Kreativ

Barevná vajíčka malovaná voskem

Barevná vajíčka Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 30. 03. 2013 00:00

Máte chuť si vyrobit velikonoční voskovaná barevná vajíčka pro jarní dekoraci a koledníky? Za několik hodin budete mít plnou mísu barevných vajec, výzdoba stolu bude zářit jarem a koledníci nebudou vědět, které vejce si vybrat.

Zapátrejte u dětí, zda by vám darovaly barevné voskovky a máte vyhráno. Pojďme na to…

Zde pracujeme se svíčkou a ohněm, je třeba dbát na opatrnost a bezpečnost. Tato práce není vhodná pro děti.

Barevná vajíčka malovaná voskem

Potřebujete

MATERIÁL

Budeme potřebovat vyfouklé vejce, hnědé i bílé, voskovky barevné (nejlépe výrazné jarní barvy), akrylové barvy a houbičku, špejle a gumičky (pomocné stojánky na sušení barvených vajec), desku polystyrenu, tužku a špendlík s keramickou hlavičkou (základní nástroj na malování vosku), pracovní lžíci a dvě čajové svíčky (na tavení vosku), nějaké zatěžkávací předměty pro lžičku (ukázka na fotce…, stačí krabice od bot, knihy…), nůž, hadr.

Krok 1

KROK 1.

Nejprve si připravíme pomocné stojánky, které vytvoříme ze špejlí a gumičky, kterou na špejle namotáme.

Krok 2

KROK 2.

Nabarvíme vyfouklé vejce pomocí technikou tupování s houbičkou a akrylovou barvou. Nabarvené vejce necháme schnout na špejlích, které zapíchneme do polystyrenové desky. Pokud nemáte akrylové barvy, použijte běžné barvivo na vejce z drogerie.

Krok 3

KROK 3.

Všechna nabarvená vejce necháme důkladně zaschnout.

Krok 4

KROK 

4.

Mezi tím si připravíme hlavní nástroj na malování – do horní části tužky zatlačíme špendlík. Mějte na paměti, že keramická hlavička je ideální pro tvoření hezkých čár z vosku, čím větší hlavička, tím bude tah snadnější a voskovaný vzor bude výrazný. Nepoužívejte špendlík s kovovou hlavičkou. Pak si do pracovní lžíce nadrolíme asi 1,5 cm voskovky a trochu obyčejného vosku ze svíčky.

Krok 5

KROK 

5.

Postavíme zátěžovou stěnu a uprostřed vložíme pracovní lžíci, pod kterou bude hořet svíčka. Vosk na lžíci bude horký, ale nesmí se pálit či černat. Když se voskovka a vosk ze svíčky rozehřejí, důkladně směs promícháme již špendlíkem (hlavičkou).

Krok 6

KROK 6.

Tahy provádíme rychlejším tempem, aby vosk nezaschl na špendlíkové hlavičce. Je dobré si nanečisto vyzkoušet malování voskem na vejci. Vždy platí: jeden nános (namočení špendlíkové hlavičky do horkého barevného vosku) je jeden tah. Dále pokračujeme stejným stylem: druhý nános je druhý tah… Občas horkou směs zamícháme, aby měla pravidelnou konzistenci.
 Můžeme také vejce barvit i několika barevnými voskovkami. 
Chceme-li použít jinou barevnou voskovku, použijeme jinou lžíci nebo opatrně vyjmeme lžíci pomocí chňapky nebo hadrem a voskovou směs odstraníme papírem či hadrem a plochu lžíce vyčistíme od barvy. Dále pokračujeme stejným krokem jako u kroku č.4 a 5. Hotová voskovaná vejce můžeme navázat na stuhy, zavěsit na lustr, věnec, zapíchnout se špejlí do jarního květináče a hlavně vyzdobit jarní stůl a potěšit koledníky.

Krok 7

Autor: Eva Trávníčková