Kreativ

8x na bodnutí

8x na bodnutí Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 08. 2012 00:00

Hmyz a štípance k létu prostě patří, ať se nám to líbí, nebo ne. Doma v kuchyni nebo na louce na ně najdete spoustu zaručených léků.


List řebříčku – první pomoc z louky

léčivka 1

Silice v řebříčku obsahuje podobně jako heřmánek hojivý chamazulen, který pomáhá při štípnutí hmyzem. Navíc pokožku stahuje, čistí a změkčuje.

Zkuste: Na místo vpichu přiložte rozmačkané listy a nechte nejméně 20 minut působit. Ránu si tak vydezinfikujete a uspíšíte její hojení. List řebříčku vám poslouží jako rychlá pomoc v přírodě.

Měsíček lékařský uklidňuje a léčí

léčivka 2

Léčivé působení měsíčku se přisuzuje působení fytoncidů, rostlinných antibiotik. Obklady a mast z květů pomáhají i při popáleninách, hojí pokožku spálenou sluncem.

Zkuste: Asi 500 g sádla rozehřejte, vmíchejte do něj 2 hrsti posekaných květů a nechte přejít varem. Odstavte. Po asi 12 hodinách sádlo rozpusťte, přeceďte a mast dejte do tmavých skleniček.

Jitrocel – hojivý balzám

léčivka 3

Už ve středověku sloužil jitrocel kopinatý jako prostředek zastavující krvácení a léčící rány. Má široký rozsah účinnosti, protože chrání sliznice, mírní dráždění ke kašli a působí protizánětlivě.

Zkuste: Čerstvou šťávou z rozmačkaných listů jitrocele potírejte otoky po bodnutí hmyzem. Používá se také jako obklad na špatně hojící se a zanícené rány a spáleniny.

Cibule: jeden kousek stačí

léčivka 4

Čerstvá cibule patří k nejstarším tradičním přírodním medikamentům. Římané si ji prý vozili s sebou při vojenských taženích. Na pokožku působí jako vynikající antiseptikum.

Zkuste: Plátek cibule by se měl na postižené místo přiložit alespoň na čtvrt hodiny. Šťáva z cibule, která proniká na podrážděnou kůži, pomáhá snižovat otok a svědění.

Citron: univerzální léčitel

léčivka 5

Citron je ovoce bohaté na vitamin C. Jeho šťáva působí na kůži silně antisepticky, takže účinně bojuje s infekcemi, které může hmyz do rány zanést.

Zkuste: Rozpůleným citronem nebo několika kapkami citronové šťávy potřete místo vpichu po hmyzím štípnutí nebo včelím či vosím bodnutí. Dezinfikuje, zabraňuje svědění a podporuje hojení.

Levandule uklidňuje a dezinfikuje

léčivka 6

Levandule lékařská obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, pryskyřice. Zapuzuje komáry, ale zároveň léčí jejich štípnutí.

Zkuste: Protože levandulový esenciální olej má protizánětlivé účinky, dezinfikuje a snižuje otoky. Stačí nanést několik kapek na místo, kde došlo k bodnutí hmyzem. Díky svým šetrným účinkům se hodí na všechny typy pokožky.

Aloe vera chladí a chrání

léčivka 7

Má hojivý a antibakteriální účinek, chrání pokožku před hmyzem. Obsahuje lignin, který umožňuje pronikat ostatním složkám hluboko do pokožky. Přirozeně chladí.

Zkuste: Při aplikaci na zraněná místa působí gel z aloe mírně anesteticky, a tak ulevuje od svědění, otoků a bolesti.

Mentol zmírňuje svědění kůže

léčivka 8

Mentol neboli mátová silice vytváří chladivý pocit a brání tak organismu reagovat na bolestivé podněty.

Zkuste: Altermed Antisectin – zklidňující gel po bodnutí hmyzem mírní svědění a bolest. Přiměřené množství gelu naneste několikrát denně na postižené místo. Přípravek je vhodný pro děti i dospělé.

Autor: Redakce