Hrách se zelím
Hrách se zelím
• 500 g zeleného hrachu
• sůl
• 2 středně velké cibule
• 80 g slaniny
• 2 lžíce papriky
• 1 sáček (500 g) kysaného zelí
• cukr
• sůl
• kopr nebo pažitka
Propláchnutý hrách zalijeme studenou vodou a necháme nejlépe přes noc nabobtnat, potom jej v téže vodě uvaříme doměkka, vývar vydusíme, osolíme. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu zpěníme, zasypeme paprikou, přidáme zelí a dusíme doměkka. Dochutíme cukrem, promícháme s hrachem a posypeme koprem nebo pažitkou. Podáváme jako samostatný pokrm nebo přílohu k ohřáté uzenině, sekané, karbanátkům.
TIP: Pokud nahradíte zelí kroupami, máte klasický šoulet. Nejvhodnější je podávat ke kachně.