Kreativ

Jak se v létě (téměř) nepotit

Jak se v létě nepotit Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 03. 08. 2012 00:00

Pocení je přirozené, ale není příjemné. Ani vám, ani lidem v okolí. Ovšem pro pocit sucha a pohody se dá hodně udělat.

Pocení je vlastně naše obrana – když nám vzroste tělesná teplota, musí se naše tělo nějak ochladit. A to v létě platí dvojnásob. A tak začnou pracovat naše potní žlázy, které vyloučí pot. Jeho odpařováním se tělo ochlazuje, aby zabránilo přehrátí organismu. Tady může začít problém.

Existuje pomocník pro voňavou jistotu až do večera?

Pot sám o sobě je tekutina bez vůně, o zrádnou pachovou stopu se postarají až bakterie, které ho na pokožce rozkládají. Počet bakterií regulují pravidelné hygienické zvyky. Tím, že z podpaží odstraníte chloupky, výrazně se zmenší plocha, kde by se bakterie mohly množit. Když na umytou a suchou pokožku aplikujete deodorant, zabráníte tvorbě výrazné pachové stopy. Ovšem deodoranty, především spreje, mají krátkodobý účinek, obvykle působí 4–6 hodin, proto se vyplatí během dne ochrannou vrstvu obnovit.

Jak udržet podpaží v suchu?

Ať už se chystáte zapotit v posilovně, hrozí vám stresující zážitek, či cestování v přecpané letní dopravě, pokud chcete regulovat množství potu, musíte se spolehnout na antiperspirant (někdy označován jako antitranspirant). Obvykle obsahuje látky, pronikající do kůže a zužující ústí potních žláz. Tento efekt vydrží 8 i déle hodin. Nejčastěji používaní ochránci jsou ve spreji. Ovšem při aplikaci se část účinných látek rozptýlí do vzduchu, pokud chcete opravdu maximální efekt, spolehněte se na kuličkový aplikátor s tekutou ochranou (roll-on) nebo tuhou tyčinku (stick). Antiperspiranty často obsahují i složky, bránící vzniku pachu, ale klidně se dají kombinovat i s dalším deodorantem, třeba ve spreji, což je zvlášť v horkých dnech příjemné osvěžení. V případě, že se potíte všemu navzdory, nestyďte se obrátit na dermatologa, protože by se mohlo jednat o zdravotní problém, tzv. hyperhydrózu.

Co používat na citlivou pokožku?

Hledejte péči, která neobsahuje dráždivé složky, jako je alkohol nebo parfemační složky. Citlivé deodoranty a antiperspiranty vám nabídnou v lékárně. Podpaží často nepřiměřeně reaguje následně po odstraňování chloupků. Nechte si tuto proceduru na večer a čerstvě oholené pokožce dejte čas do rána regenerovat. Podráždění často způsobují čerstvě vyrostlé chloupky s ostrou špičkou. Vyplatí se občas vystřídat žiletku a depilační krém. Zjemnění a omezení růstu chloupků ovlivní i používání speciálních krémů a deodorantů. Dráždění snižují pečující složky, které zajistí kůži hladkost, a tím i snadnější holení.

Dá se kombinovat parfém a antiperspirant?

Je důležité, aby se vůně příliš nepřebíjely. Používáte-li květinové parfémy, poohlédněte se po podobně vonícím antiperspirantu. Obvykle si s parfémy nekonkurují deodoranty ze skupiny „fresh", tedy svěží, s přídavkem citrusových voňavých složek. Péči bez parfemace seženete v lékárně, obvykle pod označením pro citlivou pokožku, „sensitive". Také můžete odložit parfém a ve dne vrstvit antiperspirant a deodorant třeba s energizující stopou bílého čaje. Výraznější je novinka – antiperspirant se složením, jako mívají parfémy – hlavu, srdce i základ, to znamená, že obsahuje více vrstev, ze kterých se vůně postupně uvolňují.

Typy pocení

termoregulační – udržuje a vyrovnává teplotu organismu
emocionální – vyvolané psychickými změnami
gustatorní – po konzumaci ostrých jídel
reflexní – reakce na různé vnější podněty
farmakologické – způsobené vedlejšími účinky léků

Autor: Redakce