Kreativ

Císařský trhanec s jahodami

Zdroj: Redakce

Vydáno: 01. 10. 2013 00:00

Císařský trhanec s jahodami

Doba přípravy: 20 minut, 4 porce

Potřebujete:
• 80 g polohrubé mouky
• 250 ml mléka
• 2 žloutky
• 1 lžíci cukru krupice
• 2 bílky
• asi 6 lžic másla

Jahodový rozvar:
• 250 g jahod (mohou být i mražené)
• 3 lžíce cukru krupice

Na posypání:
• 50 g mandlových lupínků
• moučkový cukrBrambory pečlivě umyjte a dejte vařit i se slupkou.

1. Na pánvi


nasucho opražte mandlové lupínky a dejte stranou (ne zase příliš daleko - já je nakonec přehlédla). Jahody operte, odstopkujte a nakrájejte na plátky. Dejte do kastrolku, prosypte 3 lžícemi krupicového cukru a pomalu přiveďte k varu. Povařte 5 minut a odstavte.

2. Z mouky


mléka, žloutků a krupicového cukru metličkou vymíchejte hladké těsto. Z bílků vyšlehejte ne úplně tuhý sníh a vešlehejte do těsta. Těsto jsem dělila nakonec jen na 3 díly, místo na 4; placky byly vysoké tak akorát.

3. Rozpusťte


na pánvi máslo, vlijte těsto a rovnoměrně rozprostřete. Opečte z jedné strany, obracečkou nebo pomocí velkého talíře otočte a opečte z druhé strany. Placku pomocí dvou vidliček roztrhejte na malá sousta. Do pánve přidejte máslo a kousky znovu ze všech stran opečte.

4. Trhanec


podávejte přelitý jahodovým rozvarem, posypaný cukrem a opraženými lupínky. V sezoně ho dozdobte jahodami.

Hotovo


Sněhové těsto chutná jinak než lívancové nebo palačinkové. Je nadýchané, málo sladké, takže ho skvěle doplní ochucené jahody. Jen nezapomeňte na ty opražené mandličky. Celek je souhrou samých dobrých chutí.

Autor: Jana Pippichová