Praktická žena - Kreativ

Snídaňové rohlíčky s náplní

Snídaňové rohlíčky s náplní

Vydáno: 10. 04. 2013 00:00

Snídaňové rohlíčky s náplní

Příprava: 45 min, náplně připravte večer

Těsto:

• 500 g listového těsta
• špetka hladké mouky na podsypání
• vejce

NA 1. NÁPLŇ:

• 170 g mletého máku
• 60 g cukru (dle chuti)
• 150 ml vlažné smetany
• mandlové lupínky
• citronová kůra
• rum

NA 2. NÁPLŇ:

• kvalitní čokoládová pomazánka s oříšky

Náplně – mletý mák smícháme s vlažnou smetanou a ostatními ingrediencemi, jemně ochutíme rumem. Mandlové lupínky použijeme k zahuštění do kompaktní konzistence. Čokoládovou náplň lze nahradit i kostičkami dobré hořké čokolády.

1. TĚSTO

Krok 1

Těsto rozdělíme na dvě části. Z první vyválíme silnější kolo o minimálním průměru 30 cm a vykrojíme ho např. podle kulatého plechu na pizzu. Těsto rozdělíme na osminky.

2. PLNĚNÍ

Krok 2

Do nejširší části trojúhelníku umístíme kopeček náplně. Okraj nazdvihneme a lehce srolujeme směrem ke špičce. Tu necháme pod rohlíčkem.

3. TVAROVÁNÍ

Krok 3

Pak stiskneme okraje, aby náplň nevytekla, a přitom rohlíček ztvarujeme do oblouku směrem od sebe.

4. PEČENÍ

Krok 4

Rohlíčky přeneseme na plech pokrytý pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 15 min, pak 10 min při teplotě 175 °C.

5. DOKONČENÍ

Krok 5

Ještě teplé je pocukrujeme cukrem s vanilkou.
Stejně zpracujeme druhou část, několik rohlíčků vytvarujeme ještě ze zbylého těsta. Celkem vznikne asi 20 ks.

Tento recept nahradí francouzské croissanty, jejichž příprava by se ráno zvládnout nedala. Ovšem, máte-li doma gurmány, podávejte rohlíčky ještě teplé; pozor však na rozehřátou čokoládu. Aby byl mák vláčnější, můžete přidat nastrouhané jablko, luxusní náplň vznikne také z mletých ořechů. Rodina vám určitě řekne, co komu chutná nejvíce.

Autor: Jana Pippichová