Kreativ

ŠTÍTEK: Den Země

Úkolem učitelů nového předmětu science bude učit přírodovědné předměty novým a zajímavým způsobem.

Do škol míří nový předmět. Jihočeši pro něj jako první vzdělají učitele

Science, česky věda. Tak se jmenuje nový předmět, který už brzy přibude do rozvrhů středoškoláků ke klasickým hodinám chemie, biologie, fyziky, matematiky či geografie. Bude umět tyto disciplíny spojit a probrat témata z pohledu různých odborností. Učitele, kteří právě takhle budou umět vést své hodiny, učit přírodovědné předměty novým a zajímavým způsobem, chce nově vychovávat Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity. Otevírá jako první v naší zemi studijní program Učitelství science pro střední školy. Zájemci se mohou hlásit do 19. května.

Ikonická elektrická souprava přezdívaná Tornádo se po desítkách let rozloučí s pravidelným provozem v Olomouci a okolí. Svézt se můžete i vy.

Kam o víkendu? Na rozlučku se legendárními vlaky, koncert nebo na zámek

Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat. Na Prostějovsku například na plumlovský zámek, či koncert dechového orchestru. 

Zahájení 77. plavební sezony na Brněnské přehradě

Tipy na víkend na Brně a okolí. Start plavební sezony i festival konopí

Třetí dubnový víkend láká pestrou nabídkou akcí. Na Brněnské přehradě odstartuje 78. plavební sezona. Obchodn centrum Olympia si zase připomene Světový den zdraví a v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se zase koná den země. Zájemce možná také naláká festival konopí - Growfest.

Den Znovín Walkingu

Tipy na víkend na Znojemsku. Petrův zdar nebo Den Znovín Walkingu

Třetí dubnový víkend láká pestrou nabídkou akcí. V Hnanicích na Znojemsku se koná tradiční Den Znovín Walkingu, při kterém lidé během vycházky ochutnají různé vzorky vín. Těšit se můžete i na oblastní výstavu vín nebo akci s příznačným názvem Petrův zdar. 

Odpad z popelnic. Ilustrační foto

Co vše lze najít v popelnicích? V Lanškrouně to ukáže páteční akce

Obsah komunálního odpadu v popelnicích bude předmětem páteční akce v Lanškrouně nazvané Co vše lze najít v popelnicích? Pod vedením výzkumníků a s účastí místostarosty Miloše Smoly od devíti hodin proběhne ve spodní části náměstí J. M. Marků detailní výzkum obecních odpadů.

Ze Dne Země v zahradě Kladenského zámku.

Už máte plány na víkend? Koná se Den Země, tulipánové slavnosti i jarní swap

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Nadcházející víkend je přímo nabitý nejrůznějšími akcemi. Nejen Kladeňáci se tak mohou těšit například na Den Země v Zahradě Kladenského zámku, ale také v Malých Kyšicích. Velký den bude v sobotu také na ploché dráze ve Slaném, v Unhošti si můžete vybrat nové kousky do svého šatníku a v neděli zažít ve Stehelčevsi tulipánovou romantiku.

Mimořádná prohlídka fotovoltaické elektrárny Pánov.

VIDEO: Solární elektrárna na Pánově zblízka, v Česku patří mezi špičku

/FOTOGALERIE/ Průjezd bezpečnostní branou. A mimořádná prohlídka sluneční elektrárny v hodonínské části Pánov mohla začít. Místem se před necelými třemi roky prohnalo tornádo, které v areálu zanechalo velké škody. Mimo jiné odsud odneslo i pětitunový kontejner s náhradními díly. Podívejte se, jak to tam vypadá nyní.

Studenti v roli badatelů. Ilustrační snímek.

Mladí badatelé z celého světa míří do Mělníka na výroční konferenci ke Dni Země

Mělnické gymnázium Jana Palacha bude ve Dni Země, v pondělí 22. dubna, hostit mezinárodní badatelskou konferenci. Jejím hlavním cílem je dát studentům prostor k prezentaci projektů, které mění svět a okolí jejich škol k lepšímu. A nejen českým mladým badatelům, do Mělníka přijedou i zahraniční týmy, například z Irska, Nizozemska nebo Gruzie.

Ptačí den v Zooparku Zájezd.

Podívejte se: V Zooparku Zájezd oslavili ptačí den a těší se na Den Země

/FOTOGALERIE/ Ptačí den oslavili v Zooparku Zájezd v sobotu 6. dubna. Návštěvníci si užili spoustu zábavy a poznali řadu zajímavostí o ptačí říši a její ochraně. Prošli si stezku Letem, ptačí světem, kde si otestovali, jak dobře znají ptačí druhy, a získali nové znalosti. Za její splnění nechyběla ani malá odměna. Součástí programu byla také mozaiková dílna a komentované krmení.

Chomutovský zoopark je jediná česká zoologická zahrada, která chová jelena bucharského. Navíc je pověřena vedením Evropské plemenné knihy.

Největší zoopark: Má 200 žahavců, dobrý terén pro kočárky a můžete tam i se psem

Chomutovský zoopark v těsné blízkosti Kamencového jezera je jednou z nejmladších českých zoo. Se svými 120 hektary plochy je ale rozlohou absolutně největší. V expozicích žije více než 160 druhů zvířat. Hledáte tip, kam vyrazit s rodinou na výlet? Pak zkuste zoopark v Chomutově. Rovinatý terén je ideální i pro maminky s kočárky a pejskaři tam mají vstup se psem na vodítku povolený. Až děti unaví pozorování zvířat, necháte je vyřádit na hřišti, u herních a naučných prvků nebo v lanovém centru. A pak si společně prohlédnete třeba úchvatné žahavce v barevně nasvícených akváriích tamního medúzária.

Ukliďme svět, Ukliďme Česko. Ilustrační foto.

Dobrovolníci uklidí Mladoboleslavsko. Zapojí se studenti i děti ve školkách

/FOTO/ Nastává období celonárodní akce Ukliďme svět. Při ní již tradičně na začátku jara skupinky dobrovolníků vyráží do přírody, do parků, ale i na další veřejná prostranství, aby je společnými silami uklidili a zvelebili. Uklízet se v příštích dnech a týdnech bude i na Mladoboleslavsku.

Odsouzení z kynšperské věznice se zapojili do ochrany přírody.

Odsouzení z kynšperské věznice se zapojili do ochrany přírody

Odsouzení z kynšperské věznice se zapojují do ochrany přírody. V rámci unikátního projektu Laudato si vězni pomáhají s údržbou zeleně a rozvíjejí svůj vztah k životnímu prostředí. Iniciativa, která spojuje duchovní rozvoj s praktickou péčí o přírodu, přináší pozitivní změny jak pro lokální komunitu, tak pro samotné účastníky programu.

V Brdech se odehraje lesní bitva tažných koní.

V Brdech se uskuteční soutěž tažných koní v těžko dostupném terénu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ U Ohrazenic nedaleko Jinců se v sobotu 27. dubna odehraje Brdská lesní bitva. Vojenské lesy a statky ČR (VLS) se po mimořádném úspěchu loňské premiéry rozhodly uspořádat druhý ročník hobby soutěže tažných koní v těžko dostupném lesním terénu. Program pak bude připraven i na neděli 28. dubna, kdy se na zámečku Tři trubky uskuteční bohatý program ke Dni země.

Den Země na 2. stupni.

Den Země si užily děti na 2. stupni ZŠ Hulín. Nechybělo ani mikroskopování

V pátek 21. dubna 2023 se na naší škole konal Den Země, zaměřený na aktivity na zlepšení životního prostředí a na podporu regionálních řemesel. Pro žáky byl připraven tento program: Pro šesté třídy byla připravená „Stezka“, kde si žáci ve skupinách procvičili hravou formou znalosti z různých oblastí přírodopisu. „Stezka“ byla připravená na školní zahradě a v okolí školy, žákům se líbila a s otázkami se vypořádali velmi dobře. Po chvilce odpočinku se ještě přesunuli do třídy, kde poznávali různé rostliny a živočichy.

Z plnění projektu Erasmus+ na téma voda na Střední zemědělské škole a Střední odborné škole v Poděbradech.

Poděbradští studenti se s hosty ze zahraničí zabývali vodou. Dokonce jí zpívali

/FOTOGALERIE/ Mnoho příležitostí k mimoškolnímu růstu skýtá Střední zemědělská škola a Střední odborná škola v Poděbradech . Jednou z nich je i projekt Erasmus+, který umožňuje studentům vycestovat do zahraničí. Každý projekt má své téma, aktuálně to byla voda, jak s ní hospodařit a jak chránit život v ní.

Žáci z Hodonína se vrhli do úprav zahrady z 60. let. Místo poničilo i tornádo

Žáci z Hodonína se vrhli do úprav zahrady z 60. let. Místo poničilo i tornádo

Ke Dni Země se uskutečnilo ve školní zahradě Základní školy a praktické školy Hodonín společné sázení stromů s rodiči v rámci projektu Škola v zahradě. Nedílnou součástí naší školy je i zahrada z 60. let minulého století, na které se podepsal již zub času. Bohužel k žalostném stavu přispělo i červnové tornádo.