Kreativ

Bazalka: královské koření

Bazalka: královské koření Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 01. 08. 2012 00:00

Tomuto označení rozumí každý, kdo jednou podlehl kouzlu chutě a vůně této báječné bylinky.

Za kolébku bazalky se považuje tropická Afrika a jihovýchodní Asie, ale už ve středověku byla tato rostlina z čeledi hluchavkovitých rozšířená také v Evropě. Dnes je k dostání velké množství kultivarů s rozmanitou barvou květů v odstínech bílé, růžové až fialové. A ani listy nejsou už jen klasicky zelené, jejich až černofialová barva není nijak výjimečná.

Letnička citlivá na mráz

V našich klimatických podmínkách jsou všechny bazalky letničky pěstované ze semene. Vysévají se v polovině dubna do skleníku nebo do nádoby na okenní parapet. Semena se doporučuje vysévat na povrch substrátu, protože světlo podporuje klíčení. Spolehlivě vyklíčí i mírně zasypaná zeminou. Rostlinky pěstujte při teplotě 15 – 18 °C, předpěstované sazeničky vysazujte v druhé polovině května, až pomine nebezpečí posledních mrazíků. Pokud bazalku umístíte na teplém a slunném místě, v dobře propustné humózní půdě, může se plně rozvinout. Nesnáší přemokření, ale ani velké sucho. Zaštipujte tvořící se květenství, tím podpoříte tvorbu mladých výhonků a samostatných listů, které jsou tou pravou lahůdkou.

Věřte – nevěřte

Ve starém Římě byla bazalka považována za koření lásky. V rumunských tradicích hrála symbolickou roli při námluvách – pokud dívka nabídla mládenci snítku bazalky a ten ji přijal, byli oficiálně zasnoubeni. Za posvátnou bylinu se symbolickým významem je bazalka považována v Indii. Keřík bazalky má ochránit dům i rodinu před zlými silami. U nás je bazalka znovuobjeveným kořením. Naše babičky měly často za oknem květináč s bazalkou – rostlinka jim sloužila jako aromatické koření do jídla a současně odpuzovala hmyz.

Nejen čerstvá je dobrá

Typické aroma bazalky tvoří těkavé látky, které sušením unikají, a proto sušená bylinka ztrácí svou typickou vůni. Během léta několik keříků bazalky na zahrádce nebo v truhlíku na balkoně vám poskytne dostatek čerstvých lístků. Pokud ji chcete uchovat na zimu, můžete výhonky bylinky nebo čerstvé listy zamrazit. Druhým řešením je skladování v olivovém oleji. Čisté lístky bazalky nakrájejte, natlačte do sklenice a zalijte olivovým olejem tak, aby se k bazalce nemohl dostat vzduch. Na povrchu sklenice (i při pozdějším používání) musíte stále udržovat několikamilimetrovou vrstvičku oleje. Zabráníte tím oxidaci a hnědnutí lístků. Olivový olej je nutností, má vyšší viskozitu než olej slunečnicový nebo řepkový. Vrstvička soli na povrchu poskytne větší jistotu při dlouhodobějším skladování. Takto zpracovaná bazalka vydrží v lednici až půl roku, aniž by ztratila na své charakteristické chuti a vůni. Pokud do nasekaných lístků při přípravě zamícháte pomleté piniové oříšky a česnek, získáte pesto.
Pestrá paleta odrůd i barev
U nás se nejčastěji pěstuje bazalka pravá, s typicky vejčitými listy a pronikavou nasládlou vůní. Její lístky jsou vejčité a lesklé, ve spodní části lodyhy větší a mají pilovitý okraj. Směrem k horní části se lístky zmenšují. Vybírat můžete z mnoha odrůd, které jsou nádherné i na pohled a kromě využití v kuchyni, mohou být ozdobou balkonu, teras a okenních parapetů. Radost si můžete udělat i květináčkem bazalky v kuchyni, kam bazalka prostě patří.

• Oblíbená je drobnolistá odrůda COMPACT. Tvoří kulaté keříky s drobnými zelenými lístky. Její výhodou je pozdější kvetení a rychlé obrůstání po seříznutí. Keříky této odrůdy jsou zvlášť vhodné i pro pěstování v nádobách.

• Podobné uplatnění má i odrůda SIAM QUEEN. Své pojmenování „Siamská královna" si určitě zaslouží. Kompaktní růst, lesklé hrubší listy, tmavě fialové květy. Zkuste ji, máte-li omezené prostory k pěstování. V truhlíku splní stoprocentně i estetickou funkci.

• Komu učarovala středomořská kuchyně, určitě dá přednost salátové bazalce. Má bujný růst a široké, bublinaté, ale křehké listy. K dispozici jsou odrůdy DARK GREEN a LETTUCE LEAF.

• Jíte i očima? Hledáte něco, co vaše saláty oživí barevností? Pro vás je tu odrůda PURPLE OPAAL s tmavě červenými listy, ale opět typickou bazalkovou vůni. Používá se k ochucení rýžových pokrmů, pro svoji barvu je oblíbenou součástí bylinkových octů.

• A pro milovníky barvy je tu jako novinka i vzácná bazalka PURPLE RUFFLES se silně zkadeřenými červenými listy.

• Skořicová bazalka CINAMONETTE zaujme olivově zelenými listy, purpurovými lodyhami a tmavě růžovými květy.

• Citronová vůně již není pouze doménou meduňky. Odrůda LIME se uplatní při přípravě ryb, zeleninových salátů, je však výtečná i do čajových směsí.

• A pro skutečné znalce je tu kultivar BLUE SPICE. „Modrá vůně", doslovný překlad anglického názvu odrůdy, nejlépe vystihuje výraznou vůni s nádechem skořice, hřebíčku, vanilky a citronu. Lístky této odrůdy jsou výtečné do čajů.

Autor: Redakce