Boršč po česku
Boršč po česku
• 300 g hovězího masa
• sůl
• 1–2 mrkve
• kousek celeru
• 1 cibule
• 3 lžíce rajčatového protlaku
• 2 brambory
• 1 lžíce hladké mouky
• 200 g vařené červené řepy
• 1 masox
• špetka cukru
• ocet
• mletý pepř
• bobkový list
• zakysaná smetana na ozdobení
Hovězí maso nakrájejte na kostičky, zalijte osolenou vodou a vařte do poloměkka. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, celer, brambory i cibuli a vařte dále. Polévku zahustěte moukou rozmíchanou v troše studené vody a vařte tak dlouho, až maso, zelenina a brambory změknou.
Pak přidejte na kostičky nakrájenou řepu, masox a bobkový list. Vařte ještě asi 5 minut. Nakonec boršč podle chuti oslaďte, okyselte, opepřete a nechte přejít varem. Před podáváním každou porci ozdobte lžíci zakysané smetany.