Praktická žena - Kreativ

Banánová gondola plněná mangem

Banánová gondola plněná mangem

Vydáno: 12. 04. 2011 00:00

Pro banány odrůdy Cavendish je typická žlutá barva zralých plodů, jemná chuť a vůně

• 4 banány

• 3 lžíce krystalového cukru

• 500 ml bílého vína

• 200 ml smetany ke šlehání

• 1 mango

• 4 paraplíčka na ozdobu

• 4 cukrářské piškoty

• čokoládový toping

1. Banány opatrně nakrojte příčně na straně bez stopky, poté veďte řez z obou stran na vrchu (tzv. ve švu), vytvořte po celé délce pruh slupky, která je přichycená na jedné straně u stopky. Dužninu ze slupky vyjměte. Odkrojte z ní z obou stran špičku a nakrájejte ji na 4 stejně velké válečky.

2. Na pánvi zkaramelizujte cukr, zalijte vínem a karamelový sirup rozvařte. Banány v sirupu krátce obalte a nechte vychladnout.

3. Mango oloupejte a nakrájejte na kousky. Vždy 4 válečky banánu složte příčně zpět do slupky a doprostřed vložte čtvrtinu dužniny manga. Nakrojený plátek slupky opatrně srolujte a zajistěte paraplíčkem.

4. Naplněný banán ozdobte dotuha ušlehanou šlehačkou, piškotem a přelijte čokoládovým topingem.

Autor: Redakce

Foto: JIŘÍ POLÁČEK JR.