Kreativ

Ověřeno redakcí - šéfredaktor taky vaří

Ověřeno redakcí - šéfredaktor taky vaří Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 17. 12. 2011 00:00

Co si uvaříš, to si také sněz! Vymysleli jsme si v redakci takovou hru, že recepty, které nabízíme, také vyzkoušíme. Losujeme, kdo vařit nebude, protože je nás ochutnávačů vcelku málo, a pak si losujeme znova z vyhlédnutých receptů, aby to bylo spravedlivé. Vytáhnul jsem si z redakčního klobouku kachní rolku na pomerančích. V životě by mě nenapadlo něco takového podnikat, ale co se dá dělat – jdu s kůží na trh. Je mi jasné, že vaření je kompromis a když něco není, jak má, musíte si nějak poradit. Neříkají tomu pak kuchařská fantazie?

Co potřebujete:

1 kachnu • 1 dl bílého vína • 8 sušených švestek • 2 vejce • 4-5 plátků toustového chleba • 4 plátky anglické slaniny • 2 snítky tymiánu • 1 snítka šalvěje • sůl (3 špetky) • pepř (1 špetka) • 2 pomeranče • 1 dl šťávy z pomeranče • 2 dl dezertního bílého vína • hnědý cukr (1 špetka)

Jak dlouho to trvá: Doba přípravy 30 minut, pečení do 2 hodin

Příloha: noky, krokety, šťouchané brambory

Velké kachní manévry

Potřebujete kachnu. Pokud vaříte pro dva, stačilo by jenom kousek kachny, řeknete si. Je to menší problém, ale dá se zvládnout několika pochůzkami. Když si koupíte čtvrtky, ale už budou jenom ty přední s prsy, jak vám žalostně oznámí řezník, tak berte, jinak ty pláty, co potřebujete, snad ani neuděláte. Já bych byl z celé kachny trochu dost mimo.

Potřebujete režnou nit. Spousta domácností ji prostě má, já už taky, ale samy tušíte, že to není zrovna hračka tuhle obyčejnou věc sehnat. V šicích potřebách překvapíte žádostí o obyčejnou režnou nit, protože mají jenom barevné. Kdo viděl Bridget Jonesovou s modrou omáčkou ví, že barva se na vaření moc nehodí. Tak chvíli smlouváte, dáte na zkušenost prodavačky, což patřičně našleháte vhodnými slůvky a dostanete pevnou nit na džíny, která prý nepovolí.

Potřebujete sušené švestky. Dají se určitě koupit i na kusy – ve specializovaných prodejnách, nebo v marketech v pytlíku. Co asi potkáte cestou z práce častěji?

Nečekaný problém: dezertní víno. Značek spousta, snad bych mohl sáhnout po cuveé Müller Thurgau a moravského muškátu rodiny Špalkových, ale znáte to. Na něco se zapomene a dezertní víno bylo tou mojí položkou. Kdybych si odškrtával pořádně seznam, nestalo by se to. Nespoléhejte na paměť a neříkejte si víno mám, když potřebujete víno a ještě dezertní víno… Co dělat? Vyrazit do krámu, když už je všechno rozdělané, nebo hledat náhradu? Zazvonit na sousedku, která chodí brzo spát? Padlo mi oko na sherry, které jsem potřeboval na ověřování kapřích špízů. Snad to vyjde.

Tak se můžeme pustit do vaření.

Čtyři krajíčky toustového chleba zvlhčené bílým vínem nemají šanci udělat s dvěma rozšlehanými vejci kompaktní hmotu. Rovnou si připravte kajíčků pět.

Vykostit kachnu je pro naprostého začátečníka cosi jako pokus o vraždu. Naštěstí tu máme ta prsíčka, takže kus problému je už vyřešen. S kostěním se moc nepárejte, jde jenom o to, aby maso kachny zůstalo nějak vcelku a kosti byly vedle. To zvládnete s jistou dávkou odvahy a dokonce i bez speciálních nožů. Odřezáváte maso a kosti patří pryč – nic složitého, nic čeho byste se měli bát. Řežete, řežete, odřezáváte. Řezník usíná spokojený a rád, že prodal kachní prsa, vy buďte rádi, že je měl.

Teď máte přes mikrotenový sáček naklepat vykostěnou kachnu. Připadá mi, že si to kachna nezaslouží a když už ji mám mít, tak se vším všudy. Sáček si někdo nemůže vynachválit, já mám pocit, že se pak do práce víc opřete a to taky není dobré. Paličkou do masa moc nemlátím, tak proč bych se měl zabývat tím sáčkem. Krev nestříká, maso lehce proklepnu.

Kachna leží na prkénku naklepaná a teď ji mám osolit a opepřit. Ptám se: z obou stran nebo jenom na té, co není kůže? Volím kompromis. Solím oboustranně, pepřím jen na straně bez kůže.

Pak vybalím anglickou slaninu. Místo dvou plátků na každý plát kachny dávám tři. Jsou to totiž takové ty nanoplátky, přes které byste mohli bezpečně sledovat zatmění slunce. Ony jsou ty plátky pokaždé jiné, to se nikde nedočtete, ale když vaříte delší dobu, tak víte, že je dobré dát někdy na odhad – tedy odhadnout co básník receptu měl na mysli.

Na naklepané pláty kachny s anglickou slaninou dáte půl švestek (dal jsem na každou pět) a půl té hmoty, co se jí říká nádivka. Co zbyde, zbyde. Vyhodíte zbytek, švestky si schováte na jindy a pak je vyhodíte za rok, objevené kdesi v rohu spíže.

A teď balíme roládu.

Lezou vám z toho švestky, i ta nádivka, neděste se, normálně to šoupněte zpátky do toho šneka, ono se to tam srovná. Teď přijde ke slovu nit na džíny, menší zápas, aby se vám to všechno zase nerozbalilo a vložíte rolky na pekáč. Podlijete vodou a vínem. Zvolil jsem víno, ne dezertní víno. Otevřete sedmičku toho dobrého vína, protože vařit se má z dobrého vína a co nesvaříte, dopijete.

Pak přidáte tymián a šalvěj. No, musel jsem se spokojit se sušeným tymiánem, šalvěj ještě byla k mání, takže klid. Půl sušené a půl fresh.

A pak to fouknete do trouby.

Otáčíte, podléváte, přeléváte. Voní to. Základní věc, že dostanete na výsledek chuť.

Peče se sto pět minut. To je trochu vražda, když začnete teprve v sedm s přípravou. Čas si spočítejte, jinak si tuhle lahůdku dáte po půlnoci nebo až druhý den. Po pečení totiž ještě chystáte omáčku. Tam přijde ke slovu dezertní víno, já už se přiznal, že jsem použil skvělé sherry. Jde pak o minuty, ale ty utíkají strašně rychle, měl jsem ten pocit. Rolku totiž vyndáte, zabalíte do alobalu a začnete s omáčkou, pak rolku zase vybalíte…

Hotovo!

No, jako přílohu jsem zkoušel poprvé v životě noky. Přiznávám, něco jsem podcenil, takže rychlé bramborové noky zmizely rozvařené ještě rychleji v odpadu a ke slovu přišla bezpečná varianta brambor. Ale ty noky mi stejně nedají spát. Možná si je vylosuju příště.

Recept najdete samozřejmě v zimním dvojčísle Praktické ženy a s ním i další pomerančové, které jsme pro vás vyzkoušeli. Můžete ochutnat palačinky plněné ricottou a pomeranči, pomerančové krémové řezy. Ale třeba se také pustit do pohoštění – soudečků plných dobrot, tyčinek různých vůní, masové bomboniéry nebo toustů, ze kterých se dají vykrajovat veselé obrázky a pak si na nich ještě pochutnat.

Přeji dobrou chuť a té přípravy se zase tolik nebojte, možná jsem jen pomalejší kuchař.

Kachní rolka na pomerančích:

•Na kousky nakrájené plátky chleba bez kůrek zvlhčíme vínem, střídku vymačkáme a smícháme ji s rozšlehanými vejci. Vykostěnou kachnu položíme kůží dolů na pracovní desku a rozkrojíme ji na dva pláty. Maso naklepeme přes mikrotenovou fólii, osolíme a opepříme.


•Na každý plát položíme 2 plátky anglické slaniny, polovinu nádivky a polovinu švestek a plát zabalíme do rolády. Obě rolky ovážeme režnou nití, osolíme je a opepříme, vložíme do pekáčku a doplníme tymiánem a šalvějí. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut, pak maso podlijeme trochou vína s vodou, snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme ještě 90 minut. Během pečení rolky otáčíme, podléváme vodou a přeléváme šťávou. Hotové rolky zabalíme do alobalu a ponecháme v teple.


•Šťávu v pekáčku uvedeme do varu, seškrábeme do ní výpek z krajů pekáčku a zalijeme vínem. Přidáme špetku cukru, pomerančovou šťávu, osolíme, opepříme a necháme přejít varem. Do šťávy vložíme na plátky nakrájený pomeranč a prohřejeme jej. Rolky nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a přelijeme šťávou s plátky pomeranče.

Autor: Redakce