Praktická žena - Kreativ

Zelené sušenky

Zelené sušenky

Vydáno: 14. 01. 2013 00:00

Zelené sušenky

Co potřebujete:

• 420 g hladké mouky
• 140 g cukru
• 280 g másla nebo rostlinného ruku
• 2 žloutky
• 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
• mouka na vál
• marmeláda z kiwi na slepení
• 220 g moučkového cukru
• 2 bílky
• 1 lžíce citronové šťávy
• špetka zelené potravinářské barvy
• 1 sáček cukrářského sypání zelený máček

Jak postupovat:

1. Mouku a cukr prosejte na vál, přidejte změklé máslo nebo rostlinný tuk, citronovou kůru a žloutky a zpracujte hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte zhruba 2 hodiny v chladu odležet.

2. Na válu posypaném hladkou moukou těsto rozválejte na asi 3 mm silný plát a vykrájejte čtyřlístky. Pečte při 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem dorůžova.

3. Do misky dejte bílky, cukr a citronovou šťávu, ve které nejprve rozmíchejte trochu zelené potravinářské barvy a pečlivě třete vařečkou, dokud poleva nezhoustne a není hladká – přibližně 10 minut.

4. Upečené čtyřlístky rozložte na kuchyňskou mřížku, potřete zelenkavou bílkovou polevou, posypejte zeleným máčkem a nechte vychladnout.

foto: Jiří Poláček jr.

autor: Redakce