Kreativ

ŠTÍTEK: Peggy Whitsonová

Astronauti se po půl roce na ISS vrátili na zem

Návratový modul kosmické lodi Sojuz MS-02 s dvěma ruskými a jedním americkým astronautem dnes úspěšně přistál v Kazachstánu. Trojice strávila v kosmu 173 dnů. Podle ruské agentury TASS se Andrej Borisenko, Sergej Ryžikov a Robert Kimbrough po půlroce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) cítí dobře.

Američtí astronauti Rick Mastracchio a Clayton Anderson (na snímku) z raketoplánu Discovery připojenému k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vystoupili do volného prostoru.

Američtí astronauti dostanou na ISS kolekci filmů o ruských špionech

Šestičlenná posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), v níž jsou i američtí astronauti Shane Kimbrough a Peggy Whitsonová, bude mít už zanedlouho možnost zkrátit si chvíle volna sledováním oslavných filmů o ruských špionech. Na palubě nákladní lodi Progress, která dnes odstartovala z Bajkonuru a má k ISS doletět v pátek, je jako dárek kosmonautům poslala ruská rozvědka SVR. Oznámila to agentura Interfax.

Astronauti Shane Kimbrough a Thomas Pesquet dnes úspěšně pracovali v otevřeném kosmu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Astronauti vyměnili na vesmírné stanici staré baterie

ISS - Astronauti Shane Kimbrough a Thomas Pesquet dnes úspěšně pracovali v otevřeném kosmu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Po týdnu šlo o druhý výstup, v rámci něhož se daří vylepšovat energetický systém orbitálního komplexu. Dvojice pokračovala ve výměně deset let starých nikl-vodíkových baterií a zvládla i další dodatečné úkoly, uvedla NASA na svém webu.

Ilustrační foto

Kosmická loď Sojuz MS-03 úspěšně zakotvila u ISS

Kosmická loď Sojuz MS-03 s tříčlennou posádkou z Ruska, USA a Francie se podle plánu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. Nová posádka má strávit na ISS šest měsíců. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na informace NASA.

Ilustrační foto.

Z Bajkonuru odstartovala k ISS loď Sojuz s tříčlennou posádkou

Bajkonur (Kazachstán) - Z kazašského kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) kosmická loď Sojuz MS-03 s tříčlennou posádkou. Tu tvoří ruský kosmonaut Oleg Novickij, americká astronautka Peggy Whitsonová a zástupce Evropské kosmické agentury (ESA), Francouz Thomas Pesquet. Přistání na ISS je plánováno o dva dny později.