Houbové knedlíky s omáčkou z Ryzlinku
Tenhle recept vypadá složitě, ale zvládne ho s přehledem i naprostý začátečník. A chutná báječně!
Na knedlíky:
100 g slaniny
4 housky
230 g polohrubé mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
sůl
250 ml vývaru
3 vejce
100 g žampionů nakrájených na plátky
Na náplň do knedlíků:
2–3 lžíce oleje
cibule
česnek
150 g šunky
400 g žampionů
sůl
pepř
Na omáčku:
1/8 bílého Ryzlinku
½ l smetany ke šlehání
1 polévková lžíce studeného másla
sůl
bílý pepř
Na dokončení:
pažitka a parmazán
Těsto smícháte v pohodě a i když se může zdát, že žampiony budou těsto trhat, získáte poměrně kompaktní tvárnou hmotu. Žampiony jsem použil zahradní – hnědé (ke koupi v každém supermarketu).
Připravíte si náplň. Cibulku a česnek osmahnete na oleji do světle hněda. Přidáte pokrájené žampiony a šunku, a krátce orestujte. Ještě podle chutí osolíte a opepříte. Ale nezapomínejte, že pepř je také v omáčce… Necháte vychladnout.
Z těsta si uděláte malé placky – základ pro knedlíky. Na pomoučněném vále! Přidáte náplň a uzavřete ji těstem.
Víno, které potřebujete vyvařit na polovinu hlídejte. Stačí moment a rázem se vám promění ve zkaramelizovanou hmotu. Dělal jsem to nadvakrát :-)
Knedlíky vaříte tak dvacet minut, po vyndání do nich píchněte vidličkou. Já na to zapomněl a nic se nestalo, ale uvolnit páru z knedlíku má jistě smysl. Knedlík jsem před podáváním ještě přelil omáčkou, přidal pažitku a posypal strouhaným parmazánem. Hobliny jsou jistě efektnější.
Autor: Ladislav Müller