Kreativ

ŠTÍTEK: Přítluky

Fotbalisté Lednice (v modrém) porazil 1:0 Svratku Brno.

Lednice porazila Svratku a stahuje náskok. Soupeř chválil azyl v Přítlukách

Fotbalisté Lednice pořádně zdramatizovali situaci na spodku tabulky krajského přeboru. V sobotním duelu dvaadvacátého kola porazili 1:0 Svratku Brno, zapsali tak už druhé vítězství v řadě. „Vyhrálo šťastnější mužstvo, utkání bylo vyrovnané. Soupeř měl víc vyloženým šancí, ale k nám se naklonilo štěstí, které nám chybělo v minulých zápasech,“ řekl lednický kouč Robert Koch.

Fotbalisté Lednice porazili v generálce Oslavany.

Lednice v generálce nastřílela sedm gólů. Trenér Koch nebyl spokojený

Na start jarní části krajského přeboru se fotbalisté Lednice naladili vítězně. Moravan v sobotu na přírodní trávě v Přítlukách porazil vysoko 7:1 Oslavany. Dvěma brankami se na vítězství podílela zimní posila Nikola Klimovič. „Je to rozhodně hráč základní sestavy. Jedná se o rychlostní typ, má všechny fotbalové předpoklady,“ řekl lednický kouč Robert Koch.

Vinaři z Rakvic bojují proti špačkům laserem. Paprsek má ochránit hrozny v blízkosti zástavby rodinných domů a školy.

Namísto ran z děla nepříjemný paprsek. Vinaři z Rakvic bojují se špačky laserem

/VIDEO/ Mají vinohrady pod kamerovým systémem, nebo jde snad o nový radar na měření rychlosti? Už několik dní projíždějí řidiči mezi Rakvicemi a Přítlukami okolo vysokého železného stojanu se třemi solárními panely. Nad ním se tyčí technologie připomínající kameru. Žádné pokuty se z tohoto moderního zařízení však řidiči nedočkají. Jde totiž o laserové dělo, které ve viniční trati Kozí horky testují členové spolku Vinaři z Rakvic.

Vinaři z Rakvic bojují proti špačkům laserem. Paprsek má ochránit hrozny v blízkosti zástavby rodinných domů a školy.

Namísto ran z děla nepříjemný paprsek. Vinaři z Rakvic bojují se špačky laserem

/VIDEO/ Mají vinohrady pod kamerovým systémem, nebo jde snad o nový radar na měření rychlosti? Už několik dní projíždějí řidiči mezi Rakvicemi a Přítlukami okolo vysokého železného stojanu se třemi solárními panely. Nad ním se tyčí technologie připomínající kameru. Žádné pokuty se z tohoto moderního zařízení však řidiči nedočkají. Jde totiž o laserové dělo, které ve viniční trati Kozí horky testují členové spolku Vinaři z Rakvic.

Fotbalisté Mikulova (v červeném) porazili 6:0 Hlohovec.

PODÍVEJTE SE: Fotbalisté Mikulova nastříleli Hlohovci šest branek

Rozdíl třídy. Fotbalisté Mikulova v duelu čtvrtého kola okresního přeboru Břeclavska vyhráli na hřišti Hlohovce 6:0. „Po dvou nešťastných remízách jsme se domluvili, že budeme od první minuty šlapat a musíme vyhrát,“ řekl trenér Mikulova Libor Horňáček.

Tým Přítluky/Lednice B (ve žlutém) ovládl Pohár Lednicko-valtického areálu.

PODÍVEJTE SE: Pohár Lednicko-valtického areálu ovládl tým Přítluky/Lednice B

Lednice v sobotu hostila už pětadvacátý ročník tradičního fotbalového turnaje O pohár Lednicko-valtického areálu. Sportovního klání se zúčastnily kromě domácího Moravanu i družstva Charvátské Nové Vsi, Hlohovce a Valtic. „Jedná se o velmi oblíbený turnaj s několikaletou tradicí. V organizaci se střídáme, každé mužstvo jednou za čtyři roky pořádá daný ročník,“ přiblížil předseda lednického klubu Kamil Kasala.

Majitelé Vinařství Přítluky opravují barokní faru, která roky chátrala.

Vinař vdechne nový život barokní faře. Podívejte se, jak to tam nyní vypadá

Patří mezi vůbec nejstarší a historicky nejcennější budovy v obci. Přesto barokní fara v Přítlukách na Břeclavsku dlouhá léta chátrala. Až do letoška. Ztracený lesk se totiž památkově chráněné stavbě pocházející z roku 1766 rozhodli navrátit majitelé místního vinařství. Ti její rekonstrukci vyčíslili na deset až patnáct milionů korun.

Majitelé Vinařství Přítluky opravují barokní faru, která roky chátrala

OBRAZEM: Dlouhé roky chátrala. Vinař vdechne nový život barokní faře

Patří mezi vůbec nejstarší a historicky nejcennější budovy v obci. Přesto barokní fara v Přítlukách na Břeclavsku dlouhá léta chátrala. Až do letoška. Ztracený lesk se totiž památkově chráněné stavbě pocházející z roku 1766 rozhodli navrátit majitelé místního vinařství. Ti její rekonstrukci vyčíslili na deset až patnáct milionů korun.

Pozemek a okolí, na kterém možná už za dva roky začne vyrůstat nový rekreační areál.

U novomlýnských nádrží přibude na skoro dvou hektarech nový rekreační areál

/VIDEO/ Devětatřicet apartmánů, které nabídnou ubytování až pro sto čtrnáct lidí, má vyrůst na východním břehu dolní novomlýnské nádrže. Nový moderní rekreační areál v katastru obce Přítluky chce na ploše asi 1,7 hektaru postavit brněnský developer. Stavba již prošla procesem EIA, který posuzuje vliv na životní prostředí.

Kanonýr Daniel Bílek (ve žlutém vpravo) se podílel na demolici Bulhar.

Většina týmů ve třetí třídě si dělá jen žízeň, říká rakvický kanonýr Bílek

Neobvyklým výsledkem skončil duel osmnáctého kola A skupiny III. třídy Břeclavska mezi Bulhary a spojeným týmem Rakvice/Zaječí. Favorizovaní hosté deklasovali domácí celek 12:0 a čtyřmi trefami se pod debaklem podepsal hostující Daniel Bílek. „Není co hodnotit, Bulhary byly úplně odevzdané. Naše soutěž je hodně nevyrovnaná, jsou tam týmy, které si chtějí udělat pouze žízeň a jenom tři týmy hrají na špici o postup. Vysoké vítězství jsem trochu čekal,“ řekl Bílek.

Michal Damborský střelecky táhne rezervu Velkých Bílovic.

Kanonýr Damborský řídil demolici Kostic: Postup máme pořád ve svých rukou

Fotbalisté rezervy Velkých Bílovic si v nedělním duelu šestnáctého kola A skupiny III. třídy s chutí zastříleli proti béčku Kostic. Na vysoké výhře 9:1 měl velký podíl čtyřgólový střelec Michal Damborský. „Bylo to typické utkání, v němž na sebe narazil první s posledním. Podařil se nám start do zápasu a brzo jsme vedli. Domácí to podle mě vzdali dopředu, vstoupili do zápasu vlažně,“ zhodnotil duel Damborský.

Čapí hnízdo v Přítlukách.

Po stopách čápů. Podívejte se na mapě, kam už na Vyškovsku letos dorazili

/MAPA ČÁPŮ/ Čápi bílí postupně obsazují hnízda na jižní Moravě. Díky unikátní mapě na webu, která sleduje hnízda po celé republice, je možné zjistit, kde už se čápi zabydleli. Na jižní Moravě se čáp objevil již 16. března a to v Dubňanech na Hodonínsku na komíně na farmě mezi silnicí a cyklostezkou. O pár dní později už tam byl viděn celý pár.

Fotbalisté Charvátské Nové Vsi (v bílém) podlehli spojenému týmu Rakvic a Zaječí.

PODÍVEJTE SE: Charvátská Nová Ves nestačila na spojený tým Rakvic a Zaječí

Fotbalisté Charvátské Nové Vsi podlehli v přípravném utkání spojenému týmy Rakvic a Zaječí vysoko 3:8. Zatímco Charvátská Nová Ves po loňském sestupu z I. B třídy přezimovala se šestnácti body na sedmé příčce okresního přeboru Břeclavska, Rakvice/Zaječí čeká v jarní části boj o postup z A skupiny III. třídy, kde jim patří druhé místo s tříbodovou ztrátou na první rezervu Velkých Bílovic.

Nový a bezpečný domov pro čapí rodinku pod jihomoravskou Pálavou. V Nových Mlýnech energetici s ornitologii postavili pro ptáky zcela nový sloup se speciální podložkou. Třešničkou pilotního projektu mají být nová mláďata čápů bílých.

VIDEO: Unikátní stěhování čapího hnízda pod Pálavou. Podívejte se

Riskantní pokus vyšel na jedničku. Budoucí rodinka čápů bílých má nový domov s výhledem na jihomoravské Pálavské vrchy. Zabydlela se a hnízdí na zcela novém sloupu, postaveném jen pár metrů od dřívějšího útočiště ve vesnici Přítluky blízko vodní nádrže Nové Mlýny. Předtím čápy využívaný podpěrný bod vedení nízkého napětí byl pro ptáky nebezpečný, energetici tak spolu s ornitology sejmuli staré hnízdo. Nový sloup má i speciální prvek - hnízdní podložku, kterou si čápi jen doladili. Na jaře se do obce vrátili a nové bezpečné místo využívají. „Brzy očekáváme vylíhnutí mláďat," říká k úspěšné akci ornitolog Lukáš Viktora.

Matěj Wallisch v lednickém dresu (v modrém).

KANONÝR DENÍKU: Sváteční střelec Wallisch dal Šitbořicím hattrick

Čtyři góly v prvním poločase, pět v tom druhém a čisté konto. Fotbalisté Přítluk/Lednice B v patnáctém kole skupiny A III. třídy Břeclavska v neděli nasázeli Šitbořicím devět branek. Významně se na tom podílel Matěj Wallisch, který zaznamenal hattrick. „To se mi povedlo naposledy v dorostu, na góly spíš nahrávám. Jsem sváteční střelec,“ povídá šestadvacetiletý odchovanec břeclavského MSK.

Natalija Tesarek z Přítluk.

Bezmoc a vztek. Bojím se o rodinu, říká Ukrajinka Natalija z Přítluk

Nemůže spát ani pracovat. Chvíli brečí, a pak se zase jen směje. Cloumají s ní emoce, třese se. Pocity nenávisti a zloby střídají obavy o nejbližší rodinné příslušníky. Pro Nataliji Tesarek, která žije už devátým rokem s manželem a dvěma malými dětmi v Přítlukách na Břeclavsku, se v noci na čtvrtek zastavil svět.

Procházka sněhovou nadílkou u Šakvic.

Čerstvý sníh a rozzářená obloha, takový byl adventní víkend na Břeclavsku

Když sníh padat začal, bylo to jako by nad krajinou rozprostřel bílou tmu. Ale o víkendu už k vycházkám lákalo zářící slunko. Někde už sníh pomalu tál, ale přesto předehra letošní zimy v polovině adventu nabídla mnoho krásných pohledů například v krajině kolem Přítluk, Šakvic a Zaječí. Za krásné fotky děkujeme Miroslavě Jakubčíkové, Rostislavu Sklenskému a Janě Úlehlové.

Ohlédnutí za Jízdou časem z Velkých Bílovic.

Od Pionýrů po nejvyšší kubatury. Cesta časem přilákala dvě stovky jezdců

První říjnovou neděli se před kulturním domem ve Velkých Bílovicích sešli milovníci jednostopých vozidel. A že jich bylo! Přijely motocykly všeho stáří od Babett, přes Pionýry, až po nejvyšší kubatury. Po krátkém přivítání a důkladném obhlédnutí strojů jsme se vydali na společnou vyjížďku, které se letos zúčastnil rekordní počet motorek - 208. Děkujeme Zdeňce Nejezchlebové za pěkný příspěvěk.

Ohlédnutí za minulou Jízdou časem ve Velkých Bílovicích.

Pořadatelé z Bílovic všem kubaturám: v neděli to bude jízda. Jízda časem

Možná je to zvláštní, ale Břeclavsko je kraj zaslíbený nejen milovnikům vína, ale také motorů a kol všech druhů. V neděli se například do Velkých Bílovic sjednou majitelé a milovníci motocyklů všech možných značek, velikostí a kubatur. Děkujeme Zdence Nejezchlebové za pěkný příspěvek a fotky z předchozích Jízd časem.

Štěpán Tóth spolu s kolegou Petrem Hofírkem se jako zaměstnanec Severočeské Vědecké knihovny Ústí nad Labem vydali pomoci na jih Moravy po děsivém tornádu.

Ústečtí dobrovolníci píší z Moravy: Tornádo vysálo bazén zapuštěný v zemi

Štěpán Tóth spolu s kolegou Petrem Hofírkem ze Severočeské Vědecké knihovny Ústí nad Labem se vydali pomoci na jih Moravy po děsivém tornádu. Kolegům z knihovny každý den posílá zprávy z místa a podělí se s nimi i s čtenáři Deníku. "Bohužel je 23:14 hodin a za okny zuří další letní bouře. Snad se nám dům, který jsme dnes dostali pod střechu, podařilo uchránit před letní bouři," napsal ve úterý večer. 

Poslední rozloučení s utonulými dětmi v květnu 1936 v Rakvicích na Břeclavsku po tragédii na řece Dyji.

Rakvická katastrofa pohřbila 31 dětí. Z jedné dívky se našla pouze ruka

Už 85 let uplynulo od jedné z nejkatastrofálnějších událostí předválečného Československa. V jihomoravské vesnici Rakvicích se na řece Dyji potopil 26. května 1936 pod školní výpravou přetížený a ztrouchnivělý prám. Tragédie si vyžádala 32 lidských životů, z toho 31 dětí. Z jedné holčičky se našla jenom ruka.

Desítky lidí vyrazily o víkendu na mrazivou procházku k rozhledně Maják na Přítluckou horu.

Tipy na víkend 30. až 31. ledna: Milovníky výhledů láká Maják u Přítluk

Sníh pomalu taje a moravští milovníci výletů a výšek už mají jasno, kam o víkendu zamíří. Na rozhledny. „Potřebujete jen dobré boty, hodí se dalekohled a hlavně sledovat počasí, protože vystupovat na rozhledny s otevřeným schodištěm při námraze rozhodně nedoporučuji, hrozí nebezpečí úrazu,“ poradila Hana Slabáková z Klubu českých turistů.

Slavnosti rajčat v Břeclavi

Tipy Deníku na víkend 15. a 16. srpna: Slavnosti rajčat, hody i Napoleonské hry

Třetí srpnový víkend láká na Slavnosti rajčat do Břeclavi, Rybářský výlet do Kostic i na hody ve Velkých Pavlovicích, Vranovicích nebo v Přítlukách. Rodiny s dětmi se mohou vydovádět v kukuřičném bludišti. Příznivci těžké techniky si užijí Vojenský den na Pánově v Hodoníně, region zažije Napoleonské hry.