Hrstková polévka

Vydáno: 25. 01. 2012 00:00

Hrstková polévka

• 2 hrsti hrachu,
• 2 hrsti červené čočky
• 1 plechovka (400 g) červených fazolí
• 2 – 3 hrsti uvařených krup
• 1 větší cibule
• 50 g sádla
• 50 g polohrubé mouky
• 1 bujonová kostka
• sůl
• majoránka
• několik stroužků česneku

Propláchnutý hrách zalijeme studenou vodou, necháme jej přes noc nabobtnat, potom jej v tlakovém hrnci uvaříme doměkka. Krátce namočenou čočku uvaříme doměkka, fazole odcedíme. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v horkém sádle, zasypeme moukou, opražíme, zředíme vývarem z hrachu, rozšleháme, doplníme horkou vodou, bujonovou kostkou a vaříme 15 minut. Osolíme, dochutíme majoránkou a oloupaným a rozsekaným česnekem, přidáme luštěniny a kroupy a krátce povaříme.

TIP: Při vaření přidejte bulvu fenyklu nakrájenou na měsíčky nebo těsně před koncem vaření přidejte posekanou mátu.