Banánová gondola plněná mangem
Pro banány odrůdy Cavendish je typická žlutá barva zralých plodů, jemná chuť a vůně
• 4 banány
• 3 lžíce krystalového cukru
• 500 ml bílého vína
• 200 ml smetany ke šlehání
• 1 mango
• 4 paraplíčka na ozdobu
• 4 cukrářské piškoty
• čokoládový toping
1. Banány opatrně nakrojte příčně na straně bez stopky, poté veďte řez z obou stran na vrchu (tzv. ve švu), vytvořte po celé délce pruh slupky, která je přichycená na jedné straně u stopky. Dužninu ze slupky vyjměte. Odkrojte z ní z obou stran špičku a nakrájejte ji na 4 stejně velké válečky.
2. Na pánvi zkaramelizujte cukr, zalijte vínem a karamelový sirup rozvařte. Banány v sirupu krátce obalte a nechte vychladnout.
3. Mango oloupejte a nakrájejte na kousky. Vždy 4 válečky banánu složte příčně zpět do slupky a doprostřed vložte čtvrtinu dužniny manga. Nakrojený plátek slupky opatrně srolujte a zajistěte paraplíčkem.
4. Naplněný banán ozdobte dotuha ušlehanou šlehačkou, piškotem a přelijte čokoládovým topingem.
Autor: Redakce
Foto: JIŘÍ POLÁČEK JR.