Čočka na kyselo
• 500 g velkozrnné čočky
• 80 g škvařeného sádla
• 75 g cibule
• 10 g hladké mouky
• sůl
• 2 lžíce octa
1. Přebranou a propranou čočku zalijte studenou vodou, aby byla všechna ponořená, a nechte ji nejméně 2 hodiny namočenou. Pak ji přikryjte pokličkou a v téže vodě uvařte doměkka.
2. Během varu můžete podle potřeby dolévat vroucí vodu, ale jen tolik aby ji po uvaření zůstalo v čočce jen nepatrně.Drobně nakrájenou cibulku osmažte na sádle, zaprašte moukou a opražte.
3. Zásmažku přidejte k čočce, spolu s octem a solí, důkladně promíchejte a nechte ještě asi 5 minut dusit. Uvařenou čočku rozdělte na talíře a podávejte třeba s klobáskou a volským okem.
Autor: Redakce
Foto: JIŘÍ POLÁČEK JR.