Cotillony
Francie
Čokoládové těsto:
• 20 g másla
• 30 g 33% smetany
• 6 g glukózy
• 1 velké vejce
• 30 g moučkového cukru
• 30 g 90% čokolády
• 55 g hladké mouky
• 1 g prášku do pečiva (asi 1/3 lžičky)
• 20 g strouhané čokolády na vaření
Ovocný rosol:
• 400 – 500 g ovoce lesní směs (jahody, maliny, borůvky)
• 140 g moučkového cukru
• 5 g pektinu
Vanilkový krém:
• 6 plátků želatiny
• 2 lžíce studené vody
• 300 g 33% smetany
• 1/2 vanilkového lusku
• 2 žloutky
• 30 g moučkového cukru
Dokončení:
• 30 čerstvých malin nebo kandované ovoce
• 30 čokoládových ozdob nebo lístků máty
Zahřejeme smetanu s glukózou na 80 °C stupňů. Stáhneme z ohně, přidáme máslo a zašleháme vejce a cukr. Ve směsi rozpustíme 90% čokoládu a do našlehané hmoty zlehka vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem.
Těsto vlijeme do formy o rozměrech 20x24 cm vyložené pečicím papírem nebo do 30 kulatých formiček o průměru 4 cm vyložených papírem a vymazaných tukem. Těsto posypeme nastrouhanou čokoládou a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 7 minut a necháme vychladnout. Vyjmeme z formiček nebo z plátu těsta vykrájíme kulatým tvořítkem 30 koleček o průměru 4 cm.
Do kastrolu s nepřilnavým dnem dáme všechno ovoce, podlijeme trochou vody, pomačkáme a na mírném ohni chvíli povaříme, aby ovoce pustilo šťávu. Potom ovoce prolisujeme přes velmi jemné síto. Do šťávy (mělo by jí být nejméně 200 ml) postupně vmícháme 100 g cukru a vaříme na mírném ohni 5 minut. Nakonec vmícháme zbylý cukr promíchaný s pektinem a vaříme ještě asi 2 minuty nebo dokud rosol nezačne tuhnout. Zkusíme kápnout na talířek – pokud během chvíle zrosolovatí, stáhneme z ohně a rosol vlijeme do malých formiček tvaru polokoule o průměru 4 cm a dáme ztuhnout do chladničky. Trochu rosolu si necháme na maliny (či kandované ovoce).
Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Smetanu svaříme s dření z vanilkového lusku a stáhneme z ohně. V misce vyšleháme cukr se žloutky, za stálého míchání přilejeme teplou smetanu a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit! Teplota udržujeme okolo 80 °C.
Krém vyjmeme z vodní lázně, vmícháme namočenou želatinu (přebytečnou vodu můžeme vymačkat) a dobře rozmícháme. Krém mícháme až do vychladnutí (nejlépe v nádobě s ledem nebo studenou vodou), a jakmile začne tuhnout, rozdělíme ho do formiček na vrstvu ovocného rosolu. Na krém vložíme kolečko čokoládového těsta a necháme ztuhnout v chladničce. Chladíme minimálně 4 hodiny.
Potom dezert vyklopíme z formiček, cotillony dozdobíme malinou namočenou v tekutém ovocném rosolu, vpíchneme ozdobu nebo mátu a podáváme v cukrářských košíčcích.
1. Při přípravě ovocného želé
jsem se natrápila… Nakonec jsem přeci jen sáhla po maminčině domácí marmeládě, přidala jsem do ní želatinu a bylo to.
2. Zato krém vyšel na jedničku.
Chuť vanilkového lusku je pro mne objev, s vanilinovým cukrem či extraktem je nesrovnatelná. Už nikdy jinak!
3. Před vmícháním mouky
a kypřicího prášku do našlehané čokoládové hmoty doporučuji mouku s práškem prosít, aby nevznikly hrudky.
4. Těsto posypané čokoládou
fantasticky voní a po upečení je opravdu neuvěřitelně vláčné a chutné.
5. Než jsem položila čokoládová kolečka
na vrstvu krému, dala jsem na půl hodiny naplněné formičky do chladničky, abych urychlila tuhnutí.
6. Vykrajování koleček
šlo jako po másle. Překvapilo mne, že se nastrouhaná čokoláda udržela na povrchu těsta a vytvořila tak další chutnou vrstvičku.slem a oslaďte třtinovým cukrem. Vše dobře promíchejte. Samozřejmě doprava, po směru hodinových ručiček.
7. Silikonové formičky
jsou poddajné a při vyklopení nedošlo k žádným ztrátám. Dokonce zůstal viditelný reliéf.
Přesto jsem dortíčky raději vložila do cukrářských papírových košíčků, lépe se jedí a krásně to vypadá. Ozdobit se dají čímkoli, podle sezony.
Autor: Kateřina Poslušná