Houbová omáčka
Houbová omáčka s houskovým knedlíkem
DOBA PŘÍPRAVY: 45 min + 30 min na odležení těsta + čištění hub
Knedlíky
• 6 housek
• 200 ml mléka
• 1 a 1/2 cibule
• malý svazek petrželové nati
• 50 g másla
• 2 vejce
Omáčka
• 700 g čerstvých lesních hub
• 50 g slaniny
• 300 ml vývaru
• 200 ml sladké smetany
• 2 – 3 lžíce hladké mouky
• sůl
• pepř
• ocet
Housky nakrájejte na plátky, ohřejte mléko a přelijte je. Půl cibule nakrájejte na drobno a na lžíci másla poduste. Dejte ji do misky, přidejte housky, přimíchejte vejce, asi polovinu petrželky nasekané na jemno, osolte, opepřete a vypracujte pevnější těsto. Nechte asi 30 min odpočinout.
Mezitím očistěte houby a nakrájejte na plátky. Cibuli a slaninu nakrájejte na drobno. Obojí osmahněte na zbytku másla, přidejte houby a nepřikryté prudce smažte, až se odpaří všechna tekutina.
Zatím vlhkýma rukama vypracujte z těsta 8 knedlíků a vařte je v mírně bublající vodě asi 20 minut.
Houby zalijte vývarem a smetanou, zahustěte moukou rozkvedlanou v troše studené vody. Omáčku chvíli povařte, dochuťte solí, pepřem a octem.
Uvařené knedlíky nechejte okapat, a servírujte s omáčkou posypané zbytkem petrželky.
1 SUROVINY
Houby jsem musela zkombinovat z půl kg žampionů a čtvrt kg sušených, les nám jako naschvál nedal ani houbičku.
2 KNEDLÍKY
Pracovala jsem s rohlíky, ale výsledek je tentýž. Petrželkou nešetřete, jinak uvaříte jen béžovou hmotu.
3 ZÁKLAD OMÁČKY
Tvoří ho slaninka, cibulka, podušené houby na másle. Přidejte vývar a můžete lehce dochutit solí a pepřem.
4 OMÁČKA PŘIBÝVÁ
Rozmíchejte sladkou smetanu a omáčku nechte krátce provařit. Zbývá jen zahustit a mírně dochutit octem.
5 KNEDLÍKY
Tak, honem z vody ven. Knedlíky jsou jemné, těsto není zahuštěné moukou – takže, nepřevařit!
6 POVEDLO SE
Nedejte se klamat, knedlíky vypadají jako do polévky, ale mám je na míse velikosti talíře na pizzu.
7 MŇAM
Hustá, houbami chlupatá omáčka, tak to má být. Jen bych řekla, že omáčky bylo více, než knedlíků.
„Těším se, až porostou houby - musela jsem totiž vařit ze sušených a ze žampionů. Přesto je to dobrota nad dobroty, na maso si ani nevzpomenete. Pochutnejte si, stojí to za to!"
Autor: Jana Pippichová