Kreativ

ŠTÍTEK: vozový park

Nový vagón řady 010, sloužit bude coby posila k zubrnickému vozu 810.

Do Zubrnic bude jezdit jako posila nový historický vagón. Putoval až z Hradce

/FOTO/ Vozový park Zubrnické muzeální železnice obohatil nový historický vagón. Našemu spolku se podařilo rozšířit vozový park o přívěsný vůz 010 k motorovému vozu 810. Vůz byl zakoupen od Českých drah, cestoval k nám až z Hradce Králové. Po nutných administrativních krocích bude zařazen do provozu a cestující do Zubrnic se s ním budou moci svézt v posílených vlacích. Na několika snímcích si můžete prohlédnout, jak vypadala jeho přeprava do Velkého Března.

Nový vagón řady 010, sloužit bude coby posila k zubrnickému vozu 810.

Do Zubrnic bude jezdit jako posila nový historický vagón. Putoval až z Hradce

/FOTO/ Vozový park Zubrnické muzeální železnice obohatil nový historický vagón. Našemu spolku se podařilo rozšířit vozový park o přívěsný vůz 010 k motorovému vozu 810. Vůz byl zakoupen od Českých drah, cestoval k nám až z Hradce Králové. Po nutných administrativních krocích bude zařazen do provozu a cestující do Zubrnic se s ním budou moci svézt v posílených vlacích. Na několika snímcích si můžete prohlédnout, jak vypadala jeho přeprava do Velkého Března.

Řidiči převzali klíčky od patnácti nových sanitek. Při slavnostním předání asistovali zástupci nemocnic, hasičů, policie a kraje.

Středočeská záchranka dostala dalších patnáct nových nablýskaných sanitek

/FOTO, VIDEO/ Výrazná obměna vozového parku středočeské záchranky pokračuje. Patnáct nových sanitek převzali na konci tohoto týdne přímo jejich budoucí řidiči. Jedna z nich mířila i do Neratovic. Po nedávné dodávce stejného počtu sanitek tak nyní bude na výjezdy vyrážet už třicet nových špičkově vybavených vozů. A do konce roku má následovat další várka, v níž budou sanitky i servisní vozy.

Řidiči převzali klíčky od patnácti nových sanitek. Při slavnostním předání asistovali zástupci nemocnic, hasičů, policie a kraje.

Záchranka dostala dalších patnáct nových sanitek, i pro Boleslav a Hradiště

/FOTO, VIDEO/ Výrazná obměna vozového parku středočeské záchranky pokračuje. Patnáct nových sanitek převzali na konci tohoto týdne přímo jejich budoucí řidiči. Po nedávné dodávce stejného počtu sanitek tak nyní bude na výjezdy vyrážet už třicet nových špičkově vybavených vozů. A do konce roku má následovat další várka, v níž budou sanitky i servisní vozy.

Škoda Octavia 1.9 TDI Comfort z roku 2008 odpovídá svým stářím 16-ti let průměrnému autu v ČR.

Česko jako autovrakoviště v srdci Evropy? Řešením problému jsou mladé ojetiny

S průměrným stářím osobních automobilů 16,2 roku je Česko označováno jako vrakoviště Evropy. Nejrychlejší cestou k omlazení vozového parku by bylo, kdyby Češi přesedli do nových aut. To ale kvůli jejich vysokým cenám, ale i zvýšeným životním nákladům, není reálné. Na nové auto zkrátka mnozí Češi nedosáhnou. Řešením by však mohla být postupná obměna starých aut alespoň za mladé ojetiny.

Nové vozy záchranné služby v Liberci.

Deset nových vozů posílá do terénu liberecká záchranka

V plynulé obnově svých sanitních vozů pokračuje Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje (ZZS LK). Nyní bude po silnicích nově jezdit sedm velkých sanit Mercedes Benz, dva lékařské Kodiaqy a jeden vůz Renault, který má na starosti zásobování základen po celém kraji.

 Autobusová linka 134 Podolská vodárna – Dvorce se změní na trolejbusovou.

Elektrifikace v Praze pokračuje. Autobusová linka 134 se stane trolejbusovou

Autobusovou linku č. 134 na trase Podolská vodárna - Dvorce čeká změna a stane se trolejbusovou. Záměr o elektrifikaci linky schválila Rada hl. města Prahy. Jedná se tak už o šestnáctou městskou autobusovou linku v Praze, na které budou naftové autobusy nahrazeny bateriovými trolejbusy. Odhadované náklady projektu činí 338 milionů korun.

Od poloviny roku začne stahování z regionálních tratí dnes již legendárních „motoráků“. Některé jezdí stále v původní verzi

Legendární motoráky zamíří do důchodu. Nahradí je Pesy či RegioPantery

Pro milovníky nostalgie ráj, pro cestující naopak trauma. Pohled na vozový park českých železnic vyvolává rozpaky. Zatímco na vytíženějších koridorech lze vídat modernější vlaky, hlavně na lokálních tratích jsou stále lokomotivy či vagony s „rokem narození“ ze 70. let minulého století.

Strážníci Městské policie Valašské Meziříčí převzali do užívání nový vůz Hyundai Tucson Plug-in Hybrid, 1,6 T-GDI PHEV 4x4 AT.

Meziříčští strážníci mají nového pomocníka: hybridní vůz Hyundai Tucson

Praktický vánoční dárek si v tomto týdnu rozbalili strážníci Městské policie Valašské Meziříčí. Jejich vozový park se rozšířil o ekologický vůz Hyundai Tucson Plug-in Hybrid. Nové auto podle meziříčské radnice zvýší akceschopnost strážníků během dohledu ve městě a v místních částech a také sníží každodenní provozní náklady na pohonné hmoty.

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje v ostrém provozu otestuje elektromobil Volkswagen ID.4 GTX. Vyjíždět bude coby lékařský vůz v systému rendez-vous v Olomouci a širším okolí.

Záchranáři otestují v ostrém provozu elektromobil Volkswagen ID.4 GTX

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje (ZZS OK) testuje v ostrém provozu osobní elektromobil značky Volkswagen. Záchranáři chtějí zjistit, zda a za jakých podmínek by bylo možné v budoucnu zařadit elektromobily nastálo nejen do vozového parku ZZS OK, ale i na další zdravotnické záchranné služby v České republice.

Vozy autoškol nemají limity na stáří, kritizují někteří odborníci.

Výcvik na veteránech? Vozy z autoškol jsou staré, kritizují někteří odborníci

Každoročně získá řidičské oprávnění přes sto tisíc žáků autoškol. Někteří z nich však absolvují výcvik v automobilech s „datem narození“ z přelomu milénia. To ale kritizují někteří odborníci. Stará vozidla totiž nemají dnes zcela běžné bezpečnostní či asistenční systémy, se kterými by se žáci mohli v rámci výuky seznámit.

Sokolovská chemička darovala cisternu dobrovolným hasičům z Libé.

Sokolovská chemička darovala cisternu dobrovolným hasičům z Libé

Dobrovolní hasiči z Libé dostali předčasný vánoční dárek. Jejich zásahový vůz je už téměř historickým unikátem, který se takřka neustále musí opravovat. Přivítali proto, když se jim sokolovská chemička Synthomer rozhodla darovat jeden z tamních hasičských vozů.

ORLEN Unipetrol převzal první ze čtyř nových lokomotiv Siemens Vectron MS.

ORLEN Unipetrol převzal první ze čtyř nových lokomotiv Siemens Vectron MS

Společnost Unipetrol Doprava ze skupiny ORLEN Unipetrol představila v litvínovském Chemparku novou lokomotivu Siemens Vectron MS v bíločervených barvách ORLEN Unipetrol. Převzetí nové lokomotivy je součástí postupné obměny vozového parku, který v příštích třech letech rozšíří další tři elektrické lokomotivy Siemens Vectron MS. Unipetrol Doprava díky postupné modernizaci vozového parku posiluje své přepravní kapacity, které zajišťují přepravu i do sousedních států, kde dlouhodobě funguje významná výměna zboží mezi společnostmi ze skupiny ORLEN.

Fotbalová Opava má nový vozový park. Na snímku Radoslav Kováč s Pavlem Zavadilem.  Foto: Eliška Žídková

PODÍVEJTE SE: Fotbalová Opava má nový vozový park

Slezský FC Opava má nový vozový park. Šest nových aut pro klubové účely od LFA převzali zástupci fotbalového klubu z Opavy. Stali se tak dalším z osmnácti účastníků FORTUNA:LIGY, který využil nově uzavřené partnerství Ligové fotbalové asociace s autobazary Louda Auto+.  

Nové sanitky v Uherskohradišťské nemocnici.

V nových sanitkách budou mít pacienti bezpečí, komfort i internet

Dvě nové moderně vybavené sanitky, které nabízejí přepravovaným osobám maximální míru bezpečí a pohodlí zajistila pro své pacienty Uherskohradišťské nemocnice. Ta uskuteční ročně okolo 42 000 převozů, vedle přepravy pacientů po areálu zdravotnického zařízení převáží pacienty také mimo něj na specializovaná vyšetření a výkony nebo například do lázní.

Plzeňský magistrát rozšířil svůj vozový park o první elektromobil.

Plzeňský magistrát rozšířil svůj vozový park o první elektromobil

Magistrát města Plzně rozšířil svůj vozový park nákupem prvního elektromobilu, jenž bude sloužit především pro rozvoz a svoz interní pošty a drobného materiálu mezi jednotlivými budovami magistrátu. Součástí projektu je i nová dobíjecí stanice, která je nainstalována ve dvoře radnice na náměstí Republiky 1.