Kreativ

Doplňte si energii

Doplňte si energii Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 16. 04. 2012 00:00

Ať už momentálnímu mátožnému stavu říkáte jarní únava, nebo jinak, faktem je, že koncem zimy chybí elán a chuť do života skoro každému. Na rozdíl od sysla, spícího v doupěti, se tomu ovšem my, lidé, můžeme bránit. Jak? Prostě se „nabít" novou energií!

Mysl

Je hlavní „akumulační baterií" pocitu životní energie. Proto jejímu „dobíjení věnujte největší péči!

Vstřebávejte světlo

Nedostatek slunečního svitu během zimního období je hlavní příčinou psychické rozladěnosti, únavy a nedostatku sil. Proto se snažte být co nejvíc venku – přímé denní světlo je nenahraditelné. V místnostech nezatahujte závěsy a žaluzie a dostatečně sviťte. Čas tajuplného příšeří, plamínků svíček a „černých hodinek" už končí – blíží se jaro a k tomu patří světlo!

Obklopte se barvami

Osvěžte interiér bytu, ale třeba i kanceláře jasnými barvami. A o pestrobarevné tóny obohaťte i šatník. Naplní vás to optimismem, což je to pravé „dynamo" na výrobu životní energie.

Zvládněte hormony

Volbou vhodné antikoncepce zmírníte projevy kolísání hladiny pohlavních hormonů během měsíčního cyklu (změny nálady, podrážděnost, úzkost, únava…), které ubírají psychickou energii až dvěma třetinám žen. Například novinka – přípravek Yaz zkracuje „hormone-free" interval ze sedmi na čtyři dny, čímž se hormonální úroveň stabilizuje. Yadine zase výrazně redukuje nepříjemné příznaky premenstruačního syndromu. A do třetice – Jeanine umožňuje (bez zdravotních rizik) oddálit či si naplánovat menstruaci, jak se vám hodí, popřípadě ji i úplně „zrušit".

Hrajte si a dovádějte

Nestyďte se jen tak „blbnout" – s dětmi, s partnerem, s kamarádkou… Skákejte, tancujte, zpívejte, smějte se a samozřejmě – nezanedbávejte sex!

Změňte styl

Navštivte vizážistku, dopřejte si profesionální „proměnu" nebo si se svým vzhledem pohrajte sama. Vyzkoušejte nový účes, obarvěte si vlasy jinak, zvolte odlišný způsob líčení, rozšiřte šatník nezvyklým směrem. A inovujte i v drobnostech – v dekoraci nehtů, v ozdůbkách, v doplňcích. Zapojte fantazii a zbavte se strachu, energie se dostaví vzápětí!

Zážitky pro tělo

dodávají energii duši! Už dávno nikdo nepochybuje o tom, že psychický a fyzický stav člověka spolu bezprostředně souvisí.

Ajurvédská masáž

Uvolní psychické napětí, odplavuje škodlivé látky, regeneruje, dodává síly. Teplý olej konejší, orientální vůně probouzí kreativitu a chuť do života. Za 90 minut „dobíjení energie" zaplatíte kolem 1500 Kč. Pokud stojíte o pořádné „probuzení ze zimního spánku", dopřejte si luxus dvou terapeutů najednou (cena může být ovšem až dvojnásobná). Je dobré dát si ajurvédskou masáž večer a pak jít domů – relaxovat nebo se věnovat intimním radovánkám.

Zázračné polárium

Chcete se zbavit jarní únavy a nabít se energií tak, že nebudete vědět, co s ní? Zkuste se trošku „zmrazit"! To je skvělá nabíječka. Polárium je místnost, v níž je 160 stupňů pod nulou. Když si tam dvě tři minutky pobudete, a pak si dáte odborně prokrvit tělo, budete se cítit neuvěřitelně plná síly. Celková terapie (i s profesionální masáží dle vlastního výběru) trvá zhruba 90 minut a stojí 1100 Kč a zatím se provádí pouze v Praze a v Liberci.

Kosmetika pro dobrou náladu

„Nic není natolik božské jako to, co nám dává příroda sama," řekla Charlotte Menzen, průkopnice v oblasti přírodní kosmetiky. Osvěžující extrakt z grapefruitu oživuje smysly a dobíjí energii, souhra vůní harmonizuje a dodává dobrou náladu, což napovídá už název kosmetické řady ENJOY (neboli bavit se, užívat si…). Lehký hydratační krém (230 Kč), osvěžující toaletní voda (500 Kč), tělové mléko (290 Kč), sprchový gel (260 Kč) a tělový cukrový peeling (290 Kč), Charlotte Meentzen.

Jídlo

Může dodávat buď vitalitu, nebo „prázdná" kila navíc. Vyberte si to první!

Pryč s jedy

Organismus zaplavený škodlivinami těžko může být zároveň plný energie. Takže mu poskytněte očistnou kúru – například pomocí odvaru z kopřiv, extraktu z vinných peciček nebo čerstvých jahod zapíjených čajem z listů jahodníku. K tomu přidejte lehký třídenní půst: 1. den a 3. den jezte pouze pyré z ovoce a jogurty s probiotiky, 2. den nejezte vůbec nic – pouze pijte ředěné přírodní ovocné šťávy a vodu.

Povzbuzující pochoutky

Obezita už sama o sobě unavuje a ubírá sil. Takže volte potraviny, které dodávají energii ve smyslu elánu a chuti do života, nikoli kalorické zátěže a nadbytečných kilogramů. Jsou to například: Semínka a celozrnné obilniny, mandle a ořechy všech druhů, vysokoprocentní hořká čokoláda, mořské plody, za studena lisovaný olivový olej, špenát (Pepek námořník měl pravdu!) a další.

Střídání barev

Dopřejte si denně nejméně pět porcí ovoce nebo zeleniny – jednu „porci" představuje například velké jablko či grapefruit, miska salátu, příloha krátce orestované zeleniny apod. Snažte se během dne vystřídat všechny barvy – červenou, zelenou, žlutou, oranžovou, modrofialovou. Barva ovoce či zeleniny totiž koresponduje s obsahem zdravotně významných látek, takže dáte-li dohromady celé spektrum, namixujete si optimální koktejl vitaminů, minerálií atd.

Horká čokoláda

500 ml mléka • 200 g kvalitní hořké čokolády (nejlépe s 80 % kakaa)
• 1/4 lžičky mleté skořice • 1 lžička vanilinového cukru • špetka chilli • vnitřek z jednoho vanilkového lusku • 250 ml smetany ke šlehání

Do hrnce nalijte mléko a přidejte do něj na kousky rozlámanou čokoládu, skořici, vanilinový cukr a vanilku. Za stálého šlehání metličkou přiveďte k varu. Ještě minutku šlehejte a odstavte. Dochuťte chilli. Nalijte do předehřátých šálků a každý ozdobte kopečkem ušlehané smetany.

Pohyb

Bez něj to nepůjde. Jestli se s ním zatím „nekamarádíte"…

Správný pohyb

Energii a zároveň pocit skvělé nálady až euforie dodává takzvaný aerobní pohyb, který navíc posiluje kardiovaskulární systém a pomáhá snižovat nadváhu. To je například jogging, rychlá chůze, běžky, bruslení, plavání, tanec, aerobik… Nikoli však posilování – to sice zpevňuje svaly, ale „nedobíjí" a nemá efekt ani na shazování kil či zlepšení činnosti srdce a cév.

Hormon štěstí

Povzbuzující efekt aerobního pohybu způsobuje endorfin, kterému se přezdívá „hormon štěstí". Ten se však začne uvolňovat nejdříve po 20 až 30 minutách aerobního pohybu. Optimální je věnovat se mu asi 45 až 60 minut. Déle zase už ne, víc energie se nedostaví, naopak potom začne ubývat.

Věnujte si čas

Krátkodobý pocit „vlití nové síly do žil" a chuti do života získáte už po jedné hodince vhodného sportování. Ale k tomu, aby se z něj stal téměř setrvalý stav, neboli efekt dobití energie byl dlouhodobý, je potřeba věnovat se pohybu pravidelně, a to nejméně třikrát, ale radši pětkrát týdně. Chybí-li čas, může sportování nahradit třeba rychlá chůze nebo jízda na kole místo cesty autem či tramvají.

Nepřežeňte to…

Důležité je zvolit správnou intenzitu pohybu – nesmí být ani přehnaná, ani nedostatečná. Přesně ji lze stanovit podle tepové frekvence, ale počítat si při sportování počet tepů za minutu by byla asi otrava. Takže zvolte praktičtější metodu – ta správná míra nastává, pokud se zadýcháte tak, že sice můžete mluvit, ale už ne zpívat. Pokud se nezadýcháte vůbec, je to nanic. A když to přeženete, až se div nedusíte, také je to špatně…

Pomalu s rychlým startem

Kdo není na sportování zvyklý, měl by dobu i intenzitu zvyšovat postupně. Nemá smysl se hned na začátku odrovnat a pak všeho nechat. Nejlépe se začíná s nějakým „sparing partnerem" – může to být životní partner, kamarádka, anebo třeba pes…

Vyražte do parku

Pro dodání energie je účinnější pohybovat se na čerstvém vzduchu a denním světle než v uzavřeném fitku nebo doma v obýváku. Vzduch ovšem musí být, pokud možno, co nejméně znečištěný. Takže nesportujte v okolí dálnic nebo rušných křižovatek…

Zkoušejte, hledejte

Aby sportování „nabíjelo", nikoli „ubíjelo", musí být zábavné. Jakmile pohyb začnete považovat za druh trestu, přestává mít pozitivní význam. Pečlivě proto vybírejte, co je právě pro vás to pravé – zkoušejte a hledejte tak dlouho, až to najdete.

Severský skijöring

je jízda na běžkách, při níž vás táhne pes. Nejlépe to samozřejmě jde „profesionálům" – tedy aljašským husky, s nimiž si lze podobný zážitek dopřát za ceny od 2500 Kč za cca 10 až 20 km dlouhý výlet. Pokud si pořídíte speciální popruh, máte přiměřeně urostlého a inteligentního psa a zároveň dost trpělivosti ho to naučit, můžete si to vyzkoušet i s vlastní „mazlíčkem".

Snowtubing

je jízda na speciálním gumovém člunu sněhovým korytem. Za ceny od 400 Kč vám to umožní téměř všude, kde je bobová dráha. Nicméně improvizovanou, ale stejně „nabíjející" verzi si klidně zařídíte sami a kdekoli – stačí si vzpomenout na dětství, kdy jste sjížděli kopce na duši z pneumatiky nebo na igelitovém pytli.

Autor: Redakce