech nejvíce navštěvovanou památkou Královéhradeckého kraje. V loňském roce vyrazilo na prohlídku vnitřních expozic 63 tisíc turistů, další tisíce jich míří do Kuksu na procházky do malebného údolí a vyhlášené bylinkové zahrady.

Adam Valenta

Adam Valenta: Postupně zlepšujeme život všech obyvatel v našem regionu

V roce 2023 dosáhla výše schválených dotací v Královéhradeckém kraji 729 milionů korun. Téměř polovinu financí z krajského rozpočtu vyčleněnou na podporu projektů v regionu vyhradil kraj na Program obnovy venkova, kraj ale pomáhá i v kulturní oblasti, s životním prostředím či dobrovolným hasičům.

Braunův betlém

Před 340 lety se narodil Básník kamene Matyáš Bernard Braun

V sobotu tomu bylo právě 340 let, co se v malé rakouské vísce Sautens ve středním Tyrolsku narodil, jako páté z devíti dětí kováře a sedláka Jakuba Brauna, narodil jeden z nejvýznamnějších barokních sochařů Matyáš Bernard Braun (24. 2. 1684 – 15. 2. 1738). Nejvýraznější stopu svého umění zanechal v Čechách. I když se podílel na sochařské výzdobě nejen mnoha pražských kostelů, paláců a zahrad, tak asi nejvíc ze všech jeho děl vyčnívají sochy Ctností a Neřestí a také přírodní areál Betlém. Tato jeho stěžejní díla najdou lidé ve východočeském Kuksu nedaleko Jaroměře.

Vánoční trhy v Kuksu začaly v sobotu 18. listopadu. Zájem byl obrovský.

VIDEO: První vánoční trhy začaly, do Kuksu vyrazily tisíce lidí. Podívejte se

/FOTO/ Tisíce lidí přilákal v sobotu první den Vánočních trhů v Kuksu. Zájem byl obrovský, což se projevilo i na dopravě na hlavním tahu mezi Trutnovem a Jaroměří. Lidem nabízí zboží 130 stánkařů. Vánoční trhy, které jsou tradičně první v regionu, pokračují v neděli 19. listopadu a následující víkend 25. - 26. listopadu vždy od 9 do 16 hodin na labském nábřeží a na prostranství pod hospitálem.

Vánoční trhy v Kuksu tradičně lákají tisíce návštěvníků.

Vánoční trhy v Kuksu začnou příští víkend, loni na ně přijelo 20 tisíc lidí

Advent se blíží, tradičně první akcí budou Vánoční trhy v Kuksu. Uskuteční se jako obvykle ve dvou víkendech, 18. - 19. listopadu a 25. - 26. listopadu vždy od 9 do 16 hodin na labském nábřeží a na prostranství pod hospitálem. Loni je navštívilo 20 tisíc lidí. Rekordní návštěvnost je o tři tisíce vyšší z roku 2017. Vánoční trhy se budou konat v prosinci také v Trutnově a Vrchlabí.

Na některé památky budou i letos lákat předvánoční akce.

Památky v Královéhradeckém kraji ještě neusínají. Některé lákají i před svátky

/VIDEO, KVÍZ/ Jasně nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji byl v říjnu kukský hospitál. Velmi dobře si vedl i opočenský zámek, který na říjen připravil pro své návštěvníky atraktivní mimořádné prohlídky. Památky však ještě pro letošek neusínají. Některé budete moci navštívit i v závěru roku. Jak dobře hrady a zámky v Královéhradeckém kraji znáte, si můžete vyzkoušet v našem obrazovém kvízu.

Spisovatel Jiří Klečka vydává třetí román Zapomenutá.

Téma svých knih důkladně studuji, nechci vyprávět bludy, říká Jiří Klečka

Jiřímu Klečkovi, ostravskému spisovateli žijícímu aktuálně ve Frýdlantu nad Ostravicí, vychází v těchto dnech jeho třetí román. Po debutu Pět ročních období z roku 2019 to byly v loňském roce Papírové domky a nyní se dostává do prodeje román s mysteriózními prvky pojmenovaný Zapomenutá. Více v následujícím rozhovoru. 

Šlágrem víkendového dění v JAKO Okresní soutěži III. třídě na Trutnovsku byl souboj Lánova s Mostkem. Domácí bitvu ovládli výsledkem 4:0.

Lánov jde na čele do trháku. Starý Rokytník vyhrál po osmi porážkách za sebou

Ani tříbrankové vedení nemusí vždy na bodový zisk stačit. Své o tom po víkendu vědí fotbalisté Kuksu, kteří na soupeře z Malých Svatoňovic vlétli pořádně od podlehy a už po šestadvaceti minutách vedli 3:0. Jenže hosté to nezabalili, ještě do pauzy se vrátili do zápasu a po přestávce už pálili ostrými pouze oni.

Filip Hanek nastupoval v posledních sezonách za rezervní tým Dvora Králové nad Labem, v létě však přestoupil do klubu TJ Jiskra Kuks.

Na gól čekal čtyři roky, teď si Hanek od fotbalu odpočine po boku přítelkyně

Záložník Jiskry Kuks pomohl dvěma góly k vítězství svého týmu na hřišti Starého Rokytníku a za odměnu jeho i celý tým o následujícím víkendu čeká volný los. V rozhovoru pro Krkonošský deník třiadvacetiletý fotbalista mimo jiné prozradil, jaká nálada momentálně panuje v kabině účastníka okresní soutěže III. třídy.

Předseda Cechu českých vinařů Stanislav Rudolfský na svojí vinici v Kuksu u sochy bohyně vína.

Vinaři na Kuksu letos sklidili jeden a půl tuny hroznů, bude z nich šampaňské

/FOTO, VIDEO/ Takzvaně na hlavu, jako za dob Karla IV. Tímto starodávným způsobem pěstují víno v Kuksu na Trutnovsku, kde letos sklidili 1,5 tuny hroznů a z nich vyrobí zhruba 1300 lahví sektu. Půlhektarový vinohrad leží v labském údolí přímo naproti baroknímu areálu místního hospitálu. Protože byl první z dnes už celkem patnácti registrovaných vinic v Královéhradeckém kraji, tak se tam vydal reportér Deníku na reportáž.    

Sedmnáctý ročník Vinobraní na Kuksu přilákal davy návštěvníků.

Čtyři tisíce lidí na Vinobraní na Kuksu, zadarmo teklo 300 litrů bílého vína

/FOTO, VIDEO/ Sedmnáctý ročník Vinobraní na Kuksu přilákal v sobotu zhruba čtyři tisíce návštěvníků. V barokním areálu hospitálu lidé ochutnávali víno z produkce tuzemských i zahraničních vinařů ve 35 stáncích, na dračku šel burčák. Podle tradice teklo po kaskádovém schodišti pod sochami Tritonů víno, které si mohli zdarma nabírat do skleniček. Organizátoři ze spolku Siduri nechali téct po schodišti 300 litrů Müller Thurgau. Zájem byl obrovský.

Ilustrační foto

Theatrum Kuks 2023: ovace pro Vizváryho, roztančený hospitál či opera mezi socha

Přes čtyři desítky většinou vyprodaných představení a akcí a přes tři tisíce návštěvníků. Dvaadvacátý ročník festivalu THEATRUM KUKS do neděle na pět dní oživil hospitál Kuks a blízké i širší okolí. „Máme ohromnou radost, že tolik lidí baví naše snaha vracet do kulturní památky Kuks živé umění,“ říká ředitelka festivalu Kateřina Bohadlová. Příští ročník se bude konat od 21. do 25. srpna 2024.

Hudební skupina Bombarďák.

Na slavnosti do Hrádku míří poprvé skupina Bombarďák. Baví děti i rodiče

Své mile zábavné dětské písničky, které si užívají stejnou měrou rodiče i jejich dítka, nabídne na svém pozdně letním hodinovém koncertu v Hrádku nad Nisou už tuto neděli moravská skupina Bombarďák. V rámci Hradeckých slavností a Bartolomějské pouti vystoupí 27. srpna ve 14.15 na pódiu na Horním náměstí.

Ilustrační foto

THEATRUM KUKS 2023: mim Vizváry, akrobatky, andělské hlasy i barokní bublatorium

Hospitál Kuks i blízké okolí ožívá v těchto dnech živým uměním podobně jako za časů hraběte Šporka. Už 22. ročník festivalu THEATRUM KUKS nabízí od 23. do 27. srpna pestrou směs divadla, vážné hudby, opery, tance či loutkových představení pro děti, ale také třeba rezidenci tří ikon české fermentační scény nebo výlet storytellingovým autobusem po podkrkonošských vršcích. To vše laděné do nejen barokních andělských výšin.

Collegium Marianum s Tomášem Šelcem zakončí letošní Hudební léto Kuks

Collegium Marianum s Tomášem Šelcem zakončí letošní Hudební léto Kuks

Festival Hudební léto Kuks letos zakončí 19. srpna 2023 slovenský basbarytonista Tomáš Šelc, který vystoupí v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu od 18:00 spolu se souborem Collegium Marianum a jeho uměleckou vedoucí Janou Semerádovou. Na programu budou díla autorů z 18. století i novodobá premiéra skladby z kukského archivu.

Klavírní virtuos Ivan Klánský zahraje na festivalu Hudební léto Kuks.

Klavírní virtuos Ivan Klánský zahraje na festivalu Hudební léto Kuks

Klavírní virtuos a profesor pražské AMU Ivan Klánský zahraje v sobotu 5. srpna na čtvrtém koncertu mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks. V kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu půjde o první klavírní recitál v historii festivalu, který nabídne od 18:00 díla W. A. Mozarta, L. van Beethovena, R. Schumanna a F. Chopina.

Ateliér Krejčiříkovi – Zahradní umění

Získali „Oscara“ pro památkáře. Manželé v přírodě hledají bezpečí a řád

Pro filmaře je nejvyšší metou získání sošky Oscara. Pro odborníky, kteří pečují o historické dědictví, má podobnou cenu nejvyšší památkářské ocenění Grand Prix Europa Nostra. Za obnovu zahrady hospitálu v Kuksu ho dostali krajinářští architekti Kamila a Přemysl Krejčiříkovi. Manželé, kteří už čtvrt století vdechují život známým i zapomenutým zahradám a zámeckým parkům po celém Česku.

Daniel Matejča s Petrem Rajnohou nadchli publikum na festivalu Hudební léto Kuks

Daniel Matejča s Petrem Rajnohou nadchli publikum na festivalu Hudební léto Kuks

Třetí koncert 14. ročníku festivalu Hudební léto Kuks se opět konal v nádherných prostorách barokního kostela Nejsvětější Trojice v Kuksu. Příznivci klasické hudby byli v sobotu 22. července 2023 svědky dvou sólových výkonů kvalitních interpretů – mladého českého houslisty Daniela Matejči a předního českého varhaníka Petra Rajnohy. Večerem provázel zkušený moderátor Jiří Vejvoda.