Hrachová s krutony
Hrachová s krutony
• 1 l hovězího vývaru
• 200 g zeleného suchého hrášku
• 1 00 ml smetany
• 2 lžíce olivového oleje
• muškátový oříšek
• 2 bobkové listy
• 3 plátky toastového chleba
• sůl
• mletý bílý pepř
•snítka kadeřavé petrželky
Propraný hrášek namočte do studené vody a nechte přes noc nabobtnat. Druhý den jej dejte i s vodou do kastrolu a pomalu vařte doměkka.
Jednu třetinu hrášku si nechte stranou a zbývající část rozmixujte tyčovým mixerem na jemnou kaši. Podle potřeby ji zřeďte hovězím vývarem a přidejte zbylý celý hrášek. Polévku dochuťte solí a pepřem a najemno nastrouhaným muškátovým oříškem. Přidejte bobkový list a vše nechte přejít varem.
Z toastového chleba nakrájejte kostky 1 cm x 1 cm, pokapejte je olejem a opečte je dozlatova v troubě vyhřáté na 150 °C. Hrachovou polévku rozdělte do misek a na každou porci nasypejte opečené chlebové krutonky. Před podáváním polévku pokapejte smetanou a posypejte sekanou petrželkou.