Praktická žena - Kreativ

Citrónové koláče

Vydáno: 07. 07. 2013 00:00

Citrónové koláče   

Těsto je určeno pro dvě dortové formy, každý koláč má jinou náplň – vyberte si dle svých chutí.

TĚSTO
• 380 g hladké mouky
• 100 g mandlového prášku
• 240 g másla
• 160 g moučkového cukru
• 2 žloutky
• 4 lžíce studené smetany

CITRONOVÝ KRÉM 1
• jemně nastrouhaná kůra z bio citronu
• šťáva z 1 citronu
• 2 vejce
• 150 g moučkového cukru
• 1 vanička tučného tvarohu
• 10 g maizeny
• trocha 30% smetany

CITRONOVÝ KRÉM 2
• jemně nastrouhaná kůra z bio citronu
• šťáva ze 3 citronů
• 4 vejce
• 125 g cukru krupice
• 75 g másla

TĚSTO
rychle zpracujte na vále, zabalte do fólie a nechte odpočinout do druhého dne v lednici.
Druhý den těsto rozdělte na dvě části a vyválejte první kolo. Vyložte dortovou formu těstem, dno propíchejte vidličkou, zakryjte kolečkem pečicího papíru a nasypte na něj fazole. Pečte asi 15 min v předehřáté troubě při 170 °C, pak odkryjte dno, zkontrolujte propíchání vidličkou a nechte zrůžovět.

KOLÁČ 1
Mezitím utřete cukr s citronovou kůrou a šťávou, přidejte vejce, tvaroh a maizenu, mírně zřeďte smetanou a vše ručně metličkou ušlehejte do jemného krému. Nalijte do korpusu.
Pečte asi 35 min při stejné teplotě. Vychladlý koláč ozdobte jemnými kolečky citronů těsně před podáváním.

KOLÁČ 2
Utřete cukr s citronovou kůrou, přidejte vejce a krátce promíchejte metličkou. Přidejte rozpuštěné zchladlé máslo a citronovou šťávu a nalijte do korpusu.
Pečte ještě asi 40 min při stejné teplotě. Vychladlý koláč dozdobte pomerančovou kůrou a jemnými půlměsíčky pomerančů těsně před podáváním.

Pro který se rozhodnout? Těsto chutná jako vánoční cukroví, tvarohová náplň 1 je jemnější, náplň 2 je citronovější a výraznější.
Dobrou chuť!

Autor: Jana Pipichová