Hot Cross Buns neboli anglické horké křížové bochánky
Toto je první pečivo, které máte před tím, než ho sníte, políbit! Možná vám to přijde divné, ale jakmile ucítíte tu vůni, která se line z trouby, uděláte to automaticky :-). Hot cross buns jsou mírně sladké, kořeněné kynuté bochánky s křížem z moučné pasty, které se v Británii tradičně pečou na Velký pátek. Hned po upečení je potřete cukrovou glazurou (svařený cukr a voda). Políbíte, rozkrojíte, namažete máslem a dostaví se extáze. Teda alespoň u mě :-). Vydrží dobré jen jeden den, ale opravdu není problém je sníst hned!
Těsto:
• 450 g hladké mouky
• 65 g cukru
• 55 g změklého másla
• 1 lžička soli
• 8 g sušeného droždí
• 2/3 lžičky mletého nového koření
• 2/3 lžičky mleté skořice
• 2/3 lžičky mletého muškát. oříšeku
• 1/3 lžičky mletého hřebíčku
• 1/3 lžičky mletého koriandru
• 1/3 lžičky mletého zázvoru
• 1 lehce rozkvedlané vejce
• 180 ml vlažného mléka
• 120 g sušeného ovoce (rybíz, rozinky, kandovaná pomerančová kůra)
Pasta na kříže:
• 45 g hladké mouky
• 1/2 lžičky cukru moučka
• 1-3 lžíce vody
Glazura:
• 2 lžíce cukru
• 1 lžíce vody
Nejprve si uděláme těsto. Prosátou mouku, sůl a koření smíchejte, přidejte máslo a rukama ho zapracujte jako žmolenku. Přidejte cukr a droždí a dobře promíchejte. Uprostřed si udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce a nalijte mléko a zpracujte dohromady.
Přendejte těsto na pomoučený vál a 5 minut hněťte. Pak do těsta přidejte sušené ovoce a hněťte dalších 5–10 minut.
Velkou mísu vytřete olejem, dejte do ní těsto, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 90 minut kynout. Po vykynutí těsto znovu krátce prohněťte. Rozdělte těsto na 12 kousků, ze kterých udělejte bochánky. Ty položte na plech s pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte znovu kynout 30 minut.
Mezitím si připravte pastu na kříže. V misce smíchejte cukr s moukou a přidejte vodu dle potřeby. Začněte s 1 lžící, důkladně promíchejte a přidejte více vody podle potřeby. Pasta by měla být trochu tekutá a lepivá, ale při nanášení se neroztéká. Dejte ji do cukrářského sáčku s menší kulatou špičkou. Na každý bochánek namalujte pastou kříže a pečte v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 10 minut. Poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 10–15 minut nebo do zlatohnědé barvy.
Asi 5 minut před dopečením si začněte připravovat glazuru. V pánvičce smíchejte cukr s vodou a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do rozpuštění cukru. Při příliš dlouhém vaření vám glazura zkrystalizuje. Nevadí, přidejte trochu vody a začněte znovu. Bochánky vyndané z trouby ihned (ještě horké) potřete glazurou.
Autor: Redakce