Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Donald Trump

Stát Maine diskvalifikoval Trumpa z tamních primárek. Exprezident se odvolá

Státní tajemnice Maine Shenna Bellowsová diskvalifikovala bývalého prezidenta Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě na severovýchodě USA. Po Coloradu jde o druhý americký stát, co k tomuto kroku přistoupil v souvislosti se zapojením exprezidenta do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021, píše agentura AP.

Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy a demokratický prezident Joe Biden

Puč v Kongresu. Republikáni odvolali McCarthyho z funkce šéfa americké sněmovny

Republikán Kevin McCarthy přišel o funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů, když návrh na jeho odvolání vedle hrstky stranických rebelů podpořili všichni hlasující kongresmani Demokratické strany. McCarthy byl teprve třetím šéfem zákonodárné komory, který byl v jejích 234 let dlouhých dějinách vystaven pokusu o odvolání, a jako první z této bitvy odchází poražený, napsal list The New York Times.

Americký prezident Joe Biden

Biden spustil kampaň za znovuzvolení. Dejte mi možnost dokončit práci, žádá

Americký prezident Joe Biden definitivně potvrdil, že se bude v roce 2024 ucházet o znovuzvolení. Po týdnech spekulací zahájil předvolební kampaň zveřejněním klipu, v němž hovoří o „extremismu“ Republikánské strany pod vedením exprezidenta Donalda Trumpa a o potřebě postavit se za demokracii a základní svobody. Zároveň vyzývá Američany, aby mu pomohli dokončit práci zahájenou v současném volebním období.

Evakuace žáků křesťanské školy v americkém městě Nashville, kde 27. března 2023 došlo ke střelbě

Střelba na škole v Nashvillu: Mladá žena zabila šest lidí, z toho tři děti

Mladá žena ozbrojená dvěma poloautomatickými puškami zabila tři děti a tři dospělé v křesťanské škole v americkém městě Nashville, načež ji zastřelili zasahující strážníci, oznámila místní policie. Možný motiv útoku není známý, podle vyšetřovatelů však podezřelá byla bývalou žákyní dané školy. Bílý dům v reakci na krveprolití znovu vyzval republikánské zákonodárce, aby podpořili zákaz prodeje „útočných zbraní“.

Lídr republikánské většiny Kevin McCarthy (s kladívkem) byl 7. ledna 2023 v 15. kole zvolen předsedou americké Sněmovny reprezentantů

Sněmovna reprezentantů v USA má předsedu. Nyní začne tvrdá práce, uvedl McCarthy

Lídr republikánské většiny Kevin McCarthy byl v sobotním 15. kole zvolen předsedou americké Sněmovny reprezentantů. McCarthy se tak stává novou trojkou mezi americkými politiky po prezidentovi a jeho viceprezidentce. Po zvolení předsedy sněmovny mohli složit přísahu její členové a orgán může začít fungovat, uvedla agentura AP.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump vyzval ke zrušení části ústavy. Sklízí kritiku od republikánů i demokratů

Kandidát na amerického prezidenta a miliardář Donald Trump čelí kritice od zástupců Republikánské i Demokratické strany kvůli svým výzvám ke zrušení částí americké ústavy. Trump v pátek znovu připomněl své nepravdivé tvrzení o vítězství v prezidentských volbách v roce 2020 a uvedl, že „podvod takového rozsahu je základem pro zrušení zákonů i pravidel“, a to i těch ústavních, napsala v neděli agentura AP.

Pohled na budovu Kapitolu ve Washingtonu na snímku z 3. listopadu 2020.  Vlevo část, v níž sídlí Sněmovna reprezentantů

Volby v USA: Republikáni získali většinu ve Sněmovně reprezentantů

Americká Republikánská strana dnes získala většinu ve Sněmovně reprezentantů, vyplývá z projekcí televize CNN a dalších médií. Republikánské vítězství v dolní komoře přináší změnu rozložení moci ve Washingtonu, kde měli dva roky demokraté kontrolu nad oběma komorami Kongresu. Současná šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes bude se svými spolupracovníky mluvit o plánech do budoucna.

Republikánský guvernér Ron DeSantis na Floridě obhájil ve volbách mandát, 8. listopadu 2022

Rudá vlna se nekonala. Volby do amerického Kongresu stále nemají jasného vítěze

Ve Spojených státech po úterních volbách stále není jasné, která strana získala většinu v Senátu a ve Sněmovně reprezentantů, tedy dvou komorách amerického Kongresu. Předvolební průzkumy předpovídaly velký úspěch Republikánské strany. Podle amerických médií je ale už teď zřejmé, že se „rudá vlna“ nekonala. Zatím je situace spíš vyrovnaná a je možné, že si demokraté nakonec vedli lépe, než se předpokládalo.

Policie stojí před vchodem do sídla Mar-a-Lago bývalého prezidenta Donalda Trumpa v Palm Beach na Floridě 9. srpna 2022

Trumpovu rezidenci prohledala FBI. Vloupali se i do trezoru, tvrdí exprezident

Agenti amerického federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohledali rezidenci někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa na Floridě, odkud odnesli několik krabic. Trump vzápětí akci označil za „obležení“ a politický útok. Zdroje blízké vyšetřování i Trumpovi uvedly, že věc se týká údajného špatného zacházení s dokumenty Bílého domu včetně utajovaných materiálů.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Nová svědectví: Trump nedbal proseb, aby vyzval k ukončení násilí u Kapitolu

Někdejší americký prezident Donald Trump loni 6. ledna celé hodiny sledoval v přímém přenosu útok na sídlo Kongresu, nekontaktoval špičky bezpečnostních složek a ignoroval prosby svých dětí a blízkých poradců, aby vyzval své příznivce k zastavení násilí. Takový obrázek o jednání končící hlavy státu vytvářejí svědectví prezentovaná v noci na pátek při dalším slyšení vyšetřovacího výboru Sněmovny reprezentantů. Bývalá pracovnice Bílého domu vyjádřila názor, že Trump „dal zelenou“ účastníkům nepokojů.

Ozbrojené složky před základní školou v texaském městečku Uvalde, kde bylo při střelbě zabito několik dětí.

Tragédie v Texasu. Střelec na základní škole zabil nejméně 19 dětí

Nejméně 19 dětí a dva dospělé zabil v úterý střelec vyzbrojený dvěma útočnými puškami na základní škole v texaském městečku Uvalde, které se stalo dějištěm další z dlouhé řady hromadných vražd na veřejných místech ve Spojených státech. Informovala o tom místní policie, která předtím útočníka zabila. Motiv činu, který je v tuto chvíli druhou nejhorší střelbou na základní či střední škole v dějinách USA, není jasný. Americký prezident Joe Biden v emotivním projevu apeloval na regulaci zbraní a tázal se, proč jsou Američané ochotni tyto "masakry" tolerovat.

Helikoptéra společnosti Blackwater pomáhá zajistit americkým vojákům místo výbuchu v Bagdádu v roce 2004.

Krvavá neděle v Bagdádu: Bodyguardi najednou začali pálit do davu, šlo o masakr

S angažmá amerických vojsk v Iráku od roku 2003 se pojila i řada kontroverzí. Za mnohými z nich stály soukromé vojenské a bezpečnostní společnosti, které do země přišly společně s armádou a se kterými USA spolupracovaly. Zřejmě nejdiskutovanější incident se odehrál 16. září před čtrnácti lety. Kontraktoři z tehdejší společnosti Blackwater Security Consulting postříleli sedmnáct Iráčanů.

Americký prezident Donald Trump

Násilí v Kongresu bylo podníceno samotným Trumpem, shodují se odborníci

Dosluhující americký prezident Donald Trump a část společnosti dokázali, že jsou ochotni jít až na hranici občanské války. K středečnímu násilnému vpádu Trumpových příznivců do budovy Kapitolu, kvůli kterému byla společná schůze obou kongresových komor přerušena, to na dotaz ČTK uvedl analytik Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky. Podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity v Praze byl útok na Kongres minimálně nepřímo, ne-li přímo podnícen Trumpovou rétorikou.

Americký prezident Donald Trump.

Stranická třenice. Výsledek prezidentských voleb v USA chce zvrátit 11 senátorů

Jedenáct amerických republikánských senátorů nebo těch, kteří byli do Senátu nově zvoleni v listopadu, se pokusí zvrátit výsledek prezidentských voleb. V čele skupiny je texaský senátor Ted Cruz. Svůj krok plánují na středu, kdy má Kongres formálně sečíst hlasy volitelů a vyhlásit vítěze voleb. Tento akt se považuje za formalitu a pokus republikánských senátorů prakticky nemá šanci na úspěch, uvedla agentura Reuters.

Následky hurikánu Laura v Louisianě

Týdny bez dodávek vody a proudu. Hurikán Laura zpustošil americkou Louisianu

Lidé v americkém státě Louisiana začali s úklidem v oblastech, které tento týden zasáhl hurikán Laura. Místní úřady je ale varovaly, aby počítali s tím, že v současném horkém a dusném počasí budou týdny bez dodávek vody a elektrického proudu. Do Louisiany dnes dorazil americký prezident Donald Trump, který se chystá navštívit i místa zasažená hurikánem v sousedním Texasu, informovala agentura AP.

Americký prezident Donald Trump

Trump oficiálně přijal nominaci na prezidenta. V boji o Bílý dům ho vyzve Biden

Americký prezident Donald Trump dnes přijal republikánskou nominaci do boje o Bílý dům. O druhý mandát se v listopadu utká s demokratickým vyzyvatelem Joem Bidenem, kterého ve svém projevu ostře kritizoval. Vítězství demokratů by podle něj prohloubilo rasové nepokoje v zemi a zhoršilo vývoj epidemie covidu-19. S Bidenem by podle šéfa Bílého domu do USA přišel chaos, nejistota a násilí v ulicích.

Americký prezident Donald Trump

Trump vyměnil manažera volební kampaně. Kvůli klesající podpoře

Americký prezident Donald Trump v situaci, kdy klesá jeho podpora mezi voliči, vyměnil manažera své volební kampaně. Čtyři měsíce před tím, než Američané budou rozhodovat o dalším Trumpově osudu v Bílém domě, Brada Parscaleho nahradil dlouholetý činitel Republikánské strany Bill Stepien, který nynějšímu prezidentovi pomáhal ke zvolení už před čtyřmi lety.  

Sněmovna reprezentantů v americkém Kongresu. Ilustrační foto

Trumpovo údajné zneužití pravomoci: Sněmovna schválila další průběh vyšetřování

Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila rezoluci, která stanoví další průběh vyšetřování prezidenta Donalda Trumpa. Pro bylo 232 zákonodárců, všichni republikáni byli proti. Je to poprvé, co postoj k procesu vedoucímu k případnému sesazení prezidenta (impeachmentu) vyjádřila celá sněmovna a ne jen příslušné výbory či hlasití Trumpovi kritici. Šéf Bílého domu na hlasování okamžitě zareagoval na twitteru, kde napsal, že jde o "největší hon na čarodějnice v americké historii".

Americký prezident Donald Trump

Trump vydíral Ukrajinu, vypověděl diplomat. A co na to voliči?

Wiliam B. Taylor je ve svých dvaasedmdesáti, po padesáti letech v diplomatické službě USA všechno jiné, jen ne nějaký podjatý levicový šílenec, který by měl jakýkoli zájem na očernění prezidenta Donalda Trumpa. Proto jeho výpověď při slyšení před výbory americké sněmovny, kde Taylor potvrdil, že americký prezident Donald Trump podmínil svůj souhlas s vojenskou pomocí Ukrajině zahájením vyšetřování syna svého demokratického rivala Joe Bidena, je pro Trumpa těžkou ranou.  

Americký prezident Donald Trump

Proti ústavní žalobě vznesu námitku, demokratům se vymstí, hrozí Trump

Bílý dům už připravuje formální námitku proti zahájení procedury ústavní žaloby na prezidenta. Uvedl to Donald Trump, který se ale zároveň domnívá, že demokraté mají ve Sněmovně reprezentantů dost hlasů k tomu, aby jeho vyšetřování prosadili. Trump také řekl, že ještě neví, zda bude ve věci ústavní žaloby s Kongresem spolupracovat a hájil své kroky, které demokraty k zahájení impeachmentu vedly. V telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským mu prý rozhodně nešlo o politický prospěch, ale o vyšetřování korupce.

Americký prezident Donald Trump

Trump je v úzkých. Nahrávka ho usvědčuje

Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu odhlasovala zahájení procedury odvolání prezidenta Donalda Trumpa. Oznámila to šéfka dolní komory parlamentu, demokratka Nancy Pelosiová.

Americký prezident Donald Trump

Impeachment na obzoru. Sněmovna reprezentantů USA zahájí kroky k sesazení Trumpa

Americká Sněmovna reprezentantů zahájí proces přípravy ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Oznámila to dnes šéfka dolní komory parlamentu, demokratka Nancy Pelosiová. Procedura takzvaného impeachmentu může vést k odvolání prezidenta, což ale vzhledem k převaze Trumpových republikánů v Senátu není příliš pravděpodobné.

Americký prezident Donald Trump

Trump si vybral nového bezpečnostního poradce. Zpřísní také sankce vůči Íránu

Americký prezident Donald Trump oznámil, že hodlá do funkce svého bezpečnostního poradce jmenovat Roberta O'Briena, dosavadního zvláštního prezidentova vyslance pro záležitosti rukojmích. Trump to dnes napsal na twitteru. O'Brien nahradí Johna Boltona, který na prezidentovu žádost post nejdůležitějšího prezidentova poradce opustil minulý týden. Prezident zároveň na twitteru informoval, že plánuje rozšířit sakce vůči Íránu.

Vzpomínka na Súchovskou republiku

K desátému výročí republikánských pochodů přes doliny a kopce Bílých Karpat

Hodonínsko - Po zralé úvaze jsme se rozhodli zahrnout do sborníku z kolokvia všechny zpracované příspěvky bez jakýchkoliv zásahů, napsal JUDr. Jaroslav Krempl, v úvodu kolektivního díla nazvaného Otakar Bystřina a současná doba. To bylo v roce 2006 v Korvínském domě Muzea Komenského v Přerově u příležitosti 145. výročí narození slavného věrovanského rodáka.

Severní Irsko, ilustrační foto

Před půlstoletím zasáhla v Severním Irsku armáda

Přesně před padesáti lety vypukla vlna násilí v Severním Irsku, která donutila Velkou Británii nasadit v této části Spojeného království armádu. Ta se mohla stáhnout až v roce 2007. Včerejší výročí vyvolává otázky, zda se násilí, které stálo tři tisíce životů, s brexitem nevrátí.

Obchod se zbraněmi v USA, ilustrační foto.

Kontrola zbraní v USA? Trump sází na zdravý rozum

Při reformě amerických zákonů o kontrole držení zbraní je třeba se řídit zdravým rozumem a přihlédnout k názorům Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Na twitteru to dnes napsal americký prezident Donald Trump. Debatu o zpřísnění liberálních zákonů vyvolal masakr v Ohiu a Texasu z minulého víkendu, kde při bezhlavé střelbě dvou mladíků přišlo o život jednatřicet lidí.

Víte, že v obci Rváčov nedaleko Hlinska se nachází jedno z nejděsivějších míst v ČR?

V Česku existuje dům oběšených panenek. Mnohým z něj tuhne krev v žilách

Víte, že v obci Rváčov nedaleko Hlinska na Pardubicku se nachází jedno z nejděsivějších míst v České republice? Většina lidí se mu vyhne velkým obloukem, těm odvážnějším stojí vlasy hrůzou na hlavě a to snad i plešatým! „Dům oběšených panenek“, jak místní toto hororové místo nazývají, někoho děsí a odpuzuje, jiné naopak přitahuje.

Víte, že v obci Rváčov nedaleko Hlinska se nachází jedno z nejděsivějších míst v ČR?

Dům oběšených panenek se nachází ve Rváčově u Hlinska

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Víte, že v obci Rváčov nedaleko Hlinska se nachází jedno z nejděsivějších míst v ČR? Většina lidí se mu vyhne velkým obloukem, těm odvážnějším stojí vlasy hrůzou na hlavě a to snad i plešatým! „Dům oběšených panenek“, jak místní toto hororové místo nazývají, někoho děsí a odpuzuje, jiné naopak přitahuje.

Facebook - Ilustrační foto

Facebook dostal v USA rekordní pokutu pět miliard dolarů

Internetová společnost Facebook dostala ve Spojených státech pokutu přibližně pět miliard dolarů (113 miliard korun) za porušení ochrany soukromí. Informoval o tom dnes list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na zdroje obeznámené s případem. Podle deníku o rekordně vysoké pokutě rozhodla Federální komise pro obchod (FTC). Firma ani komise se k trestu oficiálně nevyjádřily.

Elizabeth Warrenová

První debatě demokratických kandidátů dominovala Warrenová

Budoucnost zdravotního pojištění v USA byla ve středu večer hlavním tématem první besedy kandidátů na demokratickou nominaci o Bílý dům, která zahájila dlouhý proces výběru nejvhodnějšího soupeře pro obhajujícího prezidenta Donalda Trumpa. Po dvě hodiny v kongresové hale v Miami debatovalo deset kandidátů, stejný počet jich zasedne k další debatě dnes večer místního času (v pátek brzy ráno SELČ).

Americký prezident Donald Trump

Trumpův stav nouze platí. Američtí poslanci prezidenta přehlasovat nedokázali

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty dnes nedokázala přehlasovat republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který vetoval kongresovou rezoluci o ukončení jím vyhlášeného stavu nouze na hranici s Mexikem. Kauza bude mít ještě soudní dohru, neboť Trumpovo rozhodnutí vyhlásit stav nouze, které má obejít Kongres a získat peníze na stavbu pohraniční zdi, zažalovalo jako protiústavní vícero států USA.

Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček: Z pohledu USA jsme po Polsku nejzajímavější v naší části světa

/ROZHOVOR/ Český premiér Andrej Babiš v pátek ukončil třídenní návštěvu Spojených států amerických, které dominovalo setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Sešli se dva bývalí byznysmeni, z nichž Babiš je ten bohatší. Pozvání orazítkovalo dobré oboustranné vztahy, ale lze ho vnímat též jako pochvalu za postoje české vlády v bezpečnostní oblasti.

Paul Manafort

Exšéf Trumpovy volební kampaně Manafort jde za podvody na čtyři roky do vězení

Bývalý šéf volebního týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort byl odsouzen ke 47 měsícům vězení za daňové a bankovní podvody. Oznámily to tiskové agentury. Federální soudce také nařídil Manafortovi zaplatit pokutu ve výši 50 tisíc dolarů (asi 1,1 milionu korun) a vrátil částku více než 24 milionů dolarů (asi 549 milionů korun). 

Bývalý osobní právník prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen

Trump lhal. S Ruskem jednal i během primárek, vypověděl jeho osobní právník

Nynější americký prezident Donald Trump vedl obchodní jednání v Rusku i po začátku stranických primárek před prezidentskými volbami v roce 2016. Dnes to pod přísahou před výborem Sněmovny reprezentantů pro dohled a reformu prohlásil Trumpův někdejší a nyní již odsouzený osobní právník Michael Cohen. Ten zároveň popřel, že by navštívil Prahu, kde měl navazovat kontakty s Kremlem.

Kapitol, sídlo amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Boj o zeď v USA nekončí. Proti stavu nouze se vyslovila Sněmovna reprezentantů

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý schválila rezoluci blokující vyhlášení stavu nouze na jižní hranici s Mexikem americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Hlasovalo pro ni 245 zákonodárců, 182 bylo proti. Prezident už dříve oznámil, že hodlá tuto rezoluci vetovat, pokud projde oběma komorami Kongresu. Hlasovat má o záležitosti také Senát, kde mají na rozdíl od dolní komory většinu republikáni.  

Bernie Sanders.

Další uchazeč o prezidentský úřad v USA. Bernie Sanders oznámil kandidaturu

Nezávislý vermontský senátor Bernie Sanders dnes oficiálně oznámil, že se znovu uchází o křeslo prezidenta Spojených států. Do voleb v roce 2020 chce vstoupit jako prezidentský kandidát demokratů, o což neúspěšně usiloval již v roce 2016, kdy ho ve stranických primárkách porazila bývalá první dáma a někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Americký prezident Donald Trump

Trump vyhlásil výjimečný stav. Na žaloby je prý připraven

Americký prezident Donald Trump v pátek oficiálně vyhlásil ve Spojených státech výjimečný stav. Hodlá svou pravomoc využít k tomu, aby obešel americké zákonodárce v Kongresu a získal prostředky na výstavbu zdi na hranici s Mexikem. Situace na hranicích navíc podle něj vyžaduje spolupráci armády. Novinářům sdělil, že je připraven i na případné žaloby.

Protesty proti výstavbě zdi na mexických hranicích

Proti výstavbě Trumpovy zdi jsou i ochránci motýlů: Hrozí ekologická katastrofa

Americký federální soud ve čtvrtek zamítl další žalobu sdružení na ochranu motýlů, které snaží zablokovat výstavbu zdi na amerických hranicích s Mexikem. Podle ekologů představuje bariéra katastrofu pro všechny živočichy, kteří v dané oblasti žijí. V neposlední řadě i pro přibližně 200 druhů vzácných motýlů.

Americký prezident Donald Trump

Trump hodlá vyhlásit výjimečný stav. Chce získat prostředky na stavbu zdi

Prezident Spojených států amerických Donald Trump podepíše dohodu o zabezpečení hranic, kterou mu předložili poslanci Kongresu. Zároveň však hodlá vyhlásit výjimečný stav, aby získal prostředky na výstavbu zdi podél hranice s Mexikem. Novinářům to sdělil republikán Mitch McConnell. Informaci následně potvrdil i Bílý dům.