Kreativ

Jak přežít Vánoce

Jak přežít Vánoce Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 12. 2012 00:00

Tři dny, které pro nás mohou znamenat psychickou i fyzickou pohromu. Říkáme jim Vánoce. Ale můžeme je zvládnout naprosto bez újmy a v pohodě. Záleží především na nás samotných. Ježíšek to za nás neudělá.

Mysl si pečlivě nalaďte jako hudební nástroj

Duši si pohodou nenaplníte ze dne na den. Proto naši předkové „vymysleli" advent, neboli zhruba čtyřtýdenní období příprav na Vánoce. Míněna je ovšem příprava psychická, a tu potřebují i zapřísáhlí ateisté, jimž je původní křesťanský význam adventu cizí. Užijte si proto zejména tento čas – když se vám to povede, budete z psychické pohody těžit nejen o vánočních svátcích, ale ještě dlouho po nich. Jestliže se naopak vystresujete v přelidněných obchodech plných kapesních zlodějů a nepotřebných krámů, nečekejte, že se z toho na Štědrý den jako mávnutím kouzelného proutku vzpamatujete.
Samotné Vánoce vlastně trvají jen tři dny, nebo – pokud si je chcete prodloužit až do Silvestra – týden. Mějte to na paměti a nenaplánujte si více „akcí", než je možno bez duševní újmy zvládnout – jinak se z toho nervově zhroutíte. Nějaký program, na němž se s rodinou domluvíte, si však rozhodně předem připravte. Klasické povalování u televizních pohádek působí jako dobrá relaxace, pokud se mu věnujete pár hodin. Budete-li tak ale trávit celé dny a nezabývat se ničím jiným, spíše vás to otráví a dostaví se rozladěnost.

Nic se nesmí přehánět

Přehnané předvánoční gruntování vás vyčerpá a sebere vám čas, který můžete věnovat sobě a svým blízkým. Naleštěný byt vám do duše klid nevnese, zatímco třeba adventní koncert, návštěva vánoční výstavy nebo vyrábění ozdob na stromeček spolu s dětmi ano.
Přehnané výdaje za vánoční dárky jednak rozhodně nejsou zárukou radosti pod stromečkem, a jednak budou později někde jinde chybět. Obzvláštní hloupost je si na dárky dokonce půjčovat s marnou nadějí, že „se" to potom nějak splatí. To vám s jistotou vnese do duše neklid až zoufalství buď už o Vánocích, nebo hned po nich.
Přehnaná snaha „veselit se" obvykle zapůsobí spíše kontraproduktivně. Buďte laskaví, ohleduplní, tolerantní a milí k ostatním i k sobě, ale jen v rámci přirozenosti. Upřímný úsměv bývá účinnější než halasné „ejchuchu".
Přehnané předvánoční přípravy – ať už se týkají množství napečeného cukroví, nebo výzdoby – vám z bytu udělají spíš cosi jako přeplácaný supermarket než útulný domov, který hladí po duši.
Přehnané množství příbuzenských a přátelských návštěv vás spíše než k radosti z toho, že se máte všichni tak rádi, dovede k psychickému zhroucení. Zvláště, pokud jde o návštěvy, s nimiž se zas tak rádi nemáte, a vlastně jen plníte jakousi „povinnost" nebo se chcete předvádět.

Jídlo BY I O VÁNOCÍCH MĚLO BÝT VYBÍRÁNO S ROZVAHOU

Začínat právě před svátky s redukční dietou je nesmysl. V tomto čase se drobné hříšky proti pravidlům zdravé výživy odpouštějí. Ale dostat žlučníkový záchvat nebo přibrat pět kilo jistě nikdo nechce.

5 RAD pro zdravou a štíhlou linii

1 Místo kapra, který je sice výborný (i zdravý), ale dosti tučný, zkuste „libovější" rybu – třeba mořského okouna. Lepší je rybu grilovat či péci v teflonu, než smažit v záplavě oleje.
2 V bramborovém salátu nahraďte majonézu bílým nízkotučným jogurtem.
Místo salámu použijte raději drůbeží šunku. Velice chutný je také salát úplně „bez" – jenom z brambor, cibule (a další zeleniny podle vaší chuti), s octem, pepřem, hořčicí a trochou kvalitního oleje. Zkuste to, budete překvapeni.
3 Pšeničnou mouku do vánočního pečiva nahraďte moukou celozrnnou nebo špaldovou, mletými ovesnými vločkami či ořechy nebo strouhanou mrkví.
4 V cukroví se snažte výrazně snížit množství tuku. V cukroví tuk nemusí být nutně rostlinný – chuťově i dieteticky je lepší použít maličko kvalitního másla než hodně rostlinného margarínu. Než bílým cukrem slaďte radši medem, sušeným ovocem, přírodními džemy, rozinkami, ořechy apod.
5 Čokoládu si neodříkejte, ale vybírejte si co nejvíc „hořkou" – s alespoň 40, ale radši 70 i více procenty kakaa. A to i při přípravě polev! Rozhodně se vyhněte „falešné" čokoládě, kde kakao prakticky není, zato obsah ztuženého tuku je děsivý (z tohoto materiálu bývají vyrobeny laciné vánoční figurky).

Bez slavnostního přípitku se to asi neobejde

• K vánočnímu jídelníčku volte přírodní suchá vína (bez přidaného cukru), popřípadě kvalitní pivo. Odborníky povolené množství jedné až dvou sklenek denně můžete o svátcích výjimečně maličko překročit. Ovšem ne tak, abyste říkali psovi slečno a nazítří vám bylo zle!
• Suchý sekt neškodí, ale musí se s ním umět zacházet. Rychleji stoupá do hlavy (ale zase rychleji vyprchá!) a snadno vyvolá „pálení žáhy". Rozhodně ho kombinujte s čerstvým ovocem – nemusí to být jen jahody, hodí se i ananas, nektarinka, meloun aj.
• Destiláty a aperitivy omezte na opravdu co nejmenší míru – pokud si je nedokážete odpustit úplně. Jednak jsou velmi kalorické a jednak výrazně dehydratují, což organismus značně týrá. Nemluvě o tom, že se jimi snáze a rychleji dostanete do stavu, který vás bude druhý den mrzet.
• Ačkoli se to mnohdy laicky doporučuje, nekombinujte alkohol s tučným jídlem – je to přímo vražedný útok na slinivku břišní i játra. „Odbourávat alkohol" vám pomohou jemně perlivé vody, ovocné šťávy či ořechy.
• Ke každé sklence alkoholu patří sklenice vody. Až se vám bude zdát, že máte v žaludku rybník, je nejvyšší čas přestat – tedy s alkoholem.
• Nechoďte spát hned po poslední sklence, ale ještě se alespoň hodinu pohybujte a vypijte velkou sklenici vody.
• Ráno po oné „řádce" skleniček si dejte zeleninový salát s citronem a maličko větším množstvím soli, ovocnou šťávu (nejlépe citrusovou) a minerálku se sodíkem. S kávou dvě tři hodinky počkejte – spíš by vám uškodila, než prospěla.

Pohyb byste ani o vánocích neměli zanedbat

Větší přísun kalorií v dobrém jídle i pití, posedávání na návštěvách a polehávání u televize je rozhodně třeba alespoň trochu kompenzovat. Ale protože svátky by měly být ve všem všudy výjimečné, je vhodné si formy pohybu trochu ozvláštnit a vysloveně si jimi dělat radost.

Rozhýbat tělo vám určitě neublíží

• Ve fitness centrech a bazénech mívají přes svátky zavřeno, takže pro ten krátký čas ze svého navyklého „tréninkového plánu" klidně slevte (a mají-li u vás otevřeno, můžete si dát „volno" stejně!).
• Ale něco za něco – zase máte (většinou) dovolenou z práce, takže se můžete daleko víc pohybovat v přírodě. A nejlepší je spojit to s nějakou zábavičkou – na internetu i jinde najdete spoustu různých vánočních, silvestrovských či novoročních „vejšlapů", při nichž se tělo přiměřeně namáhá a duše rozveselí.
• Určitě si dopřejte alespoň jednou denně delší svižnější procházku (aby vám trochu odlehlo od jídla a televize). Máte-li pejska, je to jasné. Ale sváteční procházky můžete spojit i s kulturním zážitkem, návštěvou památek, vánočně vystrojených skanzenů apod. či jen s pokukováním po slavnostně vyzdobeném městě nebo krajině v sněhovém hávu.
• Rozhodně se dejte zlákat dětmi k sáňkování, koulování či stavění sněhuláka (je-li materiál), popřípadě k jiným hrátkám v přírodě. Kladný dopad společně trávených zimních radovánek je mnohem větší než „jen" zlepšení fyzické kondice.
• Nenechte zahálet lyže. Lepší jsou běžky – jednak dojdou uplatnění i ve městě, jednak je aerobní pohyb zdravější (a jízda na nich bezpečnější). Zato ale nechte zahálet auto – taky si rádo po tom předvánočním svážení blahobytu oddechne a vám každý krok pěšmo prospěje.

Autor: Redakce