Praktická žena - Kreativ

Dokonalá vánočka

Dokonalá vánočka

Vydáno: 15. 12. 2011 00:00

Nepostradatelnou součástí vánočních svátků je vánočka – tradiční sváteční pečivo z kynutého těsta.

Vánočka, krajově pletenice, pletanka, štědrovice, štědrovečernice, štricka, štrucla, žemle, ceplík… má dlouhou historii, která sahá až do dob Václava IV. Ale teprve od 18. století si je začali lidé péct doma sami. Zhotovit vánočku nebylo a není jednoduché, a i proto se při přípravě těsta, pletení a pečení vánočky udržovaly nejrůznější zvyky, které měly zajistit dílu zdar. Tak například hospodyně měla zadělávat v bílé zástěře a šátku, nesměla mluvit, při kynutí těsta měla vyskakovat vysoko do výšky… Dávným zvykem také bylo zapékání mince – kdo ji při krájení našel, měl jistotu, že bude zdravý a bohatý po celý následující rok. Připálená nebo natržená vánočka naopak věštila neštěstí. I dnes se najdou zruční jedinci, kteří dovedou spodní pletenec zhotovit ze sedmi pramenů (nejčastěji se plete ze čtyř), anebo upletou celou vánočku najednou ze šesti pramenů.

Sázka na výjimečnost
Změna je život, a tak letos zkuste trochu pozměnit starou rodinnou tradici a upéct vánočku z úplně jiného těsta!

Tvarohová

• 500 g hladké mouky
• 250 g měkkého tvarohu
• 150 g moučkového cukru
• 2 vejce
• 1 prášek do pečiva
• 2 lžíce rumu
• špetka soli
• 1 až 2 lžíce mléka
• hrst rozinek
• hrst sekaného kandovaného ovoce, datlí a fíků
• hrst sekaných loupaných mandlí

Všechny suroviny zpracujte na vále a důkladně vypracujte tuhé těsto. Vyválejte pramínky na vánočku a upleťte ji. Ozdobte ji sekanými mandlemi, potřete rozkvedlaným vejcem a pečte při mírné teplotě asi 1 hodinu.

Bramborová

• 60 g másla
• 90 g cukru
• 1 vejce
• špetka soli
• půl lžičky citronové kůry
• 30 g droždí
• 220 ml mléka
• 500 g polohrubé mouky
• 250 g vařených brambor
• hrst rozinek

Do vlažného mléka rozdrobte droždí a trochu cukru a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, špetku soli a citronovou kůrou. Do kvásku postupně po částech vmíchejte mouku a najemno nastrouhané studené vařené brambory. Do utřeného másla přidejte rozinky a zapracujte do těsta. Důkladně prohněťte a přikryté nechte na teplém místě nejméně 1 hodinu kynout. Pak upleťte vánočku, dejte ji na vymazaný plech, nechte ji opět kynout, potřete rozšlehaným vajíčkem a v dobře vyhřáté troubě upečte dorůžova.

Olejová

700 g polohrubé mouky
• 80 g hladké sójové mouky
• 100 ml slunečnicového oleje
• 120 g hnědého cukru
• 2 žloutky
• citronová kůra
• 30 g droždí
• sůl
• bílek na potření

Z 1 lžičky cukru, droždí a vlažné vody udělejte kvásek. Do mísy dejte prosátou polohrubou mouku, žloutky, zbylý cukr, olej, citronovou kůru, sůl, sójovou mouku a vykynutý kvásek a s vlažnou vodou (podle potřeby) vypracujte těsto. Na teplém místě ho nechte asi 2 hodiny kynout. Z vykynutého těsta upleťte vánočku a nechte na plechu ještě kynout, pak ji potřete bílkem a pečte zvolna asi hodinu v troubě.

Aby pečení nebylo mučení
• Používejte vždy kvalitní prosátou polohrubou mouku.
• Dávejte pozor, abyste nepřelili tekutinu (nejprve mouka a pak mléko) a nedali příliš mnoho tuku. Vánočky by byly těžké a pomalu by kynuly.
• Přídavek malého množství sádla dělá vánočku vláčnější.
• Těsto nesmíte příliš sladit, neboť se pak při pečení vánočky rozbíhají a ztrácejí svůj tvar.
• Nezapomeňte na zásadu, že čím je těsto mastnější a sladší, tím hůře drží během pečení tvar.
• Těsto musíte opravdu důkladně vypracovat, až se nechytá vařečky, stěny mísy nebo válu. Ideální je, když se na něm dělají puchýřky.
• Do vánoček můžete přidat sekané vlašské ořechy a lískové oříšky, rozinky nejlépe namočené předtím v rumu, kandované ovocné pochoutky.
• Těsto na vánočky můžete ovonět a okořenit citronovou kůrou, vanilkou, tlučeným badyánem, anýzem, strouhaným muškátovým oříškem.
• Pomalé kynutí (3–4 hodiny) má svůj smysl. Budete-li mít na kynutí málo času, bubliny plynu se při pečení budou chtít vehementně dostat ven a vánočka se zdeformuje.
• Vánočka se plete ze 4–9 pramenů a pletence se pyramidově kladou na sebe. Aby vám jednotlivé copy z vánočky nesjely, přitlačte je na spodní vrstvu a zabezpečte špejlemi.

Autor: Redakce