Císařský trhanec s jahodami
Císařský trhanec s jahodami
Doba přípravy: 20 minut, 4 porce
Potřebujete:
• 80 g polohrubé mouky
• 250 ml mléka
• 2 žloutky
• 1 lžíci cukru krupice
• 2 bílky
• asi 6 lžic másla
Jahodový rozvar:
• 250 g jahod (mohou být i mražené)
• 3 lžíce cukru krupice
Na posypání:
• 50 g mandlových lupínků
• moučkový cukrBrambory pečlivě umyjte a dejte vařit i se slupkou.
1. Na pánvi
nasucho opražte mandlové lupínky a dejte stranou (ne zase příliš daleko - já je nakonec přehlédla). Jahody operte, odstopkujte a nakrájejte na plátky. Dejte do kastrolku, prosypte 3 lžícemi krupicového cukru a pomalu přiveďte k varu. Povařte 5 minut a odstavte.
2. Z mouky
mléka, žloutků a krupicového cukru metličkou vymíchejte hladké těsto. Z bílků vyšlehejte ne úplně tuhý sníh a vešlehejte do těsta. Těsto jsem dělila nakonec jen na 3 díly, místo na 4; placky byly vysoké tak akorát.
3. Rozpusťte
na pánvi máslo, vlijte těsto a rovnoměrně rozprostřete. Opečte z jedné strany, obracečkou nebo pomocí velkého talíře otočte a opečte z druhé strany. Placku pomocí dvou vidliček roztrhejte na malá sousta. Do pánve přidejte máslo a kousky znovu ze všech stran opečte.
4. Trhanec
podávejte přelitý jahodovým rozvarem, posypaný cukrem a opraženými lupínky. V sezoně ho dozdobte jahodami.
Hotovo
Sněhové těsto chutná jinak než lívancové nebo palačinkové. Je nadýchané, málo sladké, takže ho skvěle doplní ochucené jahody. Jen nezapomeňte na ty opražené mandličky. Celek je souhrou samých dobrých chutí.
Autor: Jana Pippichová