Kreativ

8x pro pohodu

Červený pomeranč Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 17. 04. 2012 00:00

Trápí vás stres nebo špatně spíte? Jestli potřebujete zlepšit náladu, sáhněte po přírodních elixírech, které vás zaručeně nastartují!

DOBROMYSL - voňavá bylinka ze zahrádky

DobromyslDobromysl (oregano) obsahuje silice, třísloviny a hořčiny. Uklidňuje nervy při podrážděnosti a pár kapek silice na polštáři navodí příjemné usínání a „dobrou mysl".

Zkuste: Jednu lžíci natě přelijte 200 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat, pak sceďte. Nálev užívejte dvakrát denně po jídle.

ČERVENÝ POMERANČ - jako aromatická koupel

Červený pomerančEsenciální oleje z citrusových plodů harmonizují psychiku, navozují dobrou náladu, osvěžují a uvolňují vnitřní napětí.

Zkuste: Koupelový olej Červený pomeranč Salus má antidepresivní účinky, pomáhá od napětí a únavy. Stačí si dát 1–2 lžíce oleje do vody 34–36 °C teplé. Olej nepění, ve vodě vytvoří jemnou voňavou mléčnou emulzi.

KARDAMOM - exotická semínka lásky

KardamonPovažuje se za afrodiziakum, tonizuje, má uklidňující vliv na nervovou soustavu. Semena kardamomu mají kafrovitou vůni a palčivou chuť.

Zkuste: Do 200 ml vody dejte 3–4 zrnka kardamomu, kousek skořice a plátek zázvoru. Přiveďte k varu, ale nevařte. Zakryjte a nechte 20 minut vyluhovat. Slijte. Čaj pro dobrou náladu pijte teplý dvakrát denně.

SEZAMOVÁ SEMÍNKA - přivolají sny

Sezamová semínkaAminokyselina trytofan, kterou obsahuje sezam, je důležitá pro produkci serotoninu, jehož nedostatek se projevuje poruchami spánku, zvýšenou únavou a nervozitou.

Zkuste: Většina účinných látek se nachází v povrchové vrstvě semínka, proto je jezte neloupaná. Semínky se sypou saláty, používají se na minutky, grilované pokrmy, kuře, ryby.

BACOPA MONIERI - zatím neznámý zázrak z Indie

BACOPA MONIERIPatří mezi populární byliny indické ajurvédské medicíny. Revitalizuje nervy a mozkové buňky, podporuje průtok krve mozkem, působí proti stárnutí i jako mírné antidepresivum.

Zkuste: Sirup MindProtect (je vhodný i pro děti) přirozeně zvyšuje schopnost koncentrace a zlepšuje paměť. Užívejte dvakrát denně 2–5 ml.

KYSELINA PHYTINOVÁ - kousek ze slunečnice

KYSELINA PHYTINOVÁMá výrazné antioxidační účinky. Kromě toho, že vám dodá energii, zlepší náladu a zkvalitní spánek. Při nedostatku kyseliny phytinové se může objevit porucha metabolismu.

Zkuste: Přípravek Phytin odstraní pocit únavy, úzkost a depresivní stavy. Pomáhá navrátit soustředění, spánek a duševní i fyzickou výkonnost.

PIVOVARSKÉ KVASNICE - generacemi prověřené

Pivovarské kvasniceVedlejší produkt získaný při výrobě piva přirozeně obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12, kyselinu pangamovou, pantotenovou a listovou, které pomáhají mobilizovat energii a zlepšují tělesnou vitalitu.

Zkuste: Kombinaci sušených pivovarských kvasnic s extraktem ženšenu v přípravku Pangamin Gnostin. Posiluje paměť, odstraňuje únavu a stres.

ZRNKA ČOČKY - barevná sázka na železo

Červená čočkaPrvotním příznakem nedostatku železa je únava, podrážděnost a celková ochablost. Doporučená denní dávka je pro muže 10 mg, pro ženy 15–18 mg, v těhotenství až 30 mg.

Zkuste: kombinujte čočku s potravinami bohatými na vitamin C, jako jsou papriky, rajčata, pórek, červená řepa, zlepší se tak absorbce železa.

Autor: Redakce