Kreativ

8 alternativ kávy

8 alternativ kávy Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 16. 04. 2012 00:00

Ne, že by byla přímo nezdravá, ale nemělo by se to s ní přehánět. Vyzkoušejte, čím vším lze povzbuzující účinky kávy nahradit!

Špalda – voňavé obilí

Kávovina z pšenice špaldy neobsahuje kofein, takže se hodí místo večerní kávy nebo pro toho, kdo má vysoký tlak. Je velice zdravá a chutná zajímavě – lepší je s mlékem. (300 g 39 Kč, výrobce PRO–BIO, prodejny zdravé výživy).

Rescue energy tabs

Obsahují extrakt z guarany, taurin, vitamín C a další látky, které velice účinně a silně stimulují – 1 tableta působí jako 3 šálky kávy. Takže určitě ne na noc, pokud ji nechcete probdít (20 tablet 99 Kč, www.sportwave.cz)

Rescue coffeinum

Klasický stimulant na bázi kofeinu a sacharidů má nejen rychle nastupující účinky, ale i vysokou energetickou hodnotu, takže se hodí při vysokém fyzickém i psychickém vypětí (12x25 ml 290 Kč, www.sportwave.cz).

Yerba maté

Maté je čaj z cesmíny paraguayské. Díky vysokému obsahu kofeinu, vitaminů a dalších látek má vysoce povzbuzující účinky. A navíc příjemnou chuť (20 nálevových 28 Kč, www.gresik.cz)

Kořen pampelišky

Odvar z kořene smetanky lékařské má příjemnou chuť, a povzbuzující účinky, ale lze ho pít i na noc. Navíc prospívá zdraví. Doporučuje se drcený kořen předem mírně opražit a čaj pak osladit medem (50 g 28 Kč, www.lekarna.cz).

Shleha pitné ampule

Kombinace kofeinu, taurinu L–karnitinu se standardizovanými rostlinnými extrakty z ženšenu, ashwagandy, cesmíny paraguayské a gingo biloby působí jako dokonalý životabudič (25 ml 48 Kč, www.shleha.cz, www.nutrend.cz)

Tablety guarana

Extrakt z jihoamerické rostliny guarana, která přirozeně obsahuje kofein. Stimulující účinky vydrží několik hodin, aniž by vyvolávaly nervozitu, bušení srdce apod., což někdy dělává káva. (100 tablet 229 Kč, www.aminostar.cz)

Speed 8

Mozkový stimulant s komplexním působením, který podporuje schopnost koncentrace, zlepšuje činnost mozku, regeneruje, snižuje vnímání bolesti a vyvolává mírnou euforii (200 ml 419 Kč, www.sport365.cz)

Autor: Redakce