Kreativ

Hovězí bifteky s bramborovo-hráškovým krémem

Zdroj: Redakce

Vydáno: 07. 12. 2013 00:00

Hovězí bifteky s bramborovo-hráškovým krémem

Potřebujete:

• 800 g hovězí svíčkové
• olej
• 3 lžíce studeného másla
• 3 lžíce mletých mandlí
• čerstvý tymián
• 8 – 10 šalotek
• 100 ml červeného vína
• 500 g brambor
• 150 g mraženého hrášku
• 100 ml mléka
• 50 ml 12% smetany
• sůl a čerstvě mletý pepř
• svazek zeleného chřestu

1. Připravte si


bifteky, potřete je olejem a dejte stranou odpočinout a ohřát na pokojovou teplotu.

2. Mezitím


oloupejte brambory, jednu si dejte stranou. Zbytek nakrájejte na kostky a společně s hráškem uvařte do měkka. Pak ohřejte mléko se smetanou. Brambory s hráškem a mlékem umixujte nebo prolisujte na kaši. Podle chuti osolte. Hotové pyré udržujte v teple až do podávání.

3. Zbylou bramboru


nakrájejte na velmi tenké nudličky ve tvaru sirek. Ty osmažte ve vysoké vrstvě oleje do zlatova a na kuchyňském ubrousku nechte okapat. Mleté mandle rukou promněte s polovinou másla a tymiánem na drobenku. Dejte ji do lednice.

4. Finále


Nasucho rozpalte litinovou pánev (nebo nerezovou se silným dnem) a maso na ní z jedné a pak z druhé strany zprudka opečte. Snižte plamen a dopečte po 2 minutách z každé strany. Pečte déle, pokud si přejete bifteky propečenější. (Já peču bifteky po obou stranách 7 min, pak jsou středně propečené.) Do pánve přidejte zbylé máslo, nechte ho rozpustit, a lžící jej přelévejte přes bifteky. Maso osolte, opepřete a odložte stranou na talíř, uchovejte v teple, doporučuji přikrýt nahřátým hrncem.
Ve výpeku osmahněte šalotky vcelku, přilijte víno a krátce poduste, než změknou. Podle chuti dokořeňte. Cibulky musí zůstat ještě křupavé, pak jsou nejlepší.
Na talíře naaranžujte bramborovo hráškové pyré, bifteky, na které navršte mandlovou krustu a smažené bramborové nudličky. Dozdobte dušenými šalotkami a chcete-li, vařeným chřestem.

Hotovo


Výjimečná příležitost si zaslouží výjimečnou dobrotu. Obratnost a rychlost je nutná, budete dělat šest úprav najednou. Žádná z nich však není složitá. Nejvíce mě překvapily cibulky s příměsí vína, chutnaly báječně. Pyré jsem dokončila špetkou máty. Chřest je sezónní záležitost, takž nic nezkazíte lehce orestovanými fazolovými lusky na másle.

Autor: Jana Pippichová